Pietonii iau în stăpânire strada Pogor, cu ocazia Festivalului Street Delivery

marți, 10 iunie 2014, 09:41
2 MIN
 Pietonii iau în stăpânire strada Pogor, cu ocazia Festivalului Street Delivery

Sfârşitul acesta de săptămână aduce ieşenilor cea de-a doua ediţie a manifestării Street Delivery, un eveniment care atrage atenţia, conform organizatorilor, asupra noţiunii de „traseu cultural, prin convertirea peisajului urban în spaţiu viu.

Prin intermedul acestui proiect ne-am propus să întărim rolul structural pe care spaţiul public în joacă în viaţa locuitorilo oraşului", au precizat aceştia. Astfel, de vineri până duminică, strada Vasile Pogor va fi închisă pentru maşini şi se va transforma într-un pietonal administrat astfel încât să poată găzdui o serie de evenimente culturale şi artistice.

Conform organizatorilor, cei care vor veni în perioada respectivă pe strada din faţa Muzeului Literaturii Române Iaşi vor avea parte de  expoziţii, proiecţii de filme, teatru, concerte, vor putea participa la workshop-uri, dar şi la evenimente de arhitectură şi societate civilă. În mod concret, manifestarea va avea mai multe ramuri de evenimente care se vor organiza în fiecare zi din cele trei ale festivalului.

Astfel, vor fi organizate evenimente în domeniul Arhitectură (Mobilier urban, Social Couch, Bolta de culori), Arte Vizuale (Face(a)Book, Mixturi, Oraşul viitorului, Pictez Tenişi, 3Dvolution, Cu capul în nori), Performing Arts (Ninja Friday, Trupa de Teatru PassParTout, Workshop de improvizaţie teatrală şi de arta spectacolului, Bătaia cu pulbere de vopsea, Speed Painting), Societate Civilă (Ciconia Moldova, Atelier ecologic, Bazar solidar creativ, Brutari cu răbdare, Brave Art România), Ateliere (1 Altfel de Atelier Jurnalistic, LaPomPom, Speaker’s Corner, Arta egipteană, Magia Nodurilor, Boardgames, Atelier de creaţie, Alitere recreative, Ludoteca).

În această perioada vor fi organizate şi o serie de concerte susţinute de trupe locale şi naţionale, printre care şi Pinholes, Nava Mamă, Rappa Muffin, Argatu, Kaze+Kaya, Inside. Aceştia vor cânta pe două scene, una amplasată în parcul Muzeului Literaturii Române şi una în Grădina Palatului Copiilor Iaşi.

Anul acesta s-au înscris şi un număr mult mai mare de voluntari faţă de anul trecut, la prima ediţie. Dacă în 2013 au fost 30 de persoane care au contribuit la ridicarea scenelor şi la organizarea evenimentelor, în 2014 s-au înscris mai mult de 200 de persoane, organizatorii făcând o selecţie dintre aceştia.

Street Delivery a fost organizat pentru prima dată la Bucureşti, în primăvara lui 2006, iar din 2007 se organizează şi în Timişoara. Organizatorii susţin că manifestarea este un eveniment non-profit care îşi propune să responsabilizeze societatea civilă.

 

Comentarii