De Sănătate

Punem punctul pe știi

Program de depistare rapidă a Hepatitei C, anunţat în premieră la Iaşi

joi, 12 octombrie 2017, 15:34
2 MIN
 Program de depistare rapidă a Hepatitei C,  anunţat în premieră la Iaşi

Testele rapide, din salivă, se vor face la două farmacii din Iaşi, gratuit, după o programare prealabilă la un call center. Anunţul a fost făcut de prof. dr. Adrian Streinu Cercel prezent azi la Iaşi la aniversarea a 105 ani de la înfiinţarea Spitalului de Boli Infeţioase „Sf. Parascheva”.

„Ieşenii care doresc să afle dacă e posibil să aibă o infecţie cu virusul hepatitei C, pot efectua un test rapid, din salivă, testarea urmând să se desfăşoare în două farmacii din Iaşi. Testele vor fi gratuite pentru cei care se vor programa telefonic. Iaşul a fost inclus într-un program de depistare al hepatitei C cu teste rapide, program ce se va desfăşura în premieră în România. Mă bucur să fac acest anunţ la Iaşi, la Spitalul de Boli Infecţioase care este de trei ani filială ştiinţifică şi de cercetare a Institutului Naţional de Boli Infecţioase "ProfDr. Matei Blaş”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, prezent ieri la Iaşi la Zilele Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Paraschiva” Iaşi.

Ieşenii care vor dori să participe la aceste testări gratuite şi să afle dacă e posibil să fi contactat virusul hepatitei C trebuie să sune la telefon 021.527.87.90 şi să se programeze pentru o testare. „Testările se vor face sâmbăta şi duminica în două farmacii din Iaşi , între orele 9 şi 13.30. Cei care vor suna, vor fi programaţi la o anumită farmacie şi la o anumită oră. Testul este simplu, se face din salivă, nu trebuie recoltat sânge. Rezultatul se află în douăzeci de minute. Pentru început avem un număr de 10.000 de teste pentru toată ţara. De asemenea, 1.500 de teste vor ajunge şi la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi pentru testarea personalului medical foarte expus riscului de infectare cu acest virus. Mă bucură faptul că am putut veni la Iaşi cu un „cadou” într-un moment de sărbătoare pentru colectivul ieşean – o echipă deosebită specialişti în boli infecţioase”, a mai adăugat prof. dr. Streinu Cercel. 105 ani de existenţă a sărbătorit ieri  Spitalul de Boli Infeţioase Iaşi, moment festiv la care au participat numeroase personalităţi din viaţa publică şi politică.

„Este un moment important deoarece ne putem mândri cu paşi care au însemnat evoluţie. Avem toate pavilioanele consolidate şi renovate, cu excepţia pavilionului administrativ care urmează să intre şi el în reparaţii. Avem specialişti foarte buni, o secţie de ATI care funcţionează 24 din 24 de ore, 7 zile din 7. Avem aparatură de înaltă performanţă şi chiar astăzi, de ziua noastră, a ajuns la noi un nou ecograf, un nou aparat pentru radiografii şi o nouă unitate de transfuzii, de nivel european. Mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut în demersurile noastre”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi. 

Comentarii