De Business

Punem punctul pe știi

(FOTO) Investiţie de 6 milioane de euro în sistemul de irigaţii, la noi în judeţ

vineri, 08 septembrie 2017, 01:50
4 MIN

Despre noi proiecte în agricultură şi despre cei care aduc un plus de valoare economiei în judeţul nostru s-a vorbit aseară, pe îndelete, la hotel Bellaria, unde a avut loc un eveniment aniversar. Organizatorul, grupul de firme Semtop Group, unul dintre liderii în agricultura ieşeană, sărbătoreşte astăzi ziua societăţii, eveniment devenit tradiţie de trei ani încoace. 

Cu acest prilej s-a anunţat oficial şi alipirea la grupul de firme şi a societăţii Agrcola 96 Ţigănaşi ce aparţine lui Aurel Placinschi, unul dintre cei mai  mari agricultori, producători de seminţe din regiune. La eveniment au participa Maricel Popa, preşedintele Consiliului judeţean, prefectul Marian Şerbescu, primarii din comunele Ţigănaşi, Bivolari şi Santa Mare, dar şi reprezentanţi ai unor instituţii direct implicate, cum ar fi şeful APIA Iaşi, Sergiu Jităreanu, reprezentanţi ai Universităţii Agronomice din Iaşi şi fermieri din judeţ. 

„La baza dezvoltării grupului a stat încrederea oamenilor care au avut dorinţa de a progresa. Grupul nostru conţine şapte firme care figurează la Finanţe cu un venit de 173 milioane de lei. Doar activele fixe se ridică la 80 de milioane de lei. Avem 400 de salariaţi şi 8000 de hectare, din care jumătate sunt irigate. Obiectivul principal este producţia, 20% vizează activitatea comercială, achiziţia de inputuri şi 80% producţia de seminţe, vaci de lapte şi roşii. Activitatea de prelucrare a seminţelor a luat amploare după ce am ridicat fabrica de la Bivolari”, a precizat Mihai Haraga, preşedintele grupului de firme Semtop Group. Acesta a mai menţionat faptul că îl cunoaşte pe noul său partener de afaceri ce reprezintă Agricola Ţigănaşi de 30 de ani şi că acest exemplu ar trebui urmat şi de alte firme, dacă vor să reziste pe piaţă.Semtop Grup s-a înfiinţat în 2012 şi deţine peste 3000 de hectare de teren agricol pe malul Prutului în zona comunei Bivolari şi Santa Mare din judeţul Botoşani. Este cunoscut ca mare producător de seminţe de cereale şi plante tehnice, precum şi de tomate în sistem hidroponic.

Reprezentanţii Semtop spun că 70% din suprafaţa pe care o deţin este irigată. La rândul său, Aurel Placinschi spune că ideea aderării la grupul de firme i-a venit într-o noapte. „Unirea cu Semtop este o bună variantă, sunt câteva luni de când lucrăm împreună şi deja vorbim de o investiţie de 6 milioane de euro. Dorim să irigăm încă 2.000 de hectare. Nu am nicio emoţie că investiţia nu va fi dusă la bun sfârşit. Acest lucru nu l-aş fi putut face cu echipa mea. De asemenea, această colaborare oferă şi o stabilitate pentru angajaţi. Eu nu deţin suprafeţele de teren pe care le lucrez, tot terenul aparţine oamenilor. Sunt mii de oameni care primesc o sumă de bani anual pentru pâmântul pe care îl exploatăm, bătrâni, persoane care nu mai pot lucra”, a precizat şi Aurel Placinschi. Acesta a mai vorbit despre serviciile pe care le va oferi partenerilor din Vaslui, Botoşani, Bacău şi faptul că au început deja finanţara lor. Acesta a mai dat exemple din alte ţări, unde societăţile agricole se unesc şi colaborează. Societatea Agricola 96 Ţigănaşi deţine în arendă 5.000 de hectare de teren în satele Ţigănaşi, Probota, Trifesti şi Victoria şi deţine o fermă 800 de vaci, din care 600 de lapte şi restul de carne. Societatea sa este specializată pe cultivarea ce­realelor, plantelor leguminoase şi a plan­telor producătoare de seminţe oleaginoase, fiind unul dintre principalii furnizori de produse agricole din regiune. Inginerul Placinschi este primul beneficiar de fonduri europene din judeţ care a primit în jur de 30.000 de euro prin programul SAPARD în anul 2004, bani pe care i-a investit în utilaje agricole performante. Conform datelor de la ANAF, firma a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste 44,5 milioane de lei şi un profit de peste 4,9 milioane de lei. La întâlnirea a mai luat cuvântul şi Maricel Popa, preşedintele CJ, care a declarat: „Mă bucur că există astfel de evenimente în acest domeniu. Înseamnă că economia agricolă a judeţului funcţionează. Este a doua ramură care aduce bani la stat, iar Iaşul este fruntaş”, a precizat printre altele acesta. Marian Şerbescu, prefectul judeţului Iaşi, a ţinut să puncteze faptul că, prin aceasta alianţă  s-a semnat certificatul de naştere al celui mai important jucător economic pe judeţul Iaşi. Reprezentanţii firmelor au precizat faptul că fiecare societate e inviduală, fiind vorba doar de o colaborare. Juridic vorbind, Semtop a cumpărat o serie de acţiuni de la Agricola, astfel că o parte din acţionari deţin acţiuni în ambele părţi. 

 


 

Comentarii