MACHETE: Aflaţi cum va arăta viitorul Spital Regional de Urgenţe de la Iaşi

joi, 28 ianuarie 2016, 03:02
3 MIN

Dacă machetele sunt gata, nu sunt deloc aproape de finalizare discuţiile privind finanţarea proiectului. Cum este compartimentat spitalul, în detaliu:

În 2016, Spitalul Regional de Urgenţe (SRU) de la Iaşi va căpăta contur numai pe hârtie. Potrivit estimărilor oficiale venite ieri din partea Ministerului Sănătăţii (MS), studiul de fezabilitate al spitalului în care vor fi integrate clinici de toate specialităţile va fi refăcut anul acesta, până în septembrie – octombrie. Con­form experţilor, în aceste condiţii, cel mai probabil, construcţia SRU va fi scoasă la licitaţie în cursul anului 2017.

„Ceea ce este foarte important la acest moment este necesitatea ca Primăria Municipiului Iaşi şi Con­si­liul Judeţean Iaşi să cadă de acord asupra unei singure locaţii, pe care să o transmită la MS. La acest mo­ment, ministrul are ca propuneri din partea administraţiilor publice locale şase locaţii: şoseaua Păcurari – Zona şes Bahlui (complex Era Shopping Park); şoseaua Păcurari – Zona Antibiotice; Zona Moara de Vânt; Zona Trei Fântâni („Drumul hoţi­lor“), Zona Spital Sf. Spiridon; dar şi un teren în comuna Miroslava“, precizează deputatul PMP Petru Movilă, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor.

Potrivit planului MS, SRU va fi construit pe o arie utilă de peste 57.000 de metri pătraţi, va avea două niveluri la subsol, un parter şi patru etaje. SRU va cuprinde un număr de 786 de paturi. Spitalul va încorpora o unitate de primire urgenţe, servicii în regim ambulatoriu şi în regim de zi, departamentul de radiologie, imagistică şi explorări funcţionale. SRU va cuprinde şi servicii conexe, precum endoscopie, farmacie, laborator central, morgă cu laborator de anatomie-patologică, sterilizare centrală, dar şi sală de conferinţe pentru 100 de persoane.

Spitalul va fi dotat şi cu servicii tehnico-gospodăreşti, cum ar fi spă­lătorie centrală, depozit deşeuri, bucătărie centrală, depozit central de materiale, coloană pentru ascensoare de serviciu, camera sistemului de management al clădirii, camera sistemelor şi circuitelor IT, centrală de gaze medicale, cameră de tablou electric, centrală termică, cameră pentru instalaţie de ventilaţie şi aer condiţio­nat, camere tehnice şi de întreţinere a clădirii.

Potrivit machetei standard pentru cele trei spitale regionale, fiecare SRU va avea o recepţie, o zonă de înregistrare, un bloc operator, o secţie de terapie intensivă generală pentru adulţi şi copii, secţii de chirurgie şi de spitalizare medicală. Spitalele regionale vor avea heliport pentru aterizarea elicopterelor SMURD.

Cele trei spitale regionale de urgenţă de la Iaşi, Cluj şi Craiova vor fi finanţate prin Programul Operaţional Regional. Investiţia totală se ridică la 320 de milioane de euro. Dotările, în valoare de 150 de milioane de euro, vor fi asigurate dintr-un împrumut la Banca Mondială.

În imaginile de sus, fotografii făcute ieri prin sticla sub care este expusă macheta SRU Iaşi la Ministerul Sănătăţii

Comentarii