I-a scos nevinovaţi pe Nichita şi Chirica la Parchet, acum se mută la DNA

joi, 11 septembrie 2014, 01:57
2 MIN
 I-a scos nevinovaţi pe Nichita şi Chirica la Parchet, acum se mută la DNA

Andreea Oana Nica urmează să-i ia locul procurorului Origel Cotoi, care a fost declarat respins
la interviu.

Continuă migraţia de la Structura Teritorială Iaşi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Fostul procuror-şef al Parchetului de pe lângă Judecătorie, Andreea Oana Nica, va ajunge, cel mai probabil, magistrat în cadrul structurii anticorupţie. Nica a fost declarată admisă în urma unui interviu ce a avut loc la DNA în urmă cu câteva zile. Ea se va muta oficial după ce numirea sa va fi avizată de Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Până ieri, următoarea şedinţă a acestei secţii nu fusese stabilită.

La acelaşi interviu s-a mai prezentat şi procurorul ieşean Origel Cotoi, delegat la DNA Iaşi la începutul anului, acesta fiind însă declarat respins. După mutarea la DNA, Cotoi luase în lucru mai multe dosare aflate în cercetare în cadrul unităţii, printre care şi cel în care Radu Tărniceriu, preşedintele Tribunalului Militar, este cercetat pentru infracţiuni de corupţie.

Andreea Oana Nica şi-a dat demisia din funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătorie în urma unei situaţii rarisime pentru justiţia ieşeană. Nica a renunţat la funcţie la scurt timp după ce Inspecţia Judiciară anunţa, în primăvară, că va propune CSM revocarea sa din funcţie, urmare a unui control efectuat la Iaşi în care ar fi fost descoperite probleme manageriale şi de comunicare.

Andreea Oana Nica nu a răspuns ieri la telefon pentru a preciza un punct de vedere referitor la mutarea sa la DNA. În perioada în care aceasta a activat la Parchetul local, ea a soluţionat dosarul în care Gheorghe Nichita şi Mihai Chirica au fost reclamaţi pentru tăierea teilor de pe Ştefan cel Mare. Ambii edili au fost declaraţi nevinovaţi, soluţia Andreei Nica fiind menţinută apoi şi de judecători.

Structura anticorupţie de la Iaşi a fost măcinată în acest an de o serie de plecări ale unor procurori cu experienţă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de pildă, un singur procuror de la DNA a mai rămas în instituţie: Bogdan Munteanu, delegat în funcţie de conducere începând cu 28 martie. Din unitate au mai plecat la începutul acestui an şi procurorii Sorin Călin, Emilian Eva şi Luminiţa Merişescu. Cei care le-au luat locul sunt delegaţi pe perioade determinate. Origel Cotoi este delegat până pe 6 octombrie, Gabriela Chiriac până pe 4 decembrie. În ceea ce-l priveşte pe Bogdan Munteanu, acesta este delegat ca procuror-şef până la finele acestei luni.

Comentarii