Finanțare cu bani europeni incertă

Proiectele unor clădiri monument au fost avizate pe ultima sută de metri

miercuri, 09 noiembrie 2016, 02:57
2 MIN
 Proiectele unor clădiri monument au fost avizate pe ultima sută de metri

Autorităţile ieşene încearcă să depună pe ultima sută de metri proiecte de reabilitare a unor clădiri monument istoric. Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a luat în discuţie proiectele de reabilitare a patru clădiri monument.

Pentru alte două, întârziate la nivelul Consiliului Judeţean, se caută soluţii. „Proiectele aferente Muzeului de Ştiinţe Naturale, Casei Gane, Casei Pogor şi Băii Turceşti au fost avizate favorabil, cu unele precizări, la nivelul comisiei. Proiectul de reabilitare a Bojdeucii lui Creangă a întârziat, aşa că a fost trimis direct la Bucureşti, la Comisia Naţională, întrucât următoarea noastră şedinţă va fi în decembrie, după termenul de depunere a proiectelor. Mulţi membri ai Comisiei Zonale sunt din alte judeţe ale Moldovei şi este mai greu să-i aduni. Proiectul pentru Casa Dosoftei nu l-am primit deloc“, a explicat şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Virgil Băbîi. Primăria a înaintat CZMI proiectele de reabilitare a Casei Roset, sediul Muzeului de Ştinţe Naturale şi a Băii Turceşti.

Comisia a solicitat ca la refacerea Casei Roset să se restaureze şi elementele decorative, iar bosajele, pietrele ieşite în afara zidului să rămână cele originale. Pentru Baia Turcească, unde municipalitatea vrea să amenajeze un centru cultural internaţional, CZMI a cerut păstrarea elementelor structurale şi a şarpantei actuale, cu elementele sale de susţinere. Avize favorabile au primit şi proiectele avansate de Consiliul Judeţean, restaurarea Casei Gane şi a Casei Pogor. „Pentru Casa Dosoftei, licitaţia de proiectare s-a desfăşurat mai târziu, contractul fiind preluat de o firmă bucureşteană, de unde şi o mică întârziere. Documentaţia va fi înaintată spre avizare în cursul zilei de miercuri“, a declarat purtătorul de cuvânt al CJ, Vlad Ciobanu. Proiectele de reabilitare a clădirilor-monument vor fi depuse spre finanţare în cadrul axei 5.1 a Programului Operaţional Regional 2014-2020, care finanţează proiecte privind patrimoniul cultural. În cadrul acestei axe, municipalitatea a depus deja în august proiectele de reabilitare a Palatului Braunstein şi a mănăstirii Frumoasa, fiecare în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 25 noiembrie.

Proiectele care vor fi depuse în cursul acestei luni au puţine şanse de a obţine finanţarea. Valoarea cumulată a celor 30 de proiecte depuse deja în august ajunge la aproape 100 milioane de euro, în condiţiile în care pe axa 5.1 sunt disponibile doar 45 milioane de euro. 

Comentarii