De Business

Punem punctul pe știi

Surpriză de proporţii la o instituţie publică din Iaşi: un fost director revine!

miercuri, 08 februarie 2017, 02:50
4 MIN
 Surpriză de proporţii la o instituţie publică din Iaşi: un fost director revine!

Andrei Leonard Buiceag a câştigat în primă instanţă procesul cu AJPIS. Instanţa a decis ca el să fie pus pe funcţia pe care o deţinea înainte de a fi dat afară. „Nu am primit încă hotărârea instanţei. Aşteptăm să vedem motivarea sentinţei”, susţine actualul şef al instituţiei.


Controversatul Andrei Leonard Buiceag (FOTO) revine în fruntea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), la aproape un an distanţă de la momentul când a fost dat afară din instituţie pe uşa din dos. Printr-o sentinţă pronunţată de magistraţi în urmă cu două zile, pe 6 februarie, Tribunalul Iaşi a anulat decizia de eliberare din funcţie a fostului director AJPIS. Ba mai mult, instanţa a dispus reintegrarea fostului director AJPIS pe postul şi în activitatea de coordonare deţinute la data emiterii deciziei din 11 martie 2016. Concomitent, ANPIS a fost obligată să îi plătească lui Buiceag despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi recalculate, precum şi celelalte drepturi salariale pe care acesta era îndreptăţit să le primească anterior încetării raportului de serviciu.

Cum s-a apărat

În luna martie a anului trecut, în baza unei decizii a şefului de atunci al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), Adrian Toader, Buiceag a încetat raportul de serviciu cu instituţia unde a lucrat vreme de şapte ani din cauza „incompetenţei profesionale”. Mai precis, atunci, la cererea ANPIS, a fost realizat un raport privind activitatea directorului Buiceag în decursul anului 2015, în urma căruia a primit rezultatul de „nesatisfăcător”. La acel moment, Buiceag ocupa funcţia de director cu atribuţii de şef de serviciu întrucât fusese demarată urmărirea penală împotriva sa într-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Potrivit informaţiilor publicate în urmă cu aproape un an de „Ziarul de Iaşi”, Buiceag avea sarcina de a coordona activitatea de constituire a debitelor rezultate în urma controalelor Curţii de Conturi a României, iar modul în care a îndeplinit obiectivele şi indicatorii trasaţi de ANPIS a lăsat de dorit. „Consider că eliberarea mea din funcţie este una abuzivă deoarece şeful de serviciu care a realizat raportul de evaluare nu are nici competenţă profesională, nici materială de a realiza acel raport, având o funcţie inferioară mie. Voi contesta în instanţă toate actele anterioare şi ulterioare eliberării mele din funcţie. Mă refer atât la raportul de evaluare unde am primit calificativul «nesatisfăcător», cât şi la decizia de eliberare din funcţie”, declara în martie 2016 Buiceag.

„«Războiul» este undeva la jumătate”

În urmă cu două zile, pe 6 februarie, magistraţii de la Tribunalul Iaşi au admis în parte acţiunea formulată de Buiceag în litigiul cu ANPIS şi AJPIS. Instanţa a decis anularea rapoartelor de evaluare contestate de Buiceag dar şi decizia de încetare a raporturilor de muncă comunicată de ANPIS. Ca atare, Tribunalul Iaşi a dispus reintegrarea fostului director AJPIS pe postul şi în activitatea de coordonare deţinute la data emiterii deciziei din 11 martie 2016. Instituţia trebuie să îi mai şi plătească lui Buiceag despăgubiri în contul drepturilor salariale pe care fostul director era îndreptăţit să le primească, dar şi cheltuieli de judecată în valoare totală de 2.500 lei. Sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.„Nu am primit încă hotărârea instanţei. Aşteptăm să vedem motivarea sentinţei. Există un dosar penal pe rol în cazul domnului Buiceag. Nu ştiu ce decizie va lua mai departe ANPIS. «Războiul» este undeva la jumătate, decizia nu este definitivă”, a comentat şeful de serviciu Costel Grojdea, care are din 2014 atribuţii de director în cadrul AJPIS. Cu toate că a fost apelat telefonic de mai multe ori, jurnaliştii „Ziarului de Iaşi” nu au reuşit să discute ieri cu Buiceag pentru a obţine o declaraţie şi din partea acestuia pe marginea sentinţei Tribunalului Iaşi.

Citește și:

„Aventurile” unui şef de la stat studiate cu lupa de procurori

Cei mai norocoşi directori din Iaşi: Nu fac nimic şi ridică lefuri de nababi!

Un cunoscut director de la stat este dat afară pe uşa din dos

Comentarii