Primar judecat de 6 ani pentru şpagă. Faptele i se pot prescrie în curând!

vineri, 10 martie 2017, 02:59
2 MIN
 Primar judecat de 6 ani pentru şpagă. Faptele i se pot prescrie în curând!

Patru ani au trecut de când primarul din Sireţel a fost condamnat de prima instanţă la cinci ani de închisoare cu executare. Dosarul e şi acum pe rol, iar dacă ritmul se păstrează, există şi posibilitatea prescrierii faptelor.

Procesul de corupţie al primarului comunei Sireţel, Gheorghe Ancuţa, bate pasul pe loc la Curtea de Apel Iaşi. Aflat pe rolul instanţelor de nu mai puţin de 6 ani, dosarul în care Ancuţa este acuzat de luare de mită a avut un nou termen de judecată zilele trecute. Magistraţii au amânat din nou procesul, următorul termen urmând a avea loc pe Curţii de Apel Iaşi.

Gheorghe Ancuţa a fost condamnat de prima instanţă, în 2013, la cinci ani de închisoare cu executare. În acelaşi dosar mai sunt implicaţi şi Gheorghe Constantinescu, funcţionar în cadrul aceleiaşi primării – condamnat şi el la cinci ani de închisoare cu executare, precum şi Neculai Lupu, administrator al SC Aprodex SRL, acuzat de dare de mită, care a primit trei ani de închisoare cu executare. Soţia primarului de Sireţel, Mihaela Ancuţa, acuzată de complicitate la luare de mită, a fost achitată. Pentru Petru Hanganu a încetat procesul penal.

Potrivit DNA, în luna octombrie a anului 2007, în calitate de primar, Gheorghe Ancuţa ar fi încheiat în mod ilegal un crontract de lucrări cu administratorul Neculai Lupu. Acel contract se referea la executarea lucrării „Pod şi podeţe pe drumurile comunale DC149 şi DS159 în comuna Sireţel, judeţul Iaşi“. Anchetatorii au menţionat că la trucarea licitaţiei privind atribuirea contractului ar fi participat şi Gheorghe Constantinescu, care avea calitatea de preşedinte al comisiei.

„Ofertele financiare ale SC Aprodex SRL depăşeau valoarea estimată a contractului şi valoarea devizului general. Acest lucru a fost posibil şi prin faptul că inculpaţii Constantinescu Gheorghe şi Hanganu Petru au falsificat mai multe acte ce făceau parte din documentaţia aferentă contractului de achiziţie publică (respectiv procesul verbal de deschidere a ofertelor, raportul de evaluare, liste de verificare a conformităţii administrative etc.). De asemenea, inculpatul Constantinescu Gheor­ghe a depus la autoritatea contractantă (Consiliul Local Sireţel) şi a transmis spre publicare în sistemul electronic al licitaţiilor anunţul de atribuire a acestui contract în care a consemnat date nereale în scopul de a ascunde câştigarea licitaţiei de către firma inculpatului Lupu Neculai“, au menţionat procurorii DNA.

Anchetatorii mai spun că în timpul derulării contractului, pentru a suplimenta valoarea finanţării, Neculai Lupu i-a dat cu titlu de mită lui Gheorghe Ancuţa un microbuz în valoare de 144.927 de lei.

Comentarii