N

I se spunea Coruptul

N

marți, 15 aprilie 2014, 01:50
3 MIN
 I se spunea Coruptul

\N

Aplaudaţi vedeta DNA!

Dacă încrederea cetăţenilor în Parlament şi în politicienii de azi a scăzut, cea în Direcţia Naţională Anticorupţie a continuat să crească. În ultimii ani, potrivit datelor oficiale, s-au înmulţit considerabil plângerile, sesizările, reclamaţiile etc. care dezvăluie acte grave de încălcare a legilor. E cel mai bun semn că românii încep să se uite cu responsabilitate sporită în jur.
Într-o ţară în care partidul politic rămâne cea mai înapoiată instituţie, nici nu e de mirare că procurorii DNA au ce prinde în cătuşe. Dar dacă până mai ieri cădeau în plasă doar crapii cei prostuţi, azi trofeul cel mai vânat au devenit rechinii cei hulpavi. E o schimbare de direcţie pe care o datorăm, cu toate huiduielile din stradă, regimului Băsescu. Dar şi amicilor americani.
Declicul s-a produs odată cu prima arestare a lui Adrian Năstase. Ce şoc! Ce dramă!
Pentru a-l salva, Victor şi Crin au fost la un pas de a distruge şi puţinele lucruri bune care s-au construit într-un sfert de secol în România cea furată. Nu au reuşit. Şi cu câtă indiferenţă a fost privită de către popor cea de a doua arestare a marelui corupt. Pentru întâia oară, am sesizat o breşă în mentalul colectiv, prin care s-a strecurat ideea – atât de ostracizată de Ion Iliescu – că există totuşi vinovaţi pentru fărădelegile din societatea românească, iar aceştia trebuie să plătească. Dacă mai vrem pensii peste câţiva ani.
În scurt timp, această breşă s-a lărgit, permiţând DNA să treacă la ofensivă. Cine ar fi crezut că Sorin Ovidiu Vântu va deveni un obişnuit al închisorilor? Că groparii fotbalului românesc vor ajunge la răcoare? (Păcat pentru căpitanul Gică Popescu, dar dacă te bagi în troacă te mănâncă porcii!) Că foşti miniştri vor înfunda puşcăriile? Că parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene vor fi trimişi în judecată? Probabil, foarte puţini dintre noi.
Cu siguranţă, există, în unele dintre cazuri, erori, abuzuri, înscenări, lăudăroşenie, circ şi rea credinţă. Dar nu demontarea sau discreditarea unor instituţii ca DNA va elimina astfel de neajunsuri, ci tocmai întărirea tuturor compartimentelor justiţiei. Or, tocmai această creştere a prestanţei şi independenţei justiţiei din România, sesizabilă în ultimii ani, i-a băgat în sperieţi pe politicieni. Faptul că, în sfârşit, Justiţia vrea şi luptă pentru a deveni cea de a treia putere în stat cutremură statul mafiot, construit după 1989, de către clasa politică românească.
În următoarele luni, vor avea loc presiuni extraordinare asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Nu ştiu şi nici nu mă interesează prea tare dacă Mazăre sau Constantinescu sunt vinovaţi. Dar ştiu, se vede că DNA se apropie de buboiul care a infectat România. Şi trebuie să înţelegem că puroiul nu are culoare politică. Doar o cumplită putoare. Dar nu vă acoperiţi nasurile. Aplaudaţi vedeta DNA!

Comentarii