De Business

Punem punctul pe știi

Interesul ieşenilor pentru locuinţe noi a crescut de şapte ori în patru ani

marți, 20 decembrie 2016, 02:50
2 MIN
 Interesul ieşenilor pentru locuinţe noi a crescut de şapte ori în patru ani

Interesul pentru achiziţia de apartamente s-a triplat la nivel naţional în ultimii patru ani în marile oraşe din ţară, potrivit unei analize a portalului on-line imobiliare.ro. Totuşi, această creştere se datorează în mare parte interesului acordat unităţilor locative nou construite, Iaşul fiind un exemplu relevant în acest sens. Potrivit portalului din sectorul imobiliar, în capitala Moldovei, interesul pentru achiziţia de apartamente a consemnat cele mai mari variaţii din ultimii patru ani: 127% pe segmentul vechi şi 775% pe segmentul nou, salt explicat, în parte, şi de creşterea foarte mare a volumului de oferte.

„Interesant este că, dacă până în 2014 ritmul de creştere a celor două segmente a fost relativ apropiat, în 2015 piaţa rezidenţială nouă a cunoscut un avans de 203%, reuşind astfel să depăşească nivelul cererii pentru cea veche. După un plus de 8%, supremaţia apartamentelor noi se menţine şi anul acesta, în condiţiile în care interesul pentru apartamentele vechi a scăzut cu 16%”, potrivit imobiliare.ro.  

Un interes crescut pentru apartamentele noi a fost înregistrat şi în Braşov, unde în acest an s-a consemnat un avans de 274% faţă de naul 2012. Spre deosebire de Iaşi, în Braşov interesul este mai ridicat pentru apartamentele vechi, în ciuda creşterii foarte mari pe segmentul locuinţelor noi. La Cluj Napoca, situaţia este oarecum echilibrată, interesul pentru locuinţe noi crescând în anii 2013 şi 2015, cu peste 70%, şi scăzând în anii 2014 şi 2016, cu 15-17%. În alte oraşe mari, ca Timişoara sau Constanţa, anul 2016 a adus scăderea interesului pentru apartamente noi sau o creştere foarte uşoară.  

 

 

Comentarii