Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Senzaţie la Mondialele de înot

GALERIE
pellegrini
  • pellegrini
- +

 

 Experimentata Federica Pellegrini a învins-o pentru prima dată într-o finală pe cvasi-imbatabila Katie Ledecky, mai tânără cu opt ani. SUA au câştigat ştafeta combinată
 
Statele Unite au câştigat primul lor titlu mondial în proba de ştafetă combinată de 4x100 m mixt, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, iar cu această ocazie au stabilit şi un nou record mondial. Această probă este una de ştafetă, în care înotătorii parcurg câte două lungimi în cele patru stiluri (spate, bras, fluture, craul), iar echipele sunt formate din câte două femei şi doi bărbaţi, ordinea intrării în bazini şi distribuţia lor pe stiluri fiind la alegerea echipelor. Proba de ştafetă combinată a fost introdusă pentru prima dată la ediţia trecută a Campionatelor Mondiale disputată la Kazan. Medaliaţi cu argint în 2015, americanii, care au stabilit recordul mondial în serii, cu timpul de 3:40,28.s-au impus şi în finală cu 3:38,56, în formula Matt Grevers, Lilly King, Caeleb Dressel, Simone Manuel, devansând Australia (3:41, 21) şi Canada (3 min 41 sec 25/100).
O mare surpriză s-a înregistrat în proba feminină de 200 m liber, în care victoria a revenit înotătoarei italiene Federica Pellegrini în 1:54,73 în faţa americancei Katie Ledecky (1:55, 18), care a împărţit argintul cu  australianca Emma McKeon, înregistrată în acelaşi timp, în timp ce favorita gazdelor, Katinka Hosszu, s-a clasat a cincea. În decurs de cinci ani, Katie Ledecky (20 de ani) a participat la nouăsprezece finale olimpice şi mondiale, în probele de craul de la 200 m în sus. Înfrângerea în finala de la Budapesta a fost singura pierdută de Katie într-o probă individuală din toată cariera. Ea s-a mai înclinat la JO de la Rio, în proba de ştafetă 4X100 m. Învingătoarea ei, italianca Federica Pellegrini (28 de ani), a fost campioană olimpică în această probă în 2004 şi 2008 (!) şi a mai cucerit cinci titluri mondiale la 200 şi 400 m liber.
Italianul Gabriele Detti a doborât recordul Europei în proba de 800 m liber, cucerind titlul mondial în faţa deţinătorului acestuia, chinezul Sun Yang, clasat doar pe locul V în finală. Detti s-a impus cu timpul de 7:40,77. Pe locul doi s-a clasat revelaţia probei, polonezul Wojciech Wojdak, iar pe poziţia a treia, un alt italian, Gregorio Paltrinieri. La 50 m bras s-a impus britanicul Adam Pealy (25,99 s), câştigător şi la 100 m, iar la 200 m fluture a câştigat sud-africanul Chad LeClos în 1:53,33, depăşindu-l cu 39 de sutimi pe marele favorit maghiar, Laszlo Cseh.
 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri