De Business

Punem punctul pe știi

Lista facultăţilor din Iaşi care livrează cei mai mulţi şomeri

joi, 01 septembrie 2016, 01:50
2 MIN
 Lista facultăţilor din Iaşi care livrează cei mai mulţi şomeri

Facultăţile de Construcţii şi Mecanică ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) au livrat în acest an cei mai mulţi absolvenţi dornici să încaseze ajutor de şomaj. Aproape jumătate din dosarele depuse de absolvenţii promoţiei 2016, care au finalizat cursuri universitare, provin de la cele două facultăţi ale UTI, potrivit datelor furnizate „Ziarului de Iaşi” de Agenţia Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

În intervalul 1 iunie-31 august 2016, 63 de tineri care abia şi-au finalizat studiile universitare s-au înregistrat la AJOFM ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistraţi la AJOFM din raza de domiciliu, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Acest drept se acordă la cerere, pe o perioadă de 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fi, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 lei. Potrivit AJOFM, 10% din tinerii cu studii superioare înscrişi în evidenţele instituţiei în perioada iunie-august sunt proaspăt absolvenţi ai Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, iar 32% figurează ca fiind licenţiaţi în Drept, Istorie şi Litere ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

În schimb, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” a dat, până în prezent, 11% din tinerii din promoţia 2016 înscrişi în evidenţele AJOFM. „Cel mai probabil, unii îşi vor continua studiile, urmând a se înscrie la master”, spun oficialii Agenţiei. Pe de altă parte, în acelaşi interval, 585 de tineri care abia au finalizat cursurile liceale s-au înscris la AJOFM pentru a primi asistenţă în vederea găsirii unui loc de muncă. Toţi aceştia vor beneficia de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă precum şi de facilităţi financiare.

„De asemenea, în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii, absolvenţii pot participa la programe de formare profesională. Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă şi obligatorie în vederea obţineriifacilităţilor acordate potrivit Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă”, a precizat anterior, în scris, Gabriela Vasilache, directorul executiv AJOFM Iaşi. În cursul anului trecut, circa 1.900 de proaspăt absolvenţi au îngroşat rândul şomerilor. În prezent, la nivel de judeţ, aproximativ 13.000 de şomeri figurează în evidenţele AJOFM.  

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii