Judecătorii din Iaşi plâng pe umărul CSM din cauza articolelor ziariştilor

sâmbătă, 23 martie 2013, 02:50
3 MIN
 Judecătorii din Iaşi plâng pe umărul CSM din cauza articolelor ziariştilor

În prezent, la Iaşi, sunt judecaţi în diferite dosare ale DNA nouă judecători. Unul dintre aceştia, Cristina Văleanu, conduce Curtea de Apel Iaşi, fiind pus oficial sub învinuire pentru favorizarea infractorului. Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a trimis însă o echipă la Iaşi nu pentru a verifica carenţele sistemului judiciar, ci una pentru a-i verifica pe ziarişti.

Supăraţi că numele lor au apărut pe paginile ziarelor, cei nouă judecători cercetaţi în dosare ale DNA, precum şi ceilalţi colegi ai lor au înaintat către CSM două cereri de apărare a reputaţiei profesionale. Una dintre ele a fost trimisă de Tribunalul Iaşi, instituţie la care activează mai mulţi judecători învinuiţi, iar una de Asociaţia Magistraţilor din Iaşi. O a treia cerere, individuală, a fost înaintată şi de judecătoarea Cristina Văleanu, preşedintă a Curţii de Apel. Toate trei au fost admise de către Plenul CSM la şedinţa de 21 martie.
Cele două cereri colective de apărare a reputaţiei profesionale au fost trimise în luna octombrie, la câteva luni după ce, s-au plâns judecătorii, ar fi început „campania denigratoare de presă.“ „Au fost mai multe cereri în acest sens, făcute iniţial de judecătorii despre care se făcea referire în articolele de presă. Pe 5 octombrie, în cadrul unei Adunări Generale a Tribunalului, am decis sesizarea Plenului CSM. Am conside­rat că, în ceea ce priveşte anumite articole de presă, s-a mers prea departe“, ne-a spus Florin Andrei, vicepreşedintele Tribunalui Iaşi.
În ceea ce priveşte cererea formulată de Asociaţia Magistraţilor, aceasta a fost semnată de 90 de judecători de la toate instanţele. „În motivarea cererii Asociaţiei Magistraţilor Iaşi s-a arătat că, începând cu luna iulie 2012, în mass-media locală, dar şi naţională, a început să apară o serie de articole în care opiniei pu­blice i se furnizau informaţii privitoare la presupuse anchete penale declanşate de DNA Iaşi, ce ar viza şi anumiţi judecători din cadrul Tribunalului Iaşi, apoi, la sfârşitul lunii august 2012, alte articole de presă apărute s-au referit la o nouă anchetă penală privind alţi judecători din cadrul instanţelor ieşene“, se precizează într-un comunicat al CSM. „Pre­supusele“ anchete care îi vizează pe jude­cătorii ieşeni sunt concre­tizate în două dosare penale în care sunt învinuiţi, pentru diferite fapte ur­mătorii judecători: Cristina Văleanu, Geor­giana Mo­canu, Carmen-Andriana Stoinel, Maria Samoil, Mirela Anton, Carmen Das­călu, Radu Tărniceriu, Monica Lăcustă şi Manuela Ciopraga. Concluzia CSM nu mai are nevoie de niciun comentariu: „S-a reţinut că articolele analizate, prin gravitatea afir­maţiilor, caracterul repetitiv şi durata în timp, au fost de natură să inducă opiniei publice ideea că actul jurisdicţional efectuat de instanţele ieşene nu este unul corect, fiind suspectaţi toţi magistraţii instanţelor de săvârşire a unor fapte de corupţie.“ Aşadar, nu faptul că anumiţi judecători chemaţi la DNA a ştirbit ima­ginea justiţiei, ci acela că presa a scris despre anchetele demarate de procurorii anticorupţie.
Pentru a-şi susţine afirmaţiile cu privire la aşa-zisa campanie de denigrare, judecătorii au trimis la CSM un teanc de materiale cu articolele jurnalistice în care s-a scris despre ei. Referitor la propria cerere de apărare a rep­taţiei profesionale, admisă şi aceasta, preşedinta Curţii de Apel a precizat că nu doreşte să facă vreun comentariu.
Verificările celor două cereri ale Tribunalului şi Asociaţiei Magistraţilor, admise de CSM, au fost efectuate de Inspecţia Judiciară. Şefa acestei instituţii este Rica Vasiliu Cravelos, o jude­cătoare plecată de la Iaşi. Fiul acesteia, Ciprian-Alexandru, este învinuit într-un dosar, laolaltă cu şase dintre judecătoarele învinuite, pentru aderare la un grup infracţional.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii