Deşi are două dosare penale pentru corupţie

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, vrea să fie avocat la Iaşi. A cerut transferul

joi, 17 martie 2016, 03:00
2 MIN
 Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, vrea să fie avocat la Iaşi. A cerut transferul

Alina Bica încearcă să ajungă la Iaşi printr-un mic artificiu: a cerut mai întâi înscrierea în Baroul Dolj, după care transferul către Iaşi.

Fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) vrea să profeseze avocatura la Iaşi. Alina Bica, judecată în două dosare de corupţie, a înaintat o cerere de înscriere în tabloul avocaţilor definitiv din Dolj, cerând, de asemenea, şi „aprobarea transferului în cadrul Baroului Iaşi, după înscrierea pe Tabloul avocaţilor definitivi cu drept de exercitare a profesiei şi avi­zarea cabinetului individual“, potrivit ordinii de zi a şedinţei Baroului Dolj. Reprezentanţii acestei instituţii urmează să decidă dacă o reprimesc în avocatură pe Bica în cursul zilei de astăzi.

Fosta şefă a DIICOT a devenit iniţial avocat în 2011. În primă fază, în septembrie 2015, reprezentanţii Baroului Dolj au amânat soluţionarea cererii Alinei Bica, cerând ca aceasta să îşi completeze dosarul prin care cerea să devină avocat. Cere­rea fostei şefe a DIICOT a fost pusă şi pe ordinea de zi din 25 februarie 2016, la acea şedinţa Bica cerând, printr-un fax, amânarea audierii sale. Referitor la motivele pentru care vrea să devină avocat, Bica a precizat:

„Bănuiesc că nu pot să stau pe banii părinţilor. Nu am un venit, în pofida a ceea ce s-a spus şi s-a comentat la televizor, stau într-un apartament de 50 de metri pătraţi, cu o rată de 400 de euro pe lună pe care dacă nu o plătesc mă dau afară. Cu tot respectul, trebuie să lucrez, nu am ce să fac şi nu am… Nu doresc să discut despre lucrurile astea, că nu am nevoie de simpatia nimănui, e problema mea personală şi intenţionez să mi-o descurc“

Potrivit unor surse din cadrul Baroului Iaşi, chiar dacă va primi aviz favorabil de transfer de la Dolj, Alina Bica va trebui să primească şi acceptul instituţiei omologe în Iaşi pentru a veni în acest oraş. Aceleaşi surse au precizat că este posibil ca problemele cu legea pe care Bica le are să influenţeze decizia ce urmează a fi luată. 

Contactat telefonic, decanul Marius Striblea ne-a precizat: „Până la acest moment, la secretariatul Baroului Iaşi nu este înregistrată nicio solicitare din partea doamnei Alina Bica. În măsura în care va fi formulată vreo astfel de cerere, consiliul pe care îl conduc o va soluţiona în funcţie de prevederile legii şi de argumentele petentei“.

Fosta şefă a DIICOT este judecată în prezent, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în două dosare de corupţie instrumentate de Direcţia Na­ţională Anticorupţie.

Comentarii