De Business

Punem punctul pe știi

Restanţele ieşenilor la credite sunt de 30 ori mai mari faţă de acum zece ani

miercuri, 26 octombrie 2016, 01:50
4 MIN
 Restanţele ieşenilor la credite sunt de 30 ori mai mari faţă de acum zece ani

Băncile importante din sistem poartă discuţii pentru vânzarea portofoliului de împrumuturi neperformante către firmele de recuperare.

 

Ieşenii care nu şi-au mai plătit ratele la bancă de ceva timp riscă să ajungă datori până la sfârşitul acestui an către una din numeroasele firme de recuperări creanţe. Potrivit publicaţiei de business „Ziarul Financiar” (ZF), mai multe bănci care desfăşoară operaţiuni în România poartă negocieri în prezent pentru a vinde stocuri însemnate din creditele neperformante deţinute. „În prezent sunt în negociere/discuţii 3-4 tranzacţii cu credite neperformante în va­loare de circa 1 miliard de euro. Există li­chi­ditate în piaţă şi interes din partea inves­titorilor pentru achiziţia de credite neperformante din toate categoriile.Toate băncile ar tre­bui să se uite la creditele neperforman­te din por­tofo­liile lor şi să vadă dacă pot adu­ce valoa­re adăugată prin vânzare”, a declarat Jonathan Wheatley, Director Finan­cial Services Deals în cadrul PwC Ro­mânia, citat de ZF. Prin­tre băncile care sunt în discuţii pentru vân­zarea unui pa­chet de credite neperfor­mante în valoare de circa 300 milioane de euro se numără BRD – Groupe Société Générale. Cea de-a doua bancă românească după cuantumul activelor, BRD se putea „lăuda” la jumătatea acestui an cu un procent de credite neperformante în portofoliu de 14,4%. Tranzacţiile cu credite neperformante din piaţa românească sunt estimate să ajungă la 2,5 miliarde de euro până la finalul anului, în creştere cu 25% faţă de 2015.

 
Soldul este în scădere
 
Stocul de credite neperformante, în lei şi valută, al populaţiei şi agenţilor economici din judeţ a ajuns la valoarea de 402,3 milioane lei în august 2016, potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR). Circa 5,2% din totalul creditelor acordate de bănci sub formă de monedă naţională şi străină în judeţul Iaşi figurează drept sume întârziate la plată. Din cuantumul creditelor restante, mai bine de 63 de procente sunt împrumuturi neperformante în monedă străină. Faţă de situaţia din urmă cu zece ani, cuantumul restanţelor către bănci a crescut de mai bine de 30 de ori. Maximul ultimului deceniu s-a înregistrat în 2013, atunci când valoarea creditelor neperformante, calculată la nivel de judeţ, era de 893,5 milioane lei. Comparativ cu 2015, în acest an, cuantumul acestui indicator s-a diminuat cu 41,5 procente.
 
 
Potrivit Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale, în 2015, la nivel naţional, cuantumul creanţelor externalizate a înregistrat o creştere de 11% faţă de anul anterior, iar valoarea creanţelor colectate s-a majorat cu 27% în intervalul 2014-2015. Pe parcursul acestui an, au fost anunţate public tranzacţii finalizate cu credite neperformante de circa 1,3 miliarde de euro. Conform ZF, cea mai mare tranzacţie ca va­loare a fost vânzarea de către Bancpost a unui pachet de credite de retail fără garanţii de 597 milioane euro că­tre consorţiul fomat din IFC, divizia de in­ves­tiţii a Băncii Mon­diale, şi compania poloneză de recuperări creanţe Kruk.
 
Fiscul a intrat pe fir
 

Totuşi, cea mai importantă tranzacţie din punctul de vedere al tipului de credite vândute, este cea parafată între Blue Lake şi Banca Comercială Română, în urma căreia instituţia bancară a vândut credite cu garanţii imobiliare cu o valoare de 370 de miliarde de euro. Portofoliul a fost cum­părat de fon­dul norvegian B2 Hol­ding şi recu­pe­ratorul de cre­anţe Eos, afacerea fiind încheiată în al treilea trimes­tru din acest an, se specifică în publicaţia amintită. Pe de altă parte, Fiscul a început să investigheze tocmai vânzările de credite neperformante. Oficialii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au anunţat la finele săptămânii trecute, într-o conferinţă de presă, că au fost deja demarate controale pe acest segment. „Suntem în analiză în momentul de faţă în domeniul bancar şi avem controale în curs. Nu pot să vă dezvălui care este astăzi stadiul, dar vă spun că sunt consecinţe majore“, a precizat Ionuţ Mişa, directorul general al Direcţiei Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF. 

 

 

 

 

Comentarii