De Business

Punem punctul pe știi

O firmă de IT din Iaşi a preluat o fabrică de lactate

joi, 11 februarie 2016, 02:50
3 MIN
 O firmă de IT din Iaşi a preluat o fabrică de lactate

Gemini Cad Systems a plătit pe activele principale ale Cavior Suceava un milion de lei u compania de IT este deţinută de Mihai Mitrică şi Traian Luca.

O companie ieşeană din industria IT a cumpărat fabrica de lactate deţinută de firma Cavior, aflată din 2012 în faliment, în judeţul Suceava. Tranzacţia a fost realizată la preţul de aproximativ un milion de lei fără TVA, de patru ori mai mică faţă de valoarea de evaluare, după ce la licitaţiile organizate de lichidator nu s-au arătat ofertanţi interesaţi. Potrivit unui raport al lichidatorului judiciar, tranzacţia a avut loc la licitaţia din 15 decembrie, firma cumpărătoare Gemini Cad Systems participând în calitate de unic ofertant. Proprietatea imobiliară este situată la drumul european Iaşi –  Suceava, în localitatea suceveană Forăşti, şi este compusă din două active. Primul activ, fabrica de procesare lapte, este utilată cu echipamente şi linii de procesare lapte şi produse lactate.
 
Al doilea activ este compus din trei terenuri extravilane cu suprafeţe de 10.500 mp, 3.216 mp şi 384 mp. „Bunurile au fost adjudecate de SC Gemini Cad Systems SRL la preţul de 956.425,00 lei (fără T.V.A.), respectiv 1.030.907,80 lei T.V.A. inclusă. Asupra bunurilor s-a înscris drept de ipotecă şi garanţie reală mobiliară în favoarea B.C.R. SA Sucursala Iaşi şi sechestru mobiliar şi imobiliar în favoarea Administraţia Finanţelor Publice Iaşi”, conform raportului lichidatorului judiciar. După efectuarea plăţilor necesare în procedură (comision UNPIR, TVA aferentă activelor, evaluare active, servicii de pază, comisioane lichidator judiciar), a rămas de distribuit creditorilor circa 650.000 lei. Din această sumă, 547.000 au ajuns la BCR, peste 95.000 la bugetul de stat şi 5.000 lei au fost păstraţi provizion pentru cheltuieli ulterioare. Firma cumpărătoare, Gemini Cad Systems, a fost înfiinţată în 2005 de ieşenii Mihai Mitrică şi Traian Luca şi activează în domeniul editării de produse software. În 2014, firma ieşeană a avut afaceri de 9,25 milioane lei şi un profit net de 1,86 milioane lei, cu aproximativ 50 de angajaţi. De cealaltă parte, firma Cavior s-a dezvoltat foarte mult în domeniul producţiei de lactate şi brânzeturi cu ajutorul creditelor bancare şi al fondurilor europene, dar a intrat neaşteptat în faliment din cauza datoriilor care nu mai puteau fi susţinute din activitatea de exploatare.
 
Valorificarea activelor la preţuri mult sub valoarea de piaţă nu este singura problemă a patronului Constantin Curalariu, care este cercetat penal de procurori pentru obstrucţionarea justiţiei şi bancrută frauduloasă, în cadrul procedurii de faliment a firmei Cavior. Luna trecută, creditorii au aprobat în procent majoritar continuarea demersurilor cu privire la cercetarea penală. Lichidatorul va organiza mâine o nouă licitaţie în cadrul căreia va scoate la vânzare o proprietate imobilară din Forăşti, preţul de pornire fiind de 40.240 lei fără TVA. Imobilul este compus din teren 972 mp, pe care sunt construite o secţie de prelucrare a laptelui de 360 mp, un birou şi laboratoare cu suprafaţa de 41 mp şi un punct de colectare a laptelui cu suprafaţa de 15 mp.  
 
 

Comentarii