De Business

Punem punctul pe știi

Numai divinitatea mai poate face o minune în cazul acestui milionar ieşean

luni, 20 octombrie 2014, 01:50
4 MIN
 Numai divinitatea mai poate face o minune în cazul acestui milionar ieşean

Firma Scala Real Estate SA, controlată de omul de afaceri Viorel Roman, a intrat în procedură de faliment. Reprezentanţii societăţii au contestat hotărârea instanţei, o decizie urmând a fi luată în perioada următoare. Patrimoniul firmei a fost evaluat la 37 milioane de lei, dar datoriile sunt de 62,2 milioane lei. Viorel Roman a avut o legătură strânsă cu mitropolitul Daniel, actualul patriarh.

Braţul lung al crizei din imobiliare a mai produs la Iaşi o victimă de renume. Societatea respectivă pare acum sortită pieirii, urmând a-i fi vândute activele pentru îndestularea creditorilor. Totuşi, dacă se va îndeplini acest scenariu, creditorii vor rămâne cu buza umflată, urmând a recupera doar jumătate din banii cu care s-au înscris în tabelul creanţelor. La începutul acestei luni, magistraţii Tribunalului Iaşi au dispus deschiderea procedurii simple a falimentului în dosarul societăţii Scala Real Estate SA. Deşi nu mai figurează în acţionariatul companiei din august 2009, omul de afaceri Viorel Roman o controlează prin interpuşi, după cum s-a vehiculat în ultimii ani în presă.

 
 
Datorii uriaşe
 
 
Preşedintele Adunării Creditorilor din acest dosar, Raiffeisen Bank, a solicitat încă din luna mai 2014 intrarea în faliment a debitoarei. Dacă iniţial instanţa a amânat luarea unei decizii în şedinţa din luna septembrie a acestui an, solicitarea băncii a fost admisă la începutul acestei luni. Potrivit informaţiilor din tabelul definitiv al creanţelor, Raiffeisen Bank are de recuperat cei mai mulţi bani de la Scala Real Estate. Din cuantumul total al creanţelor, care se ridică la suma de 62,2 milioane lei, cu aproape o treime figurează Raiffeisen Bank. Ca fapt divers, şi “defunctul” club de fotbal Politehnica are de recuperat bani de la această societate, aproape 300.000 lei, potrivit datelor din dosar. Nu în ultimul rând, şi Viorel Roman figurează cu o creanţă de 7.500 lei, bani reprezentând venituri salariale. Judecătorul sindic a desemnat în mod provizoriu în calitate de lichidator pe administratorul judiciar desemnat, Management Reorganizare Lichidare SPRL. În cursul aceleiaşi şedinţe, instanţa a fixat drept termen pentru soluţionarea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii data de 26 februarie 2015.
 
 
Afacerile s-au prăbuşit
 
 
Oficialii Scala Real Estate nu se dau însă bătuţi în faţa celui mai sumbru scenariu ce se întrevede în acest dosar. Astfel, Lenuţa Baciu, administratorul special al societăţii a atacat cu recurs decizia de intrare în faliment. Potrivit datelor înscrise de portalul Ministerului Justiţiei, Baciu ar fi apelat la această cale de atac în urmă cu doar patru zile. În cazul menţinerii hotărârii de intrare în faliment, lichidarea tuturor bunurilor deţinute de această societate ar aduce în conturile creditorilor, în cel mai fericit caz, suma de 37,2 milioane lei, aproape jumătate din valoarea totală a datoriilor. Aşa a rezultat în urma evaluării patrimoniului de către evaluatori autorizaţi, acţiune realizată în vederea estimării valorii de lichidare a distribuirilor către creditori în eventualitatea intrării în faliment. Aceste date au fost preluate din planul de reorganizare întocmit de administratorul special în februarie 2013. Contactat telefonic, Viorel Roman a susţinut că iniţiativa băncii nu va avea succes. “Am contestat-o şi cred că vom avea succes. Piaţa imobiliară îşi va reveni şi ne vom putea plăti toate datoriile prin continuarea procedurii de reorganizare”, a declarat acesta pentru “Ziarul de Iaşi”. În anul 2008 afacerile derulate de Scala Real Estate ajungeau la valoarea de 31,1 milioane lei. La finele aceluiaşi an, firma obţinea un profit net de 6,6 milioane lei. Criza economică, resimţită mai ales în zona imobiliarelor, a detonat însă afacerea. Datoriile către bănci şi partenerii de afaceri nu au mai putut fi plătite, iar în iunie 2011 societatea a intrat în insolvenţă. Cheltuielile au depăşit cu mult încasările în urmă cu trei ani, rezultând pierderi de 2 milioane lei. Anul trecut însă acestea au depăşit valoarea de 3,2 milioane lei, potrivit mfinante.ro. Mai mult decât atât, în intervalul 2008-2013, cifra de afaceri a companiei s-a redus de aproape 80 de ori.
 
 
Legături cu biserica
 
 

Alte două firme controlate de Viorel Roman au clacat în acest an: Centrul de Afaceri Internaţional şi Siretul Paşcani, în cazul ambelor societăţii fiind solicitată intrarea în faliment. Pe 13 noiembrie Tribunalul Sindic va da verdictul în cazul fabricii de textile. Scala Real Estate deţine 32% din acţiunile societăţii Siretul Paşcani, care la rândul ei are de recuperat peste 9 milioane lei de la Centrul de Afaceri Internaţional, unitate intrată oficial în faliment în luna ianuarie a acestui an. Omul de afaceri ieşean a fost una dintre cele mai controversate figuri ale tranziţiei. Considerat drept mâna dreaptă a actualului patriarh Daniel, pe când acesta era mitropolit de Iaşi, Roman s-a implicat în comerţ încă din anul 1990. A reuşit ca la distanţă de patru ani de la acest moment să facă şi primul milion de dolari, fiind văzut mulţi ani drept cel mai bogat om de afaceri al judeţului.

 

 

Comentarii