De Business

Punem punctul pe știi

Hotărârea de înfiinţare a parcului industrial Fortus, contestată

joi, 26 noiembrie 2015, 02:50
2 MIN
 Hotărârea de înfiinţare a parcului industrial Fortus, contestată

Un acţionar de la Fortus solicită anularea hotărârii de Consiliu Local prin care s-a aprobat înfiinţarea parcului industrial Fortus, deoarece aceasta nu produce niciun efect deşi a trecut mai bine de un an de la vot. 

În plus, unul din punctele hotărârii presupunea ca împuternicit pentru semnarea actelor de înfiinţare a parcului să fie primarul Gheorghe Nichita în persoană, or acesta nu mai deţine această funcţie din cauza problemelor pe care le are cu legea. „Am spus-o în mai multe rânduri, Consiliul Local nu avea de ce să adopte această hotărâre. Nici acum nu poate explica cineva ce a fost cu acea hotărâre care nu a fost anulată deşi s-au petrecut atâtea la Fortus între timp. Am fost astăzi în audienţă la domnul subprefect (n.r. – Bogdan Abalaşi) şi i-am expus, printre altele, şi această problemă. Era uimit, a zis că o să analizeze, să fac un înscris. Toţi cer înscrisuri, dar de ce înscrisuri mai e nevoie când totul e vizibil? Instituţia Prefectului trebuia să facă demersuri pentru anularea acestei hotărâri”, a spus Florin Rugină, acţionar la Fortus şi reprezentant al salariaţilor disponibilizaţi.

Potrivit documentului aprobat de CL pe 29 octombrie anul trecut, parcul industrial de la Fortus trebuia înfiinţat „pe o perioadă de zece ani”, însă la mai bine de un an distanţă nu s-a luat nicio măsură în acest sens. Mai mult, la articolul 6 era specificat faptul că „se împuterniceşte domnul primar Gheorghe Nichita – primar al municipiului Iaşi de a semna contractele necesare înfiinţării Parcului Industrial Fortus”, funcţie care nu mai este deţinută în prezent de Nichita. Planul lui Gheorghe Nichita era de a prelua prin metoda dării în plată o parte din activele societăţii în contul datoriilor pe care le are de recuperat de la Fortus, urmând ca parcul să fie realizat printr-o investiţie cu capital chinez. Totuşi, în acest timp, Primăria nu a preluat niciun activ imobiliar de la Fortus, ci doar un angajat, pe jurista Mihaela Pintilei, care a şi reprezentat instituţia chiar în procesul cu Fortus de la Târgu Mureş, în condiţiile în care încă mai figura şi ca angajat al combinatului. Primăria are de recuperat de la Fortus peste 11 milioane euro constând în taxe şi impozite locale neachitate. 

 

Comentarii