De Business

Punem punctul pe știi

FOTO: Ieşenii cu rate în franci nu mai au nici glas? Protest anemic în faţă la BNR în această seară

marți, 03 februarie 2015, 20:25
2 MIN
 FOTO: Ieşenii cu rate în franci nu mai au nici glas? Protest anemic în faţă la BNR în această seară

Au intrat şi ieşenii în “hora” protestelor CHF. Marţi seara doar circa douăzeci de ieşeni cu rate în franci elveţieni au ieşit în stradă să-şi spună păsul.

Raportul protestatari-jurnalişti prezenţi la faţa locului a fost de 1:1. Protestul a fost organizat în faţa sediului Băncii Naţionale a României din strada Ştefan cel Mare.
 
Nemulţumiţi de creşterea galopantă a cursului de tranzacţionale a francilor elveţieni şi cu povara creditelor contractate pe zeci de ani, ieşenii s-au adunat începând cu ora 18 şi au profitat de prezenţa numeroasă a presei ieşene pentru a sensibiliza opinia publică faţă de problemele lor.
 
 
Vlad Curucle, spre exemplu, a povestit presei că după “expozia” francului, rata lunară ce trebuie să o plătească ani buni către Millenium Bank aproape i s-a dublat.
“În 2008 am luat un credit ipotecar şi dacă înainte plăteam 1.200 lei, acum rata este de 2.160 lei”, a spus acesta.
 
 
Ieşeanul crede că cel mai probabil autorităţile nu vor lua nicio măsură pentru ajutorarea celor cu credite în franci elveţieni.
 
“Trăim în România, nu se va face nimic”, a spus şi Liviu Mărguţă, un alt protestatar venit în faţa BNR.
 

 BNR a propus băncilor comerciale reducerea temporară a ratelor la creditele în CHF. În aceeaşi ieşire publică, guvernatorul Mugur Isărescu a subliniat că doar o parte dintre cei care au credite în CHF au şi probleme reale, asupra cărora trebuie să se aplece bancherii, astfel că nu există soluţii globale, de aplicat tuturor, ci fiecare dosar în parte trebuie tratat punctual.

„Debitorii cu venituri lunare medii sub 2.500 de lei sunt supraîndatoraţi ca urmare a deteriorării veniturilor în timpul crizei şi aprecierii francului elveţian. Nu se pot trata similar debitorii cu venituri sub 700 de lei, care au un grad de îndatorare de 184%, şi debitorii cu venituri peste 7.000 de lei, care au un grad de îndatorare de 26%. Numai bine am aprinde aici un fitil cu o abordare generală“, a precizat Isărescu.

 

Comentarii