De Business

Punem punctul pe știi

Târg dedicat iubitorilor de preparate din carne de peşte (FOTO)

sâmbătă, 25 octombrie 2014, 01:50
2 MIN

Împătimiţii pescuitului şi-au dat întâlnire zilele acestea la Palas. De ieri, în Piaţeta Patinoar a ansamblului Palas a început Festivalului Naţional al Peştelui, “Pescia”. Manifestare a ajuns la cea de-a cincea ediţie, fiind deschisă publicului până duminică, zilnic în intervalul orar 10-18.

La startul târgului s-au reunit producători, importatori şi distribuitori de peşte din Iaşi şi din ţară, precum şi alţi operatori ai industriei respective, inclusiv procesatori, magazine de desfacere şi restaurante pescăreşti. Expozanţii au pregătit pentru vânzare produse din peşte autohton de mare şi de apă dulce, dar şi de import. Vizitatorii pofticioşi vor fi întâmpinaţi şi cu preparate culinare tematice, pregătite la faţa locului, iar spre vânzare sunt expuse şi accesorii necesare preparării peştelui, respectiv eechipamente dedicate pasionaţilor de pescuit.

GALERIE FOTO

Organizatorii au pregătit demonstraţii, degustări şi conferinţe ce vor fi susţinute în faţa publicului de către bucătari profesionişti. Nu în ultimul rând, la Palas vor conferenţia nutriţionişti şi profesori de biologie despre beneficiile consumului de peşte. „Festivalul «Pescia» are drept obiectiv principal creşterea consumului de peşte în România şi conştientizarea de către publicul larg a beneficiilor pe care le are acest consum, precum şi popularizarea unor specii mai puţin cunoscute în România şi a preparării lor”, au precizat organizatorii. Potrivit datelor prezentate anul trecut de Asociaţia Piscicultorilor din România, ţara noastră se află printre ultimele din Europa în ceea ce priveşte consumul de peşte. Un român consumă anual, în medie, mai puţin de cinci kilograme, adică de patru ori mai puţin decât media calculată la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, prin organizarea acestui eveniment se vrea creşterea încrederii populaţiei în mărcile comerciale operate de jucătorii din industria piscicolă naţională, fie că este vorba de ferme piscicole, procesatori de peşte ori magazine de desfacere şi comercializare a acestor produse. Un alt obiectiv enunţat vizează impulsionarea pescuitului sportiv şi a turismul piscicol. Evenimentul face parte dintr-un proiect cofinanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, denumit sugestiv “Are balta peşte”.

 

 

Comentarii