Poliţia! Vine poliţia politică!

luni, 04 septembrie 2017, 01:50
1 MIN
 Poliţia! Vine poliţia politică!

După umila-mi părere, ideea unei poliţii politice nici n-ar fi de fapt atât de rea, dacă o redefinim niţel şi-i oferim ca atribuţii să ne apere de politicienii corupţi şi trădători de neam şi doritori de independenţă totală faţă de mâna lungă (pe care i-ar vrea-o tăiată de tot în ce-i priveşte) a justiţiei.

Luni dimineaţa. Navighez eu niţel pe net şi dau peste ce? "ANUNŢ ŞOC de la Liviu DRAGNEA!" Ia să pun, totuşi, botul, îmi zic, conştient de faptul că materialele astfel anunţate îndeobşte sunt baloane de săpun. Intru pe articolul de pe capital.ro (27.08.17), semnat de Gabriel Barbu. Articol ce constă în mare din două citate marca Liviu Dragnea, din discursul său de pe Antena 3 de duminică seară şi preluate de la AGERPRES. Am văzut un pic din emisiunea ţuţărului antenist Radu Tudor care, cu o mină gravă, îi servea mingi la fileu tătucului-tenismen Dragnea, dar n-am rezistat greţoşeniei de discurs unsuros de spălat neuronul populimii.

În fine, iată ce i-a mai fătat mintea cea mediocră a preşedintelui PSD şi al Camerei Deputaţilor: "România este foarte aproape – încă nu e -, este foarte aproape de a ne trezi într-un timp rezonabil cu o poliţie politică". Să luăm exprimarea la bani mărunţi? S-o luăm: România, deci, e f. aproape nu să se trezească, ci "de a ne trezi" cu (?) o "poliţie politică" (zici că PP e ceas deşteptător)! De unde deducem aşa: că Noi, Dragnea, adică România, suntem foarte aproape de…, nu-i aşa? Iar ca fraza să nu creeze frisoane inutile bizonului hipnotizat de tot ce se rosteşte la A3, Dragnea a băgat şi un termen: "într-un timp rezonabil".

Sincer să fiu, nici eu nu m-am prins din prima. Apoi, simţind eu că logica-i şchioapă şi-n sintagma asta (ce naiba, "rezonabil" e o vocabulă pozitivă, nu?), am recitit fraza şi mi-a picat fisa: hopa, stai aşa! "ADN-ul totalitar" (cum l-a citat profesorul Al Călinescu pe Petre M. Iancu) al lui tov Dragnea a ţâşnit din subconştientul dânsului – fără vrerea sa, desigur. Căci toate datele conexe privind modul de "operare" a coaliţiei ALDE-PSD tocmai asta ne spun: nu că să fie "poliţie politică", dar să ştim şi noi, ci să fie "poliţie politică", dar să fie sub controlul nostru! Căci care a fost prim-preocuparea noii Puteri din decembrie încoace? Să preia controlul total al Statului: să-nmoaie dinţii Justiţiei, să taie din independenţa ei, să taie din puterile preşedintelui, să croiască legi noi menite a servi Puterii actuale. Demersuri care mai susţin şi ele, toate, acelaşi "ADN totalitar", căci tot ce face coaliţia ALDE-PSD este din perspectiva unei perpetuări "veşnice" a lor la putere!

Chiar aşa, oare nu se gândesc vreo clipă măcar la faptul că toate schimbările pe care le fac vor fi arme în mâna adversarilor în momentul în care aceştia vor ajunge la putere? Păi, iaca, nu se gândesc. Căci viziunea lor de vizuină îndeobşte nu depăşeşte conjunctura imediată (oricum, tot ce fac ei e pompieristic), iar când o face, e de rău, pentru că ţinteşte o democratură, adică o democraţie de faţadă, în spatele căreia ei să-şi vadă de vilele şi afacerile lor pe bani publici (deci în dauna Statului) şi de vacanţele lor în Maldive ori la Monaco.

Dar să revin. În continuare, "Daddy" Dragnea îşi continuă discursul grav şi liniştitor, cu ceva ocheade aruncate directorului SRI: cică "asta este o noţiune foarte grea" (poliţia politică, se-nţelege), dar staţi liniştiţi, oameni de bine, "nu suntem în situaţia în care să avem poliţie politică, dar suntem foarte aproape de a avea aşa ceva". Iar "marile speranţe" ale lui Dragnea unde credeţi că rezidă? În faptul că "Eduard Hellvig, directorul SRI, îl ştiu, are o concepţie destul de modernă"! Nu modernă, ci doar "destul de"! Aha, pricepuşi, Eduarduş? Ca să încheie ca un tătic bun şi grijuliu: "Sper să reziste la orice tentaţie, pentru că tentaţiile sunt foarte mari. Prin ceea ce a făcut până acum se pare că lucrurile sunt în regulă ca şi abordare". Pam-pam! Ca şi abordare, mda, nu putea să lipsească acest oribil ca şi din gura unui Dragnea ca şi preşedinte şi ca şi premier, dar de, condamnarea aia cu suspendare-l ţine suspendat, frate!

Să mai vedem şi celălalt citat? Haideţi să-l vedem şi să luăm aminte: "Există foarte multă manipulare şi există foarte multă influenţă asupra unor instituţii care ar trebui să fie total independente, pentru a ne da fiecăruia dintre noi garanţia că în România, dacă nu greşeşti şi dacă nu încalci o lege şi dacă nu furi, poţi să dormi liniştit"! Măi să fie: Dragnea cel fără de greşeli (dar condamnat), Dragnea cel neîncălcător de lege (dar prins de două ori, a doua speţă judecându-se), Dragnea cel nehoţ reclamă independenţa totală a "unor instituţii" pe care taman domn TuDorel de la Justiţie vrea să le aducă sub propriul papuc. De unde deducem că nu există garanţia liniştii tuturor, cu precădere a lor, a politicienilor de la putere, cu nişte instituţii "total independente" de ei, politicienii de la putere.

După umila-mi părere, ideea unei poliţii politice nici n-ar fi de fapt atât de rea, dacă o redefinim niţel şi-i oferim ca atribuţii să ne apere de politicienii corupţi şi trădători de neam şi doritori de independenţă totală faţă de mâna lungă (pe care i-ar vrea-o tăiată de tot în ce-i priveşte) a justiţiei.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii