Soţii din Ţibana care au sechestrat un copil-hoţ, trimişi în judecată

vineri, 06 septembrie 2013, 01:50
4 MIN

Cei doi soţi din Ţibana, care au ţinut legat un copil de 13 ani pe care l-au prins la furat, au fost trimişi în judecată. Detaliile din rechizitoriu sunt terifiante. De exemplu: proprietarii magazinului nu îl lăsau pe copil să doarmă sau pe rude să îi dea de mâncare. La acest lucru a contribuit din plin şi poliţia, care, spun procurorii, a ajuns la trei ore după apelul la 112.

Procurorii ieşeni au finalizat dosarul în care doi soţi din Domniţa – Ţibana şi-au făcut singuri dreptate după ce au prins în magazinul lor un puşti care intenţiona să fure. Anchetatorii au decis să îi trimită în judecată pe soţii Jănică şi Dorina Stoica, de 54 şi 51 de ani, acuzându-i de lipsire de libertate, lovire şi alte violenţe. În rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi apar mai multe detalii terifiante despre modul în care cei doi patroni s-au răzbunat pe minorul de 13 ani prins la furat. De asemenea, menţionează anchetatorii, poliţiştii au ajuns la faţa locului cu o întârziere de trei ore, deşi fuseseră anunţaţi atât de făptaşi, cât şi de rudele victimei.

Legat, prezentat ca trofeu

Procurorii susţin că soţii Stoica au observat în prima jumătate a lunii trecute că mai multe bunuri din magazinul lor au dispărut. Pentru a prinde hoţii, în noaptea de 18 spre 19 august, cei doi s-au pus la pândă. La miezul nopţii nopţii, femeie a auzit zgomote şi şi-a dat seama că cineva a escaladat gardul care împrejmuieşte magazinul. L-a atenţionat pe soţ, cei doi punându-se lângă geam şi aşteptând. Când minorul A.D. a intrat pe geam, cei doi l-au lovit de mai multe ori. Ulterior, a urmat grozăvia. „Cei doi inculpaţi l-au legat cu o sfoară de un stâlp de lângă tejghea. Au observat că cel pe care l-au prins este fiul unei familii cu care se află în relaţii de afinitate. Inculpaţii au continuat să îl lovească, cerându-i să spună cine a mai fost în magazin, de câte ori şi ce a furat“, se arată în rechizitoriu.

Ulterior, femeia a plecat să se culce, iar soţul a rămas să îl păzească pe minor până dimineaţă. La ora 6, cei doi au deschis magazinul, însă l-au lăsat pe copil legat de stâlpul din chioşc. Pentru că persoanele care veneau la cumpărături erau indignate de imaginea copilului legat şi plin de sânge, soţii Stoica au hotărât să îl mute pe puşti în curte, legându-l de un stâlp de metal de la terasă. Vestea a ajuns în scurt timp şi la urechile mamei victimei, care a venit tot o fugă. Atunci a aflat de la inculpaţi că băiatul a fost prins la furat şi că nu va fi eliberat până nu va ajunge Poliţia.

Poliţiştii, după trei ore

Două apeluri la 112 au fost efectuate în jurul orei 9, însă poliţiştii au ajuns la faţa locului abia la ora 12, când minorul avea să fie eliberat. Până atunci, unui sătean i s-a făcut milă de el şi l-a şters de sânge, iar bunicii, fratele şi mama victimei au stat lângă aceasta neputincioşi. „Minorul D.F. a declarat că fratele său avea mâinile şi picioarele umflate şi lovite, pe răni aşezându-se muşte. Pentru a-l proteja, minorul l-a acoperit cu un batic luat de la mamă, care văzându-l a început să plângă“, mai spun procurorii, care susţin că la un moment dat puştiul legat a adormit, fiind trezit de loviturile lui Jănică Stoica. Abia după ce au ajuns organele de poliţie, la trei ore de la sesizare, – conform rechizitoriului – băiatul a fost eliberat. Poliţiştii au însă o altă variantă. „Apelul a fost efectuat în jurul orei 9, însă, din datele pe care le avem noi, poliţiştii au ajuns la faţa locului în jurul orei 11. Nu au putut ajunge mai devreme întrucât au mai fost un eveniment la care au trebuit să ajungă în acest timp“, a precizat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ. Minorul a fost expertizat psihic, specialiştii concluzionând că acesta a rămas traumatizat din punct de vedere psihic. Împotriva lui nu a fost începută urmărirea penală întrucât nu poate răspunde în faţa legii din cauza vârstei mici. Soţii Dorina şi Jănică Stoica şi-au recunoscut fapta. „Aceştia s-au considerat îndreptăţiţi să acţioneze pe cont propriu, motivând întârzierea anunţării organelor de poliţie prin dorinţa lor de a nu deranja pe timp de noapte. Inculpaţii au dorit să dea o lecţie celui care le-a încălcat proprietatea, ignorând cu bună ştiinţă cadrul legal“, au încheiat procurorii ieşeni.

Comentarii