De Business

Punem punctul pe știi

S-a stabilit cum se vor vinde activele firmei Avicola SA

miercuri, 04 noiembrie 2015, 02:50
2 MIN
 S-a stabilit cum se vor vinde activele firmei Avicola SA

Lichidatorul Corneliu Mititelu va fi remunerat cu sume şi procente diferite în fiecare din următorii trei ani dacă va reuşi să vândă activele firmei.

 

Lichidatorul firmei Avicola Iaşi, aparţinând omului de afaceri bucureştean Gigi Becali, a început deja demersurile pentru a vinde patrimoniul societăţii. Pe data de 28 octombrie, membrii comitetului creditorilor au aprobat onorariul lichidatorului, modalităţile de vânzare a bunurilor şi rapoartele de reevaluare a acestora, urmând ca pe 6 noiembrie să se întrunească şi Adunarea Creditorilor pentru aprobarea acestor hotărâri. Potrivit procesului verbal al comitetului creditorilor, lichidatorul Corneliu Mititelu va fi remunerat cu sume şi procente diferite în fiecare din următorii trei ani dacă va reuşi să vândă activele firmei.

Astfel, în primul an Mititelu va primi în fiecare lună 4000 lei fără TVA şi 4% din operaţiunile de lichidare (valorificări active şi recuperări creanţei), urmând ca în anul II să primească 3000 lei fără TVA şi 3% din operaţiuni, iar în ultimul an onorariu de 2000 lei fără TVA şi 2% din operaţiunile de lichidare. Ca modalitate de vânzare a bunurilor, Mititelu a primit aprobarea comitetului creditorilor de a vinde pe loturi activul nefuncţional şi în bloc activul funcţional. În strategia de vânzare a bunurilor, lichidatorul a notat că în cazul activului nefuncţional vor fi organizate serii de 3 licitaţii unde preţul de pornire va scădea treptat de la 60% din valoarea de piaţă reflectată în rapoarte la 55% şi 50%.

Totodată, în cazul activului funcţional, lichidatorul va organiza tot serii de trei licitaţii la care preţul de pornire va scădea de la 100% din valoarea de piaţă la 90% şi 80%. Avicola a intrat oficial în faliment pe 9 septembrie la cererea lichidatorului judiciar care şi-a motivat decizia prin neîndeplinirea programului de plăţi din planul de reorganizare, pe fondul lipsei de interes pentru activele societăţii. Potrivit planului de reorganizare, în perioadele 15 februarie 2012 – 26 iunie 2013 şi 18 noiembrie 2013 – 13 iulie 2015, valoarea creanţelor ce trebuiau achitate era de 68,9 milioane lei, însă a fost plătită doar o sumă de 1,5 milioane lei. Suma respectivă a fost distribuită către salariaţi – 1,2 milioane lei – şi creditori garantaţi, adică 322.000 lei dintr-un total de 54 milioane lei. De asemenea, creditorii chirografari, care au de primit circa 12 milioane lei, şi creditorii bugetari cu o creanţă totală de 1,74 milioane lei, nu au primit niciun leu.  

 

Comentarii