Schimbări importante în Campusul „Tudor Vladimirescu“

Studenţii ieşeni nu-şi vor mai spăla hainele în lighean. Se modernizează un campus

marți, 10 iunie 2014, 01:50
4 MIN
 Studenţii ieşeni nu-şi vor mai spăla hainele în lighean. Se modernizează un campus

Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“ al Universităţii Teh­nice „Gheorghe Asachi“ va trece vara aceasta printr-o serie de reno­vări importante. Conform condu­cerii instituţiei de învăţământ superior, planurile vor cuprinde atât renovări structurale, cât şi îmbu­nătăţiri ale condiţiilor de cazare pentru studenţi, toate operaţiunile făcându-se din fondurile proprii ale universităţii.

Se trece la paturile supraetajate

Până în toamnă, studenţii din campus vor avea la dispoziţie trei spălătorii diferite, în căminele T19, T12 şi T16, pe care universitatea vrea să le pună la dispoziţie gratuit pentru studenţi, fiecare dintre aceş­tia urmând a avea două spălări gratuite pe lună. „Am cumpărat maşi­nile de spălat, uscătoarele, chiar şi detergent, mai trebuie finalizat circuitul electric. Toate cele trei încă­peri sunt pregătite, cu gresie, cu faianţă, iar de la 1 octombrie vor fi perfect funcţionale. Este o inves­tiţie care a pornit în urmă cu mai mulţi ani şi e greu de estimat cât a costat, dar face parte din strategia campsului ca în următorii cinci-şase ani să dotăm fiecare cămin cu spălătorie, şi o bucătărie pe fiecare palier“, a precizat ing. Bogdan Bu­dea­nu, directorul Direcţiei Servicii Studenţeşti (DSS) a UTI. În afara celor trei spălătorii care vor fi înfiinţate, DSS va cumpăra aproximativ 800 de paturi supraetajate pentru ca în fiecare cameră să fie cât mai mult loc liber. „Nu avem bani să investim şi în mobilier, dar o masă îşi poate aduce şi un student de acasă, iar acum va avea posibilitatea să o pună fără a ocupa prea mult spaţiu. Practic, creşte locul de studiu şi eco­nomiseşti 30% din spaţiul ca­merei“, a adăugat directorul DSS.

800.000 de lei, investiţii în infrastructură din fonduri proprii

La nivelul infrastructurii, că­minul T5, unul dintre cele mai vechi cămine, dat în folosinţă în jurul anului 1968, va beneficia de o schimbare totală a instalaţiei de canalizare, apă rece, apă caldă şi căldură. Lucrarea totală va costa aproximativ 350.000 de lei, iar aceeaşi operaţiune va fi făcută şi în cazul căminului C3, care este destinat cadrelor didactice, acolo lucră­rile ajungând la aproximativ 150.000 de lei, bani proveniţi exclusiv din fondurile universităţii. „În căminul T13 exista un club de karaoke al unui privatizat, am avut un proces cu el pe care l-am câştigat recent, după mulţi ani de zile, iar spaţiul vrem să îl transformăm într-o sală de lectură pentru studenţii din T13“, a adăugat ing. Bogdan Budeanu. Totodată, în căminele T9 şi T10 va fi schimbat integral parchetul din toate ca­merele, fiind o investiţie de 300.000 de lei. Directorul DSS a mai precizat că până în toamnă există în plan şi cumpărarea a 500 de saltele noi pentru a putea fi schimbate cele uzate din cămine, însă nu s-a stabilit încă un buget concret.

Cartele unice, cu memorie, pentru acces în cămin

Însă probabil cea mai importantă modificare din anul următor va fi implementarea care se va face până pe 1 octombrie a unui sistem de acces în cămine pe baza unei cartele cu memorie. Fiecare student va primi o cartelă unică, iar aceasta va înregistra când a ieşit din cămin, când s-a întors, pu­tân­du-se controla astfel mult mai uşor stu­denţii care stau clandestin în cămi­nele universităţii. „Până la data de 1 ianuarie, acest sistem va fi corelat cu sistemul de management al parcă­ri­lor sau poate fi luat chiar la facultăţi, unde să fie implementat pentru profesori. Este vorba de o cartelă pentru studenţi care să fie unică. Pe viitor, un astfel de sistem poate fi dus mai departe, la terenul de sport sau la cantină, iar pe baza lui un student să aibă acces peste tot“, a precizat ing. Bogdan Budea­nu. Însă lucrarea care va economisi universităţii aproximativ 500.000 de lei va consta într-o tradiţie a cam­pusului: văruirea cu studenţi vo­luntari a tuturor căminelor. Con­form conducerii DSS, este vorba de studenţi din ligi sau din comitetele de cămin, care rămân pe durata verii şi ajută personalul tehnic al universităţii să văruiască căminele, iar aceştia din urmă cumpără doar materialele de construcţii. Aceştia nu vor fi plătiţi, însă vor fi ajutaţi, dacă vor avea ne­voie, la cazarea în noul an universitar.

Comentarii