EXCLUSIV: Victor Ponta nu are inca votul lui Ion Solcanu, fostul „tătuc” al PSD Iasi

luni, 10 noiembrie 2014, 03:00
4 MIN
 EXCLUSIV: Victor Ponta nu are inca votul lui Ion Solcanu, fostul „tătuc” al PSD Iasi

Surpriză uriaşă: omul care a condus PSD Iaşi cu mână de fier mulţi ani la rând spune acum că încă nu s-a decis dacă îl va vota sau nu pe Ponta. Actualul cercetător şi istoric nu exclude deloc un eventual vot pentru adversarul fostului său coleg de partid. Fostul lider politic a avut numai cuvinte de laudă despre Klaus Iohannis, deşi ca pronostic crede că Ponta va obţine victoria, la o diferenţă de doar 2%. Ce spune Ion Solcanu, altădată unul dintre cei mai influenţi politicieni din preajma lui Ion Iliescu, despre alianţele PSD şi despre o eventuală întoarcere a sa în viaţa politică.

Fostul şef al PSD Iaşi Ion Sol­canu spune că încă nu s-a decis căruia dintre cei doi candidaţi îi va da votul în turul al doilea al ale­gerilor prezidenţiale. „Încă nu-s de­cis“, a declarat „Ziarului de Iaşi“ fos­tul senator, om de al cărui nume a fost legată istoria filialei ieşene a PSD timp de aproape două decenii. Cu toate acestea, Solcanu vede la alegerile de duminică o victorie a candidatului partidului de guvernă­mânt, despre care spune că este mai bine organizat comparativ cu alianţa PNL-PDL. Deşi distanţa care i-a separat pe Victor Ponta şi Klaus Io­hannis a fost în turul întâi de aproape zece procente, Solcanu ve­de o încleştare mai strânsă acum. Fostul senator a oferit şi un pronostic pentru „marea finală“: Ponta va câştiga la două procente distanţă. „Nu e coaptă concepţia românului. Domnul Iohannis e un tip de or­dine, un om al lucrului bine făcut, după cum bine şi-a ales şi sloga­nul. Dar, pentru români, el e neamţ“, a explicat Solcanu.

Alianţa cu PRM: „Şi apa murdară spală“

Întrebat cum comentează rezultatele înregistrate la începutul acestei luni, el a răspuns că scorul nu a fost o surpriză: „Este bine ştiut că Moldova şi Oltenia sunt fiefuri tradiţionale ale PSD. Transilvania dintotdeauna a fost mai spre dreap­ta. Este în nota obişnuită, spun eu, rezultatul alegerilor“. Fos­tul lider social-democrat a precizat că victoria lui Iohannis pe municipiul Iaşi vine pe o tendinţă istorică de balansare a electoratului, iar faptul că PSD a obţinut scorul cel mai însemnat pe judeţ este deja de domeniul tradiţiei. „Judeţul, deci zona rurală şi oraşele Târgu Frumos, Paşcani, a fost tradiţional cu PSD. Municipiul Iaşi însă nu se orientează numai politic, ci şi după oameni. A avut balansări, vă spun din experienţa pe care o am. Dacă nu ma înşel, acum câţiva ani, pe Copou a candidat din partea libe­ralilor doamna Gavrilă, şi nu a câş­tigat. Studenţii, de regulă, vo­tează împotriva puterii. Nicolina, Alexandru cel Bun şi Bularga votează cu PSD, iar celelalte zone ale Iaşului nu aş putea spune că sunt zone pro-PSD“, a spus Sol­canu. Faptul că PSD s-a aliat zilele acestea inclusiv cu PRM şi Vadim Tudor nu l-a surprins pe fostul senator. Totuşi, Solcanu spune că apreciază decizia candidatului ACL de a nu tocmi sprijinul candidaţilor care nu au intrat în turul doi. „Vă dau cel mai bine un citat din prorocul Ezechiel, care spune într-un verset că «şi apa murdară spală». Sau, pe aceeaşi linie a alianţei PSD cu PRM, ceea ce spunea Iuliu Maniu în mod frecvent, şi anume, «Politica nu se face cu îngeri!». Dar, ca să fiu sincer, salut decizia lui Iohannis de a nu târgui voturile electoratului“, a spus acesta jurna­liştilor de la „Ziarul de Iaşi“.

În eventualitatea câştigării ale­gerilor de către Victor Ponta, fostul parlamentar crede că va fi o compe­tiţie interesantă între Călin Popes­cu Tăriceanu şi Florin Georgescu pentru nominalizarea ca prim-mi­nistru. „Cred şi acuma că domnul Tăriceanu este un politician de su­prafaţă, un om onest, foarte importantă onestitatea pentru oamenii politici. Este un om bine inten­ţionat pentru ţară, şi de aia spu­neam că l-aş fi văzut preşedinte. Ca prim-ministru, cred că îşi va onora bine îndatoririle. Dacă m-aţi pune însă să aleg între cei doi, eu l-aş alege pe Georgescu ca prim-ministru. Cred că România are nevoie de un premier tehnocrat“. Solcanu nu crede în varianta George Maior premier, spunând că la conducerea ţării este nevoie de oameni cu experienţă, iar Tăriceanu, ca prim-mi­nis­tru, şi Georgescu, ca fost deţinător al portofoliului Finanţelor, s-ar po­trivi mult mai bine acestei misiuni. Des­pre o revenire în politică, fostul senator PSD a declarat că nu se pune problema în nicio circumstanţă, fiind foarte preocupat de activităţile sale de cercetare în domeniul istoriei.

 

Comentarii