De Sănătate

Punem punctul pe știi

Studiu: de ce pleacă din ţară medicii tineri?

joi, 23 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Studiu: de ce pleacă din ţară medicii tineri?

Colegiul Medicilor Iaşi demarează un studiu pentru a găsi un râspuns cât mai exact şi mai detaliat la această întrebare. „Producem medici pentru exterior“, afirmă şeful instituţiei.

 

Colegiul Medicilor Iaşi demarează, începând de săptămâna viitoare, un proiect intern prin care instituţia vrea să afle care este motivul pentru care medicii rezidenţi ieşeni aleg să plece din ţară, chiar şi numai pentru câteva luni. Concret, proiectul va fi gândit ca un sistem de monitorizare, prin intermediul asociaţiilor din care fac parte rezidenţii sau prin colaborare cu me­dicii coordonatori ai programelor de rezidenţiat de la nivelul fiecărui spital, şi în cadrul căruia cei care pleacă chiar şi pentru perioade scurte să fie determinaţi să anunţe acest lucru la Colegiul Medicilor.

Scopul este cel de a avea o situaţie cât mai clară asupra numărului de medici tineri plecaţi, de a afla care este motivaţia lor, care sunt specia­lităţile vizate sau ce intenţii de a se întoarce în ţară au. „Foarte mult timp, noi am crezut că este o problemă de reglare a producţiei de doctori, adică a universităţilor, însă de fapt este vorba despre cum îşi desfăşoară viaţa profesională din România. Consi­derăm noi că problema este capacitatea sistemului de a-i asimila. Cu alte cuvinte, producem pentru exterior“, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie şi preşedinte al Colegiului Me­dicilor, filiala Iaşi. Reprezentanţii Colegiului Medicilor Iaşi mai spun că majoritatea medicilor care pleacă în străinătate sunt medici în formare, medici rezidenţi, procentul acestora fiind de aproximativ 80%.

Motivaţia financiară ar fi unul dintre motive, însă nu şi cel mai puternic, principalul motiv invocat fiind posibilităţile existente privind formarea lor profesională. „Rezidenţii în România au o situaţie foarte delicată, şi nu neapărat salarială, ci faptul că nu au drept de practică, nu pot să scrie o reţetă în regim compensat, iar asta creează discrepanţe în formarea lor. Au un caiet al rezidentului în care li se cere să facă o mulţime de manevre, însă cum să le faci dacă nu ai drept de practică? Problema este că noţiunea de practică supravegheată nu este bine pusă la punct, iar mulţi pleacă pentru că au în spate o motivaţie pur profesională, pentru că în străinătate pot învăţa mai mult acolo decât aici“, a completat dr. Liviu Oprea. 

 

 

Comentarii