Fenomen infracţional care a pus Poliţia pe jar: 180 de maşini scumpe, date dispărute la Iaşi

duminică, 08 decembrie 2013, 09:01
6 MIN
 Fenomen infracţional care a pus Poliţia pe jar: 180 de maşini scumpe, date dispărute la Iaşi

Alertă maximă la Iaşi, din cauza dispariţiei unui număr imens de maşini scumpe, unele dintre ele cu preţuri de circa 80.000 de euro fiecare. Ieşenii care au simţit invidie văzând pe străzile Iaşului bolizi de lux valorând zeci de mii de euro, maşini pe care nu şi le-ar permite nici dacă ar strânge cureaua timp de zece vieţi, ar trebui să citească cu atenţie rândurile ce urmează. O bună parte din maşinile luxoase văzute pe străzile municipiului aparţin unora care le-au achiziţionat în leasing în anii de boom economic, şi pentru care se plătesc bani grei. Sau, cel puţin, aşa ar trebui. Asta pentru că, odată cu criza economică, mulţi nu au mai putut achita ratele, dar s-au încăpăţânat să nu mai returneze maşinile de lux luate mult prea lesne, în multe cazuri pe firme ce s-au dovedit fantomă. Numai în acest an, cei de la Inspectoratul de Poliţie Iaşi au în lucru 80 de reclamaţii, după ce vârful a fost atins în 2012, când au fost 100 astfel de plângeri. Din cele 80 de plângeri din acest an, 15 sunt pentru maşini de lux, valoarea fiecăreia fiind de aproximativ 80.000 de euro. O parte dintre autoturismele contractate în Iaşi au fost găsite de poliţişti în ţări din UE, înmatriculate cu acte false. Cum a fost posibilă o asemenea escrocherie? "Ziarul de Iaşi" vă prezintă „reţetele“ concrete!

Firmele de leasing din Iaşi plâng în pumni după ce au creditat ieşeni cu autoturisme de lux, dar aceştia le-au făcut dis­părute de parcă s-ar fi evaporat. Poliţiştii se confruntă cu un val de plângeri venite din partea firmelor de leasing, care nu îşi mai găsesc autoturismele date. Numai în 2012 şi 2013, pe adresa IPJ Iaşi s-a adu­nat un morman de plângeri venite din partea firmelor de leasing care reclamau că nu mai găsesc clienţii rău-platnici, în multe cazuri firme fantomă, care contractaseră împrumuturi pentru leasinguri, dar că nu mai găsesc nici maşinile achiziţio­nate. Anul trecut, poliţiştii au avut în lu­cru 100 de reclamaţii, iar în 2013 lu­crea­ză la aproximativ 80. Printre cele mai pă­gubite societăţi de leasing sunt UniCredit Leasing, RSL Leasing, cât şi BCR Leasing sau Leasing BRD. Potrivit unui unui reprezentant al unei firme de leasing, în prezent, societăţile trag po­noasele din anii trecuţi, când s-au dat autoturisme pe bandă rulantă, fără prea multă exigenţă la contractare. „În anii 2007, 2008 şi 2009 au fost date autoturisme aproape la liber, fără prea multe verificări. Sunt firme care au luat un autoturism, apoi l-au vândut, apoi au luat alt autoturism, şi încă unul. Vorbim de autoturisme scumpe – Mercedes, BMW, Audi. Acum, firmele de leasing îşi vor maşinile înapoi, dar nu mai au de unde să le ia deoarece nu mai dau de clienţi, şi nici de maşini“, a spus reprezentantul firmei.

A plecat în oraş cu maşina şi a venit înapoi cu tramvaiul

Cele mai multe plângeri făcute de fir­mele de leasing sunt pentru abuz de în­credere, dar şi înşelăciune. Adesea pe adresa IPJ vin amândouă pe acelaşi autoturism. Aşa se face că mulţi dintre şoferii care nu au mai achitat ratele s-au trezit opriţi de poliţiştii de la rutieră şi au ajuns acasă cu tramvaiul. „Maşina este in­dis­po­nibilizată imediat, este adusă la sediul IPJ şi este chemată firma de leasing. Chiar am avut un caz anul acesta, în care la ora 22 am oprit maşina, am sunat la firma de leasing, iar ei au ajuns cu avionul în câteva ore şi au luat autoturismul la Bucureşti. De asemenea, în urmă cu două săptămâni am găsit un BMW X6 din Germania, iar firma de leasing a venit a doua zi şi şi-a luat ma­şina. Autoturismele nu stau prea mult în curtea Poliţiei. Sunt numai câteva rable vechi, care nu valorează mai mult decât costurile de transport“, arată comisarul Mihai Sună, şeful departamentului furturi Auto din cadrul IPJ Iaşi.

Un caz concret

În cazurile de înşelăciune reclamate de firmele de leasing, poliţiştii au găsit în străinătate în acest an 7 maşini vândute cu acte false. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă în continuare două cazuri în care maşinile luate în leasing de la firme ieşene au ajuns să fie vândute cu acte măsluite în ţări din Uniunea Europeană. Primul caz este un dosar care a ajuns de curând la DIICOT, şi are în prim plan un autotu­rism de lux achiziţionat în Iaşi care a fost găsit tocmai în Franţa. Un ieşean a contractat pe firmă în 2009 un autoturism nou-nouţ Audi Q7 de la Unicredit Lea­sing cu suma de 78.000 de euro. După un an, acesta a cesionat părţile sociale ale societăţii în schimbul a zeci de mii de euro unui cetăţean cu dublă cetăţenie română şi Republica Moldova, iar odată cu acesta şi autoturismul Audi Q7. Acesta a falisificat actele maşinii şi a reuşit să o treacă peste graniţă, în Republica Mol­do­va. De aici, cu alte acte, cetăţeanul mol­dovean a reuşit să o ducă în Franţa, unde a vândut-o unui francez. Acesta, la rândul lui, a vândut-o altcuiva şi, ulterior, a dat-o ca fiind furată, încasând o asigurare de zeci de mii de euro. „Noi am găsit autoturismul în Franţa, în 2012. A fost înapoiat firmei“, a precizat comisarul de la furturi auto.

Alt caz concret

Un alt caz de furt, dar de o amploare mai mare, s-a produs tot pe spatele firmei Unicredit Leasing, iar „reţeta“ este ace­eaşi. Un ieşean a achiziţionat prin firmă trei auto­vehicule: un Jeep Com­pass, un Mercedes Sprinter, şi un Mer­cedes Vito, în total 142.000 de euro. Prima maşină a fost luată în 2009, apoi celelalte în 2010 şi în 2011. Nu s-au mai plătit ratele pentru ele, iar acestea au fost găsite abia în cursul acestui an, prin sistemul infor­ma­ţional existent la nivelul Uniunii Euro­pene. Autoturismul Jeep Compas a fost găsit înmatriculat cu acte false în Spania, iar Mercedes-ul Sprinter şi Vito, în Ungaria. „Au fost găsite înmatriculate cu acte false, în afară de seria şasiului. Maşinile au fost găsite cu ajutorul seriei şasiului. Se fac demersuri pentru recuperarea celor trei vehicule“, a completat comisarul Sună din cadrul IPJ.

Furt de cărţi de identitate în alb din Franţa

Poliţiştii de la furturi auto spun că, pentru escrocii acestor filiere, este relativ uşor să falsifice actele unui autototurism. De exemplu, cartea de identitate: „Avem de­seori reclamate furturi de cărţi de identitate în alb în ţări din Uniunea Euro­peană. Au fost furate din Franţa anul acesta un teanc de cărţi de identitate în alb, de la o primărie. Au fost transmise către poliţişti datele acestora, adică au fost luate de la seria si numarul A până la C. Cu aceste date, când găsim un autoturism suspect, ne uităm la seriile dispărute şi, dacă cartea de identitate a autoturismului este una dintre cele dispărute, este un sem clar că maşina este a unei firme de leasing sau a fost furată. De asemenea, în privinţa seriei de şasiu, este uşor să faci dintr-un 0 un 8. Cel mai bine, la cumpărarea unui autoturism este indicat să fie făcută identificarea la Registrul Auto Român“, sfătuieşte comi­sarul Sună.
 

Comentarii