Imagini eveniment cu o cometă care are dublu nucleu

joi, 16 februarie 2017, 17:48
2 MIN
 Imagini eveniment cu o cometă care are dublu nucleu

Cometa 45P Honda-Mrkos-Pajdušáková a trecut de curând pe lângă Terra şi a oferit oamenilor de ştiinţă posibilitatea de a analiza acest corp ceresc. Cometa are un nucleu dublu, la fel ca nucleul celebrei comete ”Ciuri”, potrivit datelor ştiinţifice obţinute de radiotelescopul Arecibo din Puerto Rico, informează site-ul cotidianului francez Le Monde.

Imaginile cu nucleul cometei 45P Honda-Mrkos-Pajdušáková au fost generate pe baza observaţiilor radar obţinute pe parcursul unui interval de două ore, pe 12 februarie 2017, cu radiotelescopul Arecibo. 

În acea zi, cometa se afla la o distanţă de 12,4 milioane de kilometri faţă de Terra.  Nucleul ei are un diametru de aproximativ 1,3 kilometri şi efectuează o rotaţie completă în jurul axei sale în aproximativ 7 ore.  Imaginile obţinute de cercetători confirmă faptul că nucleul cometei 45P Honda-Mrkos-Pajdušáková este constituit din doi lobi, la fel ca nucleul cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, supranumită ”Ciuri”. 

Descoperită în 1948, cometa 45P Honda-Mrkos-Pajdušáková este o cometă ce parcurge o orbită eliptică în jurul Soarelui într-o perioadă de 5,26 ani. Ea revine cu regularitate pe cerul nostru şi face parte dintre corpurile cereşti pe care astronomii profesionişti şi cei amatori le observă şi le fotografiază. Orbita cometei nu o aduce niciodată foarte aproape de Soare – a trecut la o distanţă de peste 80 de milioane de kilometri faţă de astru pe 31 decembrie -, iar activitatea ei rămâne moderată, fapt ce o face să nu devină niciodată un corp foarte strălucitor pe cerul nocturn.

De această dată, datorită deplasării sale în conjuncţie cu orbita Terrei, cometa 45P Honda-Mrkos-Pajdušáková s-a apropiat de planeta noastră deşi se îndepărta progresiv de Soare şi a trecut la o distanţă de 12,4 milioane de kilometri faţă de Pământ, pe 11 februarie – de 32 de ori distanţa dintre Terra şi Lună. Deşi s-a apropiat de Terra, observarea ei a reprezentat o operaţiune delicată pentru astronomii amatori, din cauza Lunii pline, care estompează celelalte corpuri cereşti de pe bolta nocturnă. Cometa a putut fi însă bine studiată cu radiotelescopul uriaş Arecibo.

Instalat în Puerto Rico, acest radiotelescop are o antenă cu un diametru de peste 300 de metri şi este folosit cu regularitate pentru observarea micilor asteroizi care ajung în apropiere de Pământ. 45P Honda-Mrkos-Pajdušáková este însă abia cea de-a şaptea cometă care s-a apropiat suficient de mult de planeta noastră pentru a putea fi studiată în astfel de detalii. 

Analiza puternicului semnal emis de radiotelescopul din Areciba, reflectat după 40 de secunde de către nucleul cometei, a permis oamenilor de ştiinţă să determine forma acestuia, ce evocă nucleul celebrei comete ”Ciuri”, deşi rezoluţia imaginilor este cu mult mai slabă decât aceea a fotografiilor spectaculoase realizate de sonda Rosetta. În prezent, cometa 45P Honda-Mrkos-Pajdušáková se deplasează între constelaţiile Boarului şi Leului, unde va rămâne până la începutul lunii martie. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii