De Business

Punem punctul pe știi

Hotelul Studis, luat la numai 6,8 milioane de lei

O cunoscută universitate din Iaşi primeşte încă o lovitură de zile mari

vineri, 27 noiembrie 2015, 02:50
5 MIN
 O cunoscută universitate din Iaşi primeşte încă o lovitură de zile mari

 Clădirea Universităţii Petre Andrei de pe strada Otilia Cazimir, folosită pentru cazarea studenţilor, a fost vândută la licitaţie de către Fisc fundaţiei parlamentarului PSD Anghel Stanciu. La licitaţie nu s-a mai prezentat nimeni, iar preţul obţinut a fost jumătate faţă de evaluarea iniţială. „Aici nu am ce comenta deocamdată”, spune rectorul instituţiei. El amiteşte însă de vânzarea sediului universităţii tot de către Fisc pe care o cataloghează drept un furt.

Fundaţia controlată de familia parlamentarului PSD Anghel Stanciu a devenit noul proprietar al hotelului deţinut de Universitatea „Petre Andrei” pe strada Otilia Cazimir. Fundaţia Ecologică Green (FEG) a plătit un preţ „de chilipir”, de circa şapte milioane lei, Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Iaşi, care a încercat să vândă imobilul şi anul trecut. Este a doua tranzacţie intermediată de AJFP Iaşi după ce în vara anului 2014 a vândut sediul central al UPA către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” cu 3,5 milioane euro. Acum, ca şi atunci, preţul de adjudecare a imobilului a fost cu mult sub valoarea reală de piaţă, deoarece legislaţia privind valorificarea unor bunuri aflate sub sechestru asigurator permite diminuarea preţului de pornire până la jumătate din valoarea de evaluare.
 
 
De aproape două ori mai puţin
 
 
La licitaţia de ieri, a treia organizată de AJFP Iaşi anul acesta, preţul de pornire şi de adjudecare a fost de 6,8 milioane lei fără TVA, respectiv jumătate din cea mai recentă evaluare realizată la cererea instituţiei care a scos la vânzare imobilul. „Construcţia C1 are regim de înălţime S plus P plus 4E, cu o suprafaţă construită de 4000 mp şi o amprentă la sol de 818 mp şi terenul aferent are o suprafaţă de 1280 mp (proprietate  plus  114 mp concesiune)”, potrivit anunţului Fiscului. Valoarea la care a fost achiziţionat imobilul este una de chilipir şi dacă luăm în calcul faptul că valoarea contractului prin care UPA a intrat în posesia clădirii deţinute până în 2010 de Turism Moldova, controlată de Dănuţ Prisecariu, a fost de 3,85 milioane euro, adică de aproape două ori mai puţin. Totuşi, în urma acestei vânzări, a fost stins în totalitate creditul contractat de UPA de la Garanti Bank şi un milion de euro a ajuns la bugetul de stat în contul datoriilor fundaţiei. „Dat fiind obiectul nostru principal de activitate, am considerat că această investiţie este absolut oportună şi necesară, mai ales ca Iaşul este un oraş universitar şi are nevoie de locuri de cazare pentru studenţi. Am urmărit această investiţie de mai mult timp, clădirea a mai fost scoasă la vânzare şi de Garanti Bank, dar acum am achiziţionat-o la cel mai bun preţ, era normal să aşteptăm acest lucru. Activitatea noastră a permis capitalizarea unei astfel de sume, veniturile fundaţiei pot fi folosite pentru achiziţia de active”, a spus Cristian Stanciu, director al Fundaţiei Ecologice Green.
 
 
„Nu este adevărat!”
 
 
De partea cealaltă, rectorul Universităţii „Petre Andrei” susţine că nu are deocamdată nimic de contestat referitor la licitaţia de ieri, dar spune că va continua lupta în instanţă pentru a dovedi că a fost înşelat la licitaţia privind vânzarea sediului central. „De data aceasta, faţă de raptul imobiliar petrecut anul trecut, evaluarea a fost aproape de realitate, relativ corectă, astfel încât aici nu am ce comenta deocamdată. Cât despre cumpărător, în afară de faptul că s-au înscris ieri (n.r. – miercuri) la 16 fără un minut, nu am alte comentarii de făcut. Rămâne valabil ce am mai spus, că UPA a stat ca un os de peşte în gâtul unor indivizi din puterea locală. Universitatea este proiectul vieţii mele şi eu nu cedez”, a spus Doru Tompea. În replică, Cristi Stanciu spune că înscrierea la licitaţie a avut loc alatăieri, adică marţi. „Nu este adevărat! Noi ne-am înscris alaltăieri la licitaţie, nu ieri, se poate verifica. Cu domnul Tompea nu am avut negocieri sau ceva de genul, noi am urmărit anunţurile de licitaţie apărute”, a completat Stanciu.
 
 
Sediul UPA, la preţ de Black Friday
 
 

În privinţa datoriilor rămase la bugetul de stat, Doru Tompea spune că este un obiectiv prioritar stingerea acestora, deoarece intenţionează să acceseze fonduri europene. „Noi vom recalcula tot ce mai avem de plătit la bugetul de stat, voi merge la ANAF săptămâna viitoare, pentru a putea accesa fonduri europene. Doresc ca UPA să fie axată nu numai pe educaţie, ci şi pe cercetare ştiinţifică. Totodată, după procesul de executare de astăzi, vom ataca la Vaslui sentinţa Tribunalului de la Bârlad care a judecat procesul nostru cu Fiscul, instituţie care a pregătit toate cadrele şi condiţiile pentru ca UMF să cumpere la preţ de Black Friday sediul UPA, care stă de zece luni fără să fie folosit. Aşteptăm în continuare ca şi la Iaşi Direcţia Naţională Anticorupţie să se mişte şi să constate că acea vânzare a încălcat tot Codul de Procedură Fiscală în detrimentul statului român, bugetul de stat fiind prejudiciat de 3,5 milioane euro pentru că toţi banii s-au dus la Garanti Bank”, a concluzionat Tompea. Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, în primăvară, Fiscul va demara din nou un program de licitaţii prin care vor fi scoase alte două active din patrimoniul UPA, care până în prezent nu au prezentat interes. Unul din imobile este un fost sediu, situat în apropiere de zona Fundaţie şi evaluat la 1,4 milioane lei, iar celălalt este un teren de 43.300 mp din intravilanul municipiului Iaşi, preţul de evaluare fiind de 2,6 milioane lei fără TVA.  

 

Comentarii