Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Jumătate dintre români se tem că cineva le poate controla telefoanele

GALERIE
telefoane mobile
  • telefoane mobile
- +

“Temerile lor sunt fondate, dacă luăm în calcul că aceste dispozitive conectate la internet au mai multe vulnerabilităţi comune, de la probleme severe legate de securitate, până la mecanisme de autentificare slabe”, arată specialiştii în domeniu.

Circa 46% dintre români se arată îngrijoraţi că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, ceea ce îi expune la furt de date personale, spionaj şi intruziuni în viaţa privată, arată un studiu realizat în mediul urban de iSense Solutions, la comanda Bitdefender. Studiul arată că românii ţin pasul cu noutăţile în materie de tehnologie şi cumpără gadgeturi dintre cele mai diverse: 70% au deja smartphone, laptop, tabletă, smart TV sau computer tip desktop, însă aproape un sfert dintre orăşeni deţin şi terminale de ultimă generaţie, precum ceasuri smart (24%), camere de supraveghere a locuinţei sau a copilului, conectate la internet (21%), e-reader-e (20%), console de jocuri (15%) sau brăţări fitness (14%).

Deşi cei mai mulţi români au ales să cumpere gadgeturi pentru divertisment, dar şi pentru un plus de confort, 43% dintre cei chestionaţi se tem că răufăcătorii ar putea fura informaţiile stocate de pe dispozitivele inteligente precum fotografii, videoclipuri, programe şi documente personale. Un sfert dintre români sunt preocupaţi de faptul că un necunoscut ar putea să pornească pe ascuns camera de filmat sau microfonul dispozitivelor şi să înregistreze tot ce se întâmplă în intimitatea propriului cămin. “Temerile lor sunt fondate, dacă luăm în calcul că aceste dispozitive conectate la internet au mai multe vulnerabilităţi comune, de la probleme severe legate de securitate, până la mecanisme de autentificare slabe şi chiar comunicare necriptată cu serverele producătorului, ce permite accesul neautorizat al atacatorilor”, se mai arată în studiu. Specialiştii în securitate cibernetică ai Bitdefender avertizează că aceste vulnerabilităţi le permit atacatorilor amatori să compromită cu uşurinţă reţeaua de Internet a utilizatorilor, mizând şi pe faptul că mulţi români nu ştiu că locuiesc într-o casă inteligentă şi, în consecinţă, nu conştientizează pericolele la care se expun. Analiza mai arată că românii nu îşi actualizează la timp sistemul de operare de pe dispozitivele folosite, până şi pe cele utilizate frecvent, precum laptop, tabletă sau computer.

Astfel, 20% dintre utilizatorii de laptop şi peste jumătate dintre proprietarii unui smart TV nu au actualizat software-ul la cea mai recentă versiune, invocând fie lipsa de timp, fie cea a cunoştinţelor necesare unei asemenea operaţiuni. „În lipsa folosirii unei soluţii de securitate sau a unui sistem de operare actualizat la zi, accesarea datelor personale până la cel mai mic detaliu se poate face relativ uşor, iar viaţa personală, în adevăratul ei sens, poate deveni doar un mit. Dispozitivele smart colectează cantităţi enorme de date, de la localizare, obiceiuri, stil de viaţă şi comportament, până la pasiuni, credinţe, stare de sănătate sau preferinţe politice, iar în condiţiile în care un răufăcător poate pune mâna pe acestea temerile utilizatorilor sunt îndreptăţite”, spune specialistul în securitate cibernetică în cadrul Bitdefender, Bogdan Botezatu. Studiul mai arată că un sfert dintre români folosesc aceeaşi parolă pentru toate conturile şi dispozitivele, iar alţi 29% folosesc aceleaşi câteva parole, însă prin rotaţie.

Experţii Bitdefender avertizează asupra riscului folosirii unor parole identice, de cele mai multe ori formate doar din litere, şi recomandă înlocuirea lor cu diverse combinaţii de litere, cifre şi simboluri şi schimbarea acestora în mod regulat.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri