Familia consilierului Boca ridică un bloc în centru. Pentru rechinii imobiliari, autorizaţiile nu sunt o problemă

luni, 06 februarie 2017, 02:50
3 MIN
 Familia consilierului Boca ridică un bloc în centru. Pentru rechinii imobiliari, autorizaţiile nu sunt o problemă

Unul dintre proiectele urbanistice ale familiei fostului şef al Comisiei de urbanism începe să prindă contur. Rafant Company, societate controlată de consilierul local Florin Boca (PSD), a primit, în luna ianuarie, o autorizaţie pentru demolarea mai multor construcţii aflate pe o suprafaţă de 2.200 mp într-o zonă delimitată de Splai Bahlui mal stâng şi stradela Sf. Andrei. 

Vara trecută, pe site-ul Primăriei a fost publicat un proiect de ho­tărâre pentru aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pe aceeaşi suprafaţă. Planul societăţii este de a construi locuinţe şi spaţii comerciale, iar, conform PUZ, sunt propuse trei clădiri: una de 10 etaje şi două cu câte un etaj. Potrivit ultimelor informaţii, PUZ-ul propus de Rafant a ajuns pe masa Co­misiei naţionale a monumentelor istorice, având în vedere că zona în care compania vrea să construiască este protejată. În proiectul de PUZ se arată că vor fi amenajate 105 locuri de parcare. Conform noului Plan Urbanistic General (PUG), document strategic aflat încă în perioada de avizare, în zona de­ţinută de către Rafant sunt permise clădiri cu regim de înălţime mare. Firma a achiziţionat tere­nurile care fac obiectul PUZ în anul 2015. În trecut, Florin Boca a negat orice implicare în proiectele Rafant, chiar dacă firma este deţinută de sora sa, soţia a fost salariată a firmei (2011 – 2012), iar la datele de contact ale companiei figurau adresa de e-mail a consilierului local PSD şi numărul de telefon al soţiei. 

Florin Boca a demisionat în toamna anului trecut de la şefia Comisiei de urbanism după ce „Ziarul de Iaşi“ a dezvăluit interesele imobiliare ale acestuia în zone precum Păcurari, Copou, Bucium, Centru şi CUG. Unul dintre pro­iectele lui Boca a făcut referire la construirea unui imobil pe platoul Colina Însorită, lângă Cimitirul Evre­iesc din Păcurari. Iniţial, pro­iectul a fost implementat pe nu­mele lui Florin Boca care s-a angajat să construiască o vilă, printr-o autorizaţie primită în martie 2014. În mai 2015, Boca a vândut terenul de 944 mp şi construcţia ridicată până atunci către firma Rafant la un preţ subevaluat (circa 25.000 euro).

O lună mai târziu, Rafant obţine un certificat pentru construirea unui imobil de locuinţe colective cu 14 apartamente. În 5 octombrie 2015, Rafant obţine şi autorizaţia, iar, în mai puţin de trei săptămâni, Primăria Iaşi încheie procesul verbal de recepţie. Nici până în ziua de astăzi repre­zentanţii Primăriei nu au explicat cum a fost transformată „peste noapte“ o vilă într-un bloc cu 14 apartamente, deşi au fost solicitate puncte de vedere în mai multe rânduri. În următoarele luni, după recepţia clădirii, toate apartamentele au fost vândute, afacerea fiind de aproape un milion de euro. Florin Boca nu s-a limitat în trecut doar la interese imobiliare, în contextul în care „Ziarul de Iaşi“ a arătat la sfârşitul anul trecut că apropiaţi ai social-democratului au încercat să pună mâna pe toate parcările publice de pe raza ora­şului.

Comentarii