Familia unui băiat autist din Iaşi a câştigat procesul cu statul român

miercuri, 24 iulie 2013, 01:50
3 MIN
 Familia unui băiat autist din Iaşi a câştigat procesul cu statul român

Miza acestuia: salariul de însoţitor al tatălui pentru fiul care împlinise 18 ani. Totul pleacă de la o situaţie controversată: după majorat, deşi autiştii rămân la fel de neajutoraţi, statul nu le dădea dreptul la însoţitor plătit.

O familie de ieşeni a câştigat lupta dusă cu sistemul românesc de asistenţă socială. Ioan Apetrei a dat în judecată instituţiile statului, după ce băiatului său, diagnosticat cu autism, nu i s-a mai dat dreptul la asistent personal. Timp de un an, de când a împlinit Andrei 18 ani, tatăl acestuia nu a mai primit suma de circa 700 de lei lunar, de care beneficia până atunci, pentru că era însoţitorul fiului. Cu ajutorul Asociaţiei Naţionale a Copiilor şi Adulţilor cu Autism din România, (ANCAAR) filiala Iaşi, care le-a asigurat un avocat, Ioan Apetrei a dat în judecată DGASPC şi Ministerul Muncii, pentru a primi banii care i se cuvin. După un proces lung, sentinţa judecătorilor a decis în favoarea ieşenilor. Astfel, statul trebuie să achite familiei Apetrei suma de circa 9.000 de lei, reprezentând restanţe sume aferente pensiei de însoţitor, pentru toată perioada în care le-a fost sistat acest drept.

Şi-a dat în judecată şi fiul

„Sperăm să nu se facă recurs, iar în cazul în care se face, să fie tot o sentinţă favorabilă pentru noi. Ioan Apetrei trebuia să primească aproximativ 700 de lei lunar, pentru că-i purta de grijă fiului. Acum, statul va trebui să-i dea banii care s-au strâns timp de un an“, a declarat Carmen Ghercă, preşedintele ANCAAR Iaşi. Familia Apetrei nu se află la primul proces pe care l-a câştigat. Deşi pare aberant, aceştia şi-au dat anul trecut în judecată şi propriul fiu, pentru a-l pune sub interdicţie. Doar aşa, tatăl ar fi avut dreptul de a fi reprezentantul legal al băiatului şi de a lua toate deciziile în locul său şi ar fi fost numit asistentul lui personal, beneficiind implicit de pensie. Toată această situaţie a pornit de la faptul că, până acum o lună, autismul nu era recunoscut la persoanele majore, iar cei care împlineau vârsta de 18 ani nu mai aveau dreptul la însoţitor. Cu toate acestea, un membru al familiei era nevoit să renunţe la serviciu şi să petreacă tot timpul cu cel bolnav, pentru a-i purta de grijă. „Am câştigat, iar acum sunt reprezentantul legal al fiului meu. Am făcut acest lucru pentru ca băiatul care a împlinit deja 18 ani să fie considerat fără discernământ, să i se pună interdicţie şi, astfel, să beneficieze de asistent personal. De asemenea, am câştigat şi dreptul la pensia pe care nu am primit-o după ce băiatul a devenit major“, a afirmat Ioan Apetrei. Băiatului i s-a stabilit acum gradul permanent de handicap.

400 de autişti minori la Iaşi

În prezent, DGASPC eliberează peste 400 de certificate pentru persoanele cu autism, pe baza cărora părinţii primesc indemnizaţia de însoţitor. Dar banii primiţi drept pensie sunt insuficienţi, în condiţiile în care aceşti copii ar avea nevoie de circa 1.500 de euro lunar pentru a putea urma cele mai cunoscute terapii de recuperare. Mulţi nu mai apar însă în statisticile DGASPC pentru că au devenit majori. De fapt, ei nu mai sunt înregistraţi nicăieri cu această afecţiune, având în vedere că în România, până acum, autismul nu era considerat o boală a adulţilor. Abia după ce părinţii îşi vor aduce copiii deveniţi majori la reevaluare, va exista o statistică a adulţilor diagnosticaţi cu autism.

Comentarii