Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iţele schimbării din funcţie a şefului Fiscului Regional

GALERIE
Marian Bosianu
  • Marian Bosianu
- +

Directorul interimar al Direcţiei Regionale Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi, Marian Bosianu a fost schimbat brusc ieri din funcţie. Gelu Diaconu, şeful ANAF îl acuză pe Bosianu că nu a numit în comisiile de la concursurile de promovare un inspector din cadrul Direcţiei de Integritate aşa cum hotărâse preşedintele instituţiei. Sindicaliştii susţin că legea nu prevede astfel de măsuri, iar în plus nu mai era timp să fie modificate comisiile, ceea ce însemna schimbarea regulilor în timpul jocului. In plus, ei susţin că recent nepoţica şefului ANAF a câştigat un concurs de angajare dubios.

 

Marian Bosianu (FOTO), directorul interimar al Direcţiei Regionale Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi a fost îndepărat ieri dimineaţă din funţie şi a creat o luptă deschisă între sindicalişti şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Demis a fost şi omologul lui Bosianu din judeţul Timiş, ambii fiind acuzaţi că nu au respectat un ordin transmis la începutul lunii de şeful ANAF. Acesta impunea ca la concursurile de promovare în grad profesional să fie chemat un inspector al Direcţiei de Integritate din cadrul ANAF pentru a face parte din comisiile d examinare şi evaluare a contestaţiilor. Proba scrisă la acest examen a avut loc la Iaşi luni, aproape toţi participanţii fiind declaraţi admişi, însă directorul DGRFP Iaşi nu a solicitat prezenţa niciunui inspector DGI. Bosianu nu a luat această decizie de unul singur, ci după ce s-a consultat cu reprezentanţi ai sindicatului şi ai departamentului juridic, concluzia fiind că solicitarea ANAF nu este legală deoarece comisiile erau deja formate la data transmiterii circularei prin care se propunea acest lucru. “Astăzi dimineaţă au sosit două ordine de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin care a încetat mandatul domnului Marian Bosianu, director executiv al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi şi a fost împuternicită să ocupe această funcţie temporar Doina Naum, până astăzi director regional responsabil de colectarea taxelor şi impozitelor. După aceste decizii, urmează ca ANAF să stabilească cine va prelua funcţia de director regional pe partea de colectare şi ce post de execuţie i se va atribui domnului Bosianu”, a declarat ieri Maria Ţăran, purtător de cuvânt al DGRFP Iaşi. Din informaţiile “Ziarul de Iaşi”, interimatul postului de director regional pe partea de colectare îi va reveni lui Ionel Damian, în prezent director regional responsabil de inspecţia fiscală.

 
 
Regulile au fost schimbate în timpul jocului
 
Într-un comunicat de presă, Gelu Diaconu şi-a argumentat decizia prin faptul că Bosianu nu a solicitat aparatului central al ANAF desemnarea unui membru din cadrul Direcţiei de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare. "Există persoane care cred că sprijinul politic sau manipularea sindicatelor sunt lucruri mai importante decât procesul de reformă a ANAF. Măsura dispusă astăzi reprezintă un mesaj foarte clar că nu este deloc aşa", a declarat într-un comunicat preşedintele Gelu Diaconu. La începutul lunii, Diaconu a transmis o circulară prin care a dispus diferite măsuri cu privire la concursurile de promovare în grad profesional, cu sopul de a „elimina examenele aranjate şi permiterea accesului la promovări doar pe baza competenţelor profesionale”. Astfel, examenul de promovare se va organiza centralizat, la nivelul regiunii şi se va constitui o singură comisie de concurs/examen şi o singură comisie de soluţionare a contestaţiilor, iar din componenţa fiecăreia va face parte şi un funcţionar public din cadrul DGI. Atât Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, cât şi reprezentanţii Sedlex au contestat această măsură, precizând că desemnarea unui inspector de la DGI nu se poate face decât la solicitarea direcţiilor regionale. Totodată, aceştia au menţionat că se încalcă flagrant legislaţia privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici şi au catalogat propunerea de numire a unui inspector DGI în comisii ca fiind una „jignitoare”. Gelu Ştefan Diaconu a fost cercetat într-un dosar la Tribunalul Iaşi fiind bănuit de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, abuz în serviciu în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals. El a prezentat înainte să fie numit în funcţie un document din care reiese că dosarul său a primit neînceperea urmării penale, ceea ce înseamnă că asupra faptelor s-a pronunţat un procuror şi nu un complet de judecată cum ar fi normal pentru a risipi orice dubiu. Diaconu a fost în perioada 2005- 2009 şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor.
 
Concurs dubios pentru nepoata şefului ANAF
 

Propunerea a fost făcută de şeful ANAF pe 4 noiembrie, la o zi după ce angajaţii Fiscului din regiuni au protestat Ordonanţa de Urgenţă prin care au fost mărite preferenţial cu 62% salariile aparatului central al ANAF, Antifraudă şi Ministerul Finanţelor. „Prin urmare e nevoie de integritate doar după o acţiune de proşedintelui ANAF a concurat singură pe un post de conducere pe care l-a şi ocupat nu a fost necesară prezenţa unui reprezentant al Direcţiei de Integritate?”, au răspuns, printr-un comunicat de presă reprezentanţii Sindicatului Sed Lex. Aceştia văd acţiunea şefului ANAF ca o pedeapsă aplicată angajaţilor din provincie care au îndrăznit să protesteze, menţionând că centralizarea examenului ar fi făcut ca „pentru 2-4 zile, peste 3200 de funcţionari să migreze între oraşe”. „Timp de 25 de ani, sub pretextul reformei şi bunelor intenţii s-a creat un sistem mafiot, bazat pe teamă, ură, clientelism, iar preşedintele ANAF, domnul Gelu Ştefan Diaconu, prin cuvinte mari gen «reformă», «integritate», «depolitizare», încearcă să vândă opiniei publice un abuz de putere ca fiind o măsură demnă de toată lauda. Poate ne dă reţeta prin care dintr-un salariu de bugetar a reuşit să construiască unul dintre cele mai mari hoteluri din Bucureşti, în acest sens aşteptăm de asemenea cu interes controlul marilor averi demarat de ANAF unde dânsul este preşedinte”, au concluzionat reprezentanţii Sed Lex. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri