Mircea & Christinel Eliade (II)

miercuri, 27 aprilie 2016, 01:50
1 MIN
 Mircea & Christinel Eliade (II)

Pentru că atunci când era vedetă academică, Eliade solicita să fie însoţit de Christinel la toate congresele şi întâlnirile la care era invitat, în arhiva sa de la Regenstein Library, nu există decât două scrisori ale sale către soţia sa, din 1952, când participa, la invitaţia lui Jung, la întâlnirile de la Eranos.

Mircea Eliade către Christinel (I)

Casa Tamaro, Ascona, 21 August 1952

Christinel iubiţel,

Am terminat conferinţa[1]. Succes deplin. M[ada[me Froebe[2], [Carl GustavJung, entuziasmaţi. Apoi, ca de obiceiu, am rămas la masă – şi Jung mi-a vorbit două ceasuri. Pare în special cucerit de [Le] Chamanisme[3]. [JohnBarrett[4] şi Vann sunt şi ei, dar n’am avut încă timp să le vorbesc. Voiu încerca mâine. 

Am călătorit foarte bine, deşi a plouat tot timpul. Doar după ce am trecut St. Gothard, am revăzut seninul cerului. Aseară – cu [Henri] Corbin şi Ducesa Guerlemin – părea că timpul se îndreaptă. Dar, de azi dimineaţă a revenit şi aici negura, ploaia şi răcoarea dela Paris. Mario e desperat! N’am dejunat pe teritoriu francez, pentru că era prea devreme. Iară la Bâle[5], am decis să fac economie: mi-am cumpărat două sandwichuri şi o sticlă cu bere. Cum Mario nu era la gară, am luat un taxi: opt franci. M[ada]me Froebe vrea să mi-i restituie, dar n’am să accept. Aşa că bine am fost inspirat făcând economie! E o bucurie imensă. Închipuieşte-ţi că era la conferinţă şi [Geo] Widengren, de la Uppsala. Şi-au făcut vacanţele două luni într-un sat aproape de [Karl] Kerényi şi bunul lui prieten [Stig] Wikander, nici nu ştia…

M[ada]me Froebe [e]  teribil de drăguţă. S’a bucurat văzându-mă. A întrebat de tine. Mi-a spus că se obişnuise cu noi.

Am găsit aici programul dela Alpbach[6]. Se pare că va fi foarte interesant, şi nu prea e mult de lucru. Excursii, dancing, foc pe munte, expoziţii, concerte. Începe să-mi vină inima la loc. N’am avut timp să vorbesc cu [Karl] Kerényi care va pleca mîine.

Aseară, după masă, era frumos şi am fost cu Corbinii[7] şi D[ucesa].G[uerlemin]. la o cafenea. Dar acum e atât de întuneric încât nu ai chef de nimic. Mă gândesc cu groază că ar putea ţine o săptămână întreagă.

Dacă ai timp comandă L’Aguille creuse de M[aurice]. Leblanc (Ed. Hachette). I-am vorbit în treacăt şi lui (sic!) M[ada]me Froebe. Vin şi 2-3 pachete Gauloises vertes.

Iarăşi dacă ai timp, încearcă şi trimite 4-5 lucruşoare, prin avion, Gizei[8]. Cu indicaţia muestras sin valor[9].

În sfârşit, acum că am scăpat de conferinţă are să înceapă adevărata vacanţă. Am o cameră la et. [al]III[-lea]. Din nefericire, vecină cu a Corbinilor şi o aud pe ea mereu strigându-i…!

Iubiţel Christinel, a şi început să-mi fie dor de tine, mai ales că e atât de urât şi nu pot flirta pe malul lacului !

Te sărut mult de tot

Mircea

Mircea Eliade către Christinel (II)

Casa Tamaro, Ascona, 23 August 1952

Iubiţel,

N’am primit nimic dela tine! Grozav trebuie să fii de ocupată! În schimb, am avut azi dimineaţă o scrisoare de la Dr. [Roger] Godel, adresată la amândoi. Repetă că nu poate veni la Ascona. (Mă întreb de ce nu poate. Ar fi profitat foarte mult). Aseară am fost la [Geo] Widengren. A închiriat pentru toată vara o vilă, lângă [Karl] Kerényi. De altfel, K[erényi] i-a găsit casa (250 fr[anci] pe lună, dar e cam departe). Widengren, gelos că nu e invitat la "Eranos". Foarte drăguţ cu mine. Cine ştie ce servicii aşteaptă să-i fac. (I-am promis să încerc la [Editura] Payot traducerea unei cărţi).

Ieri a fost singura zi frumoasă – se spune – din toată luna august. Azi e din nou întunecat şi burează. Ca la munte. O văd în câteva ceasuri pe Vann, ca să încerc să obţin aici 50 $. Apoi, sper să-l întâlnesc şi pe Jack Barrett. M[ada]me Froebe l-a anunţat deja că trebui să-mi prelungească bursa! Tot astăzi, ne întâlnim la Casa Gabrielle[10] ca să punem la punct programul pentru 1953. E invitat şi [Henri] Corbin să ia parte şi e fericit. Suferă enorm că anul acesta nu vorbeşte.

Iar după amiază am avut "discuţia" conferinţei mele. A durat un ceas şi m’am forţat să o fac interesantă.

M-am legat cu Père d’Arcy, S.Y. care e un om extraordinar de interesant. Dar am mereu "discuţii" aşa că cu el nu pot sta de vorbă decât la masă.

Azi îi duc şalul şi cartea D[oam]nei Froebe. Şi cu asta ţi-am relatat toate noutăţile Asconei. Nu ştiu de ce, dar parcă era mai interesant anul trecut. [Henri Ch.Puech, [Roger] Godel, noi, alcătuiam un "grup francez" gălăgios. Acum, suntem mai timizi.

Nu cred că voiu mai avea timp să-ţi scriu: te aştept la Lucerna[11], miercuri pe la 6. Vei sosi, probabil, pe la 6.30 – 7.

Te pup de o mie de ori.

Mircea

Note

1. Le Temps et l’Éternité dans la pensée indienne

2. Olga Froebe-Kapteyn. În casele ei, din Ascona, Elveţia, se organizau întâlnirile Grupului Eranosiniţiat de ea, la sugestia lui Rudolf Otto şi care gravita în jurul lui C.G. Jung

3. Le Chamanisme et les technique archaïque de l’extase, Paris, Ed. Payot, 1951

4. Directorul Fundaţiei Bollingen înfiinţată de Paul Mellon în cinstea lui Jung, care oferea burse de cercetare şi edita lucrări de specialitate. Eliade a beneficiat de o bursă Bollingen între 1950 şi 1953 şi i-au fost tipărite trei volume în Bollingen Series

5. Grafia franceză a oraşului Basel din Elveţia

6. Oraş în Austria unde Eliade a fost invitat să conducă, de la 1 septembrie 1952, seminarul de istorie a religiilor de la Europäische Kollegium

7. Stella şi Henri Corbin

8. Adalgiza Tătărăscu, fiica primei soţii a lui Eliade, Nina Mareş, emigrată în Argentina

9. Pachet fără valoare comercială (netaxabil)

10. Vila centrală, unde era cazat C.G. Jung la întâlnirile Eranos

11. La invitaţia doctorului cardiolog Roger Godel, familia Eliade va sta la Hergisville, lângă Lucerna

Florin Cîntic este istoric, director al Arhivelor Naţionale, Filiala Iaşi şi scriitor

Comentarii