De Business

Punem punctul pe știi

Investiţie inedită a unei primării din judeţ

miercuri, 11 noiembrie 2015, 02:50
2 MIN

Consiliul Local din Erbiceni a înfiinţat o firmă ce va fabrica pavele şi borduri. Muncitorii provin din rândul persoanelor care primesc ajutor social.

 

Consiliul Local din Erbiceni a devenit „patron” al unei fabrici de borduri şi pavele locale, chiar dacă în imediata vecinătate, în Podu Iloaiei, funcţionează una din cele mai importante firme de profil, Symmetrica. Edilul şef din Erbiceni, Ionel Lungu, spune că nu se teme de concurenţă, deoarece are un alt public şi o altă menire comparativ cu fabrica privată. „Vrem să participăm la licitaţii, ne ştim cu primarii, poate facem şi o ofertă mai bună, noi nu suntem firmă privată, avem altă menire. Chiar cu Symmetrica în coastă, eu cred că o să reuşim. Bordurile, trotuarele, astfel de afaceri sunt viitorul. N-o să mai turnăm beton în curtea primăriei, sunt atâtea comune în jur care au proiecte de modernizare infrastructură şi vor avea nevoie”, a precizat Ionel Lungu.

Afacerea primăriei Erbiceni este susţinută în prezent din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, una din condiţii fiind ca toţi muncitorii fabricii să fie localnici beneficiari de ajutor social. O altă condiţie pentru accesarea sumei de 617.000 lei a fost ca CL Erbiceni să înfiinţeze o societate privată care să administreze fabrica, astfel că în urmă cu două luni a fost fondată firma Gospodarul SRL. „Avem opt muncitori de la 416 (n.r. – Legea privind venitul minim garantat) şi patru angajaţi pe funcţii cu studii superioare, de exemplu manager sau contabilul. Sunt făcute calcule despre preconizări, dar nu le deţin acum, oricum vă pot spune că în primele şase luni avem asigurată susţinerea financiară pentru salarii, materie primă, chirie, dar după asta va trebui să ne autofinanţăm. Nu vom avea profit, ci vom reinvesti ca se ne dezvoltăm, deoarece funcţionăm ca o structură de economie socială”, a mai spus primarul Ionel Lungu.

Acesta a detaliat că, în primă fază, a avut ideea de a ridica o fabrică de prelucrare a pieilor de animale, dar era nevoie de o investiţie mult mai mare. „Ne-am încurcat şi în avizele de mediu, era mult mai dificilă derularea investiţiei. Ar fi avut succes, numai pe raza comunei Erbiceni avem 5000 de capete de animale, plus comunele din jur, ar fi fost bună investiţia. Dar e bine că ne-a venit ideea cu pavelele, vedem că acum se concretizează. Avem o hală închiriată, peste 3000 mp de depozitare, sperăm ca managementul să se descurce”, a concluzionat edilul din Erbiceni. 

 

Comentarii