De Business

Punem punctul pe știi

O afacere extrem de ciudată: ies banii la lumină?

miercuri, 25 noiembrie 2015, 02:50
3 MIN
 O afacere extrem de ciudată: ies banii la lumină?

Un fost consilier, trimis în judecată  într-un dosar de fraudă cu fonduri europene şi un altul cu subvenţii din şomaj, a cumpărat în numele unei firme din Iaşi un imobil de 100.000 de euro. In acţionariarul societăţii a fost la un moment dat sora conslierului, iar apoi părţile sociale şi administrarea firmei a revenit contabilei acestuia.

Fostul consilier local din Gorban Gabriel Barbălată, judecat în prezent într-un dosar de fraudă cu fonduri europene şi un altul cu subvenţii din şomaj, a achiziţionat recent o proprietate imobiliară din vecinătatea complexului comercial Siraj cu peste 100.000 euro. Tranzacţia a fost făcută publică de lichidatorul firmei care deţinea imobilul, societatea Coda Com, condusă de Adrian Zahariea, un abonat constant al Primăriei Iaşi la serviciile de ridicare a maşinilor parcate ilegal. Imobilul este compus dintr-un teren categoria curţi-construcţii de 3.800 mp situat pe bulevardul Poitiers, nr. 14 şi a fost achiziţionat de Barbălată la preţul de evaluare, 100.000 euro cu TVA, deşi a fost singurul participant la licitaţie.

 
 
Mişcări în acţionariat. Cu ce scop?
 
 
Potrivit raportului lichidatorului judiciar, Gabriel Barbălată s-a prezentat la licitaţie ca reprezentant al firmei Trans Oil Motors din Răducăneni, societate care, de la înfiinţare, a avut mai mulţi asociaţi şi denumiri. Din informaţiile Ziarul de Iaşi, Barbălată a controlat prin această firmă, cu ajutorul surorii lui, o staţie de alimentare carburanţi în Bohotin şi are şi afaceri cu o casă de amanet în cartierul Tudor. Prima legătură a lui Gabriel Barbălată cu firma Trans Oil Motors datează din februarie 2014, când Ionela Barbălată a devenit acţionar majoritar, cu 95% din acţiuni, pentru ca la scurt timp să devină asociat unic şi să crească de la 4000 lei la 200.000 lei capitalul social al firmei. La începutul acestui an, Ionela Barbălată a renunţat la dreptul de administrare şi la calitatea de asociat, noul unic asociat fiind Roxana Andreea Răducanu din Răducăneni, dar cu toate acestea, Barbălată a cumpărat în numele firmei un teren de peste 100.000 euro din Iaşi. „După epuizarea celor trei strigări, comisia de licitaţie aprobă vânzarea bunurilor licitate, respectiv teren categoria curţi – construcţii în suprafaţă totală de 3.800,00 mp, către SC TRANS OIL MOTORS SRL, reprezentată prin împuternicit legal, dl. Barbalată Gabriel, la preţul de 85.120 Euro exclusiv TVA, respectiv 105.548,80 Euro – inclusiv TVA”, potrivit raportului lichidatorului judiciar al Coda Com. Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, Andreea Răducanu este contabila firmei lui Barbălată.
 
 
Un CV cu de toate
 
 

Pe când era consilier local în Gorban, Barbălată a fost implicat în diferite matrapazlâcuri cu fonduri publice, în prezent fiind judecat de magistraţi într-un dosar în care 39 de inculpaţi au fost deja condamnaţi. Barbălată era chiar „lider al unui grup infracţional” prin care obţinea ilegal subvenţii pentru şomaj, arată procurorii. „În perioada 2007 – 2010, inculpaţii Barbălată Gabriel şi Lupu Lucian Daniel (n.r. – fost consilier local în Răducăneni) au iniţiat şi coordonat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul de a obţine importante sume de bani cu titlu de subvenţii prin indu­cerea şi menţinerea în eroare a unor funcţio­nari publici din cadrul AJOFM prin utilizarea unor documente care atestau raporturi de muncă fictive (contracte de muncă, tabele nominale, foi de prezenţă etc.)”, potrivit rechizitoriului DNA. AJOFM s-a constituit parte civilă în proces pentru un prejudiciu de peste 500.000 euro. Barbălată este implicat şi în dosarul prin care firma fratelui său, Romică, a primit în arendă păşunea de 461 hectare din Gorban, deşi „nu deţinea animale şi nu desfăşura activităţi cu profil zootehnic sau vegetal, fiind înfiinţată în scopul efectiv al arendării păşunii şi obţinerii ilegale a subvenţiilor APIA”. Pentru a acoperi ilegalitatea, Barbălată a falsificat hotărârea de CL privind arendarea pentru a obţine aprobarea Prefecturii şi, ulterior, să fie încasate subvenţii pe suprafaţă. Potrivit bilanţurilor depuse la Fisc, anul trecut, firma Trans Oil Motors a avut afaceri de peste două milioane euro şi un profit net de 23.000 euro, valoarea datoriilor fiind de 335.000 euro.  

 

Comentarii