S-a decis prin referendum: UTI îşi va alege rectorul prin vot universal

marți, 30 iunie 2015, 01:51
2 MIN
 S-a decis prin referendum: UTI îşi va alege rectorul prin vot universal

Comunitatea academică a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi a hotărât ieri, în urma referendumului, că rectorul se va alege prin vot universal, direct şi secret. În acest sens, 84,4%, adică 450 de persoane dintre cele prezente la urne, au ales această metodă de votare a rectorului, în timp ce 15,6%, 83 de votanţi, au ales concursul public.

Au existat şi patru buletine de vot anulate, în total prezenţa la urne fiind una dintre cele mai ridicate de până acum de la universităţile din Iaşi, de 65,1%, votând un număr total de 537 de persoane din 825 înscrise pe liste. Prezenţa fiind mai mare de 50%^1, referendumul este valid, urmând ca în şedinţa de Senat de astăzi acesta să fie validat. „Scrutinul s-a desfăşurat în condiţii normale. Rezultatul nu ne miră. Aceasta este dorinţa comunităţii academice – de a-şi exprimat votul şi de a conferi o legitimitate totală rectorului conform tradiţiei academice“, a declarat prof.dr. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică de la UTI.

Acesta a precizat că, din acest moment, universitatea se va ocupa cu elaborarea metodologiei alegerii rectorului şi a stabilirii calendarului pentru alegerea tuturor structurilor de conducere din instituţia de învăţământ superior tehnic. Există discuţii la nivelul conducerii cu privire la mutarea integrală a alegerilor în 2016, pentru a nu exista o fragmentare între alegerile de la Senat, care s-ar organiza înainte de Crăciun, şi cele pentru rector, care tradiţional se programează în ianuarie.

Reprezentanţii instituţiilor de învăţământ superior din Iaşi susţin că referendumul este mai mult o formalitate, „tradiţia academică” impunând alegerile prin vot. Votul universal folosit în alegerea membrilor Senatului şi a rectorului unei universităţi a fost introdus însă prin Legea Educaţiei Naţionale din 2011

 

Comentarii