Schimbaţi placa finantarii

joi, 08 decembrie 2016, 02:43
3 MIN
 Schimbaţi placa finantarii

 Neîndeplinirea promisiunilor de susţinere a echipelor sportive locale le-au dus pe toate într-o fundătură

 

 
 
Fapte: Cea mai valoroasă baschetbalistă adusă de Politehnica Naţional, Lia Galdeira, a plecat de la Iaşi. Echipa de rugby a fost retrasă de pe teren într-un meci oficial la Cluj, pe care l-a început cu un om mai puţin, după ce unii jucători au refuzat să facă deplasarea. Fotbaliştii de la CSM Poli au amânat intrarea în cantonament înaintea meciului contra Concordiei Chiajna, iar săptămâna viitoare toţi jucătorii pot deveni liberi de contract dacă vor ajunge la trei salarii restante.
Numitorul comun care au generat problemele amintite: promisiuni financiare neonorate de către oficialităţile locale.
Rezultate: Politehnica Naţional este pe ultimul loc. Echipa de rugby a încheiat pe antepenultimul loc turul şi pe ultimul loc în Cupa României şi Cupa Regelui. CSM Poli s-a transformat dintr-o echipă europeană într-una cu emoţii legate de retrogradare. La toate grupările amintite cuvântul “desfiinţare” este rostit săptămânal.
Acesta este peisajul sportiv local în rândul echipelor importante de primă ligă sprijinite (cum e clubul de fotbal, care îşi asigură jumătate din buget) sau finanţate aproape în totalitate de Primăria Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi, CS Politehnica asigurând calendarul.
În vară, atrăgeam atenţia că politica gândită pentru sportul ieşean nu este OK, promisiunile de finanţare fiind mult mai mari decât cifrele. Din păcate, lucrurile s-au adeverit! Iar dacă echipele de handbal masculin şi baschet masculin, care au culoare largi pentru promovare, concurenţa fiind extrem de slabă, îşi vor îndeplini obiectivele la anul, plapuma actuală pusă la dispoziţia sportului ieşean nu va mai ajunge absolut deloc! Drept urmare, este limpede că mult trâmbiţata schimbare a modului de abordare a finanţării echipelor locale s-a dovedit a fi un eşec şi că partitura trebuie schimbată radical. Dacă se mai doreşte sport în Iaşi.
Stabilirea unor criterii obiective de finanţare şi a unor priorităţi, alcătuirea unor bugete sustenabile şi, mai ales, onorarea promisiunilor făcute trebuie să fie cheia de boltă a celor care, teoretic, ar trebui deja să se gândească la bugetul pentru 2017
 
 
A venit milionul la fotbal
Până la anul, acum se mai reuşeşte cârpirea găurilor mari existente. Ieri, preşedintele Fundaţiei Sportului Ieşean, Lucian Popescu, a confirmat informaţia anunţată de “Ziarul de Iaşi”, alocarea unui milion de lei către CSM Politehnica, pentru ieşirea clubului din situaţia gravă existentă: “Am semnat documentele prin care clubul de fotbal va încasa un milion de lei de la Fundaţie. 500 de mii de lei vin de la Consiliul Local, 500 000 de mii de la Consiliul Judeţean. Ne mai rămân la Fundaţie, pentru acest an, circa 400 000 de lei, pe care-i vom da la alte echipe, care au mai primit bani în ultima perioadă de la noi”. Dacă banii vor intra în conturile clubului în termen util, CSM Poli va putea achita câteva datorii presante, pentru deblocarea conturilor şi evitarea pierderii lotului de jucători. Clubul va încheia însă anul cu datorii de circa două milioane de lei. Pentru obţinerea licenţei de club profesionist, restanţa amintită şi salariile pe luna decembrie, ce trebuie plătite pe 15 ianuarie, vor trebui achitate până pe 31 martie 2017. 
 
 
 
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii