Spitalul Regional va fi gata peste şase ani, în 2023. Lucrările vor începe în 2019

sâmbătă, 13 mai 2017, 02:00
3 MIN
 Spitalul Regional va fi gata peste şase ani, în 2023. Lucrările vor începe în 2019

Estimarea este făcută de Ministerul Sănătăţii. Rămâne de văzut dacă şi acest nou termen va fi respectat.

Autorităţile locale şi centrale au actualizat calendarul construcţiei Spitalului Regional de Urgenţă (SRU). Proiectarea obiectivului va demara anul viitor, iar documentaţia va fi prezentată public în octombrie 2018. Un an mai târziu, potrivit estimărilor, ar urma să înceapă şi lucrările de execuţie.

Ministerul Sănătăţii (MS) vrea să finalizeze spitalul regional în mai 2023, în contextul în care orice depăşire a acestui termen ar atrage pierderea finanţării europene de circa 50 milioane euro. Valoarea totală a investiţiei a fost estimată la 200 milioane euro, diferenţa ur­mând a fi acoperită de Guvern şi din credite la instituţii financiare in­ternaţionale.

În ultimele săptă­mâni, Primăria şi MS au intensificat dialogul pe tema construirii SRU.

„Până la sfârşitul lunii iunie, trebuie să prezentăm un plan preliminar privind aşezarea spitalului, mă refer la orientare topocadastrală, aşezarea faţadelor şi alte elemente legate de co­nectivitatea unităţii la oraş“, a declarat ieri primarul Mihai Chi­rica.

El a adăugat că Banca Euro­peană de Investiţii a lansat licitaţia pentru elaborarea studiului de fe­zabilitate, iar la procedură participă trei consorţii de firme din state precum Marea Britanie şi Germania. Potrivit lui Mihai Chi­rica, după finalizarea acestui stu­diu, la începutul anului 2018 va demara proiectarea, prezentarea schiţelor şi a documentaţiilor tehnice fiind programată pentru octombrie 2018. Ulterior, va urma licitaţia de execuţie a spitalului, iar estimările actuale arată că lucrările de construcţie vor începe efectiv în noiembrie 2019.

La nivelul Primă­riei, prin dispoziţia edilului şef, a fost creată o echipă de consultanţi care să colaboreze cu MS. Comisia este condusă de primarul Chirica şi este compusă din specialişti ai municipalităţii (cadastru, urbanism, proiecte), reprezentanţi ai Uni­­versităţii de Medicină şi Far­macie (Viorel Scripcariu, Daniela Druguş), şefa SMURD (Diana Cimpoieşu), dar şi deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

Despre prezen­ţa acestuia din urmă în comisie, Chirica a explicat că este medic de urgenţă, el urmând să asigure şi legătura dintre Primărie – Parla­ment – Guvern pe tema SRU. De menţionat că, ieri, într-un comunicat, consilierul local Vlad Ghizdovăţ (PNL) a catalogat includerea lui Ciuhodaru în comisie „total inadecvată“.

„Ori trebuie să fie câte un reprezentant al fiecărui partid din Comisia de sănătate a Consiliului Local, ori această Comisie să fie formată doar din specialişti şi să nu fie supusă influenţelor politice“, a comentat Ghizdovăţ.

SRU va fi construit în zona Moara de Vânt pe un teren de 12 hectare pus la dispoziţie de Primăria Iaşi. Principala cale de acces va fi bd. C.A. Rosetti, urmând să fie amenajată o stradă dinspre acest bulevard spre amplasamentul SRU.

Comentarii