De Business

Punem punctul pe știi

Gafă de zile mari la una din cele mai cunoscute firme de judeţ

Mortus SA, o comedie de groaza!

sâmbătă, 07 februarie 2015, 02:50
4 MIN
 Mortus SA, o comedie de groaza!

Una dintre cele mai mari firme din Iaşi a dat un anunţat de vânzare utilaje, iar ca persoană de contactat a trecut un angajat ce a fost înmormântat luni. „Aşa, şi?”, a fost răspunsul uluitor al administratorului judiciar de la Fortus SA.

Administratorii judiciari de la Fortus au comis o gafă incredibilă într-o publicaţie de vânzare de active, după ce i-a îndemnat pe posibilii ofertanţi să sune pentru mai multe informaţii la o persoană care a decedat săptămâna trecută. Din vara anului 2013, administrator judiciar în procedura de insolvenţă de la Fortus este consorţiul de practicieni în insolvenţă format din Eurobusiness LRJ SPRL, prin reprezentant Eduard Pascal (FOTO), el fiind direct implicat în activităţile combinatului, şi ISD Insolvency Bucureşti, prin reprezentant Elena Buştea. În ediţia de ieri a unui cotidian local, Pascal a publicat un anunţ de vânzare a bunurilor mobile nevalorificate încă, conform programului de licitaţii aprobat de Adunarea Creditorilor. Până la licitaţia din 20 ianuarie, de organizarea acestor şedinţe de vânzare a bunurilor de la Fortus se ocupa un fost angajat, Dumitru Horătău, ieşit la pensie între timp, dar care era în continuare responsabil cu vânzarea bunurilor. După şedinţa din 20 ianuarie, când s-au vândut câteva dintre maşini, lui Dumitru Horătău i s-a făcut rău spre seară, a făcut un atac de cord şi a decedat.

 
 
„Este, în primul rând, un gest necreştinesc”
 
 
Luni, 2 februarie, responsabilul cu organizarea licitaţiilor la Fortus a fost înmormântat, iar la funeralii au participat mulţi dintre colegii de la combinat, atât din rândul angajaţilor activi, cât şi din personalul disponibilizat. „Eu am participat la înmormântarea domnului Horătău, am fost colegi zeci de ani. Când am văzut publicaţia de vânzare respectivă, iniţial am constatat greşeli în privinţa numărului maşinilor unelte specificate. Când am ajuns la finalul anunţului şi am văzut că la persoana de contact este domnul Horătău, un fost coleg abia înmormântat, am zis că deja e prea mult. Este dureros şi este, în primul rând, un gest necreştinesc din partea administratorului judiciar. Ar trebui ca domnul Pascal să găsească o modalitate prin care să îşi ceară scuze de la familia domnului Horătău, aflată încă în doliu, şi de la foştii colegi”, a declarat, ieri, Florin Rugină, mic acţionar Fortus şi lider al salariaţilor disponibilizaţi. Contactat telefonic, Eduard Pascal i-a transmis reproterului încă de la începutul discuţiei că „pentru Ziarul de Iaşi nu comentez”. După ce reporterul i-a explicat că defunctul Dumitru Horătău a ajuns să fie prezentat ca persoană de contact pentru ofertanţii Fortus, Pascal a avut o reacţie uluitoare: „Aşa, şi?”. Ulterior acestei reacţii, administratorul judiciar de la Fortus a menţionat din nou că nu este dispus să discute şi a închis apelul telefonic. „Deci eu nu am nicio explicaţie pentru dumneavoastră. Bună ziua!”, a încheiat Pascal.
 
 
Un caz similar
 
 
În septembrie 2013, „Ziarul de Iaşi” a publicat un material referitor la un raport realizat de administratorii judiciari, în care îl găseau vinovat de insolvenţa Fortus pe fostul director economic al combinatului, Mihai Ursu, care decedase între timp. Potrivit consorţiului de administratori judiciari, Ursu ar fi semnat în calitatea sa, în anul 2002, contractul de credit cu Banca Comercială Română, în valoare de 6 milioane lei (n.r. – 60.000.000.000 lei vechi), fără a avea acordul organelor de conducere. Argumentul administratorilor se găseşte în sentinţa dată de magistraţi în procesul intentat de administratori faţă de BCR SA Sucursala Iaşi, SC Fortus prin administrator special Gheorghe Chişcă, SC Bucharest Financial Plaza şi SC Suport Colect, cu obiectul Constatare Nulitate Absolută. „Contractele de credit, actele adiţionale şi garanţiile aferente sunt lovite de nulitate întrucât au fost semnate de directorul economic fără acordul organelor de conducere al SC Fortus SA, ceea ce a condus la acumularea unor datorii foarte mari care au generat insolvenţa societăţii, în condiţiile în care activele aduse în garanţie au fost subevaluate. Un alt motiv de nulitate constă în aceea că ele au fost semnate la o anumită dată, menţionată pe prima filă, iar notarul public le-a autentificat după circa două zile, astfel că menţiunile făcute de notarul public sunt false”, se arată în sentinţă. Eduard Pascal declara la acea vreme pentru „Ziarul de Iaşi” că acel credit era considerat a fi una din cauzele intrării în insolvenţă, dar că sunt multe altele cauzele care au generat această stare a societăţii. (Paul BALHUC, Diego CIOBOTARU)
 

 

 

Comentarii