De Business

Punem punctul pe știi

Topul celor mai bogaţi ieşeni este plin de surprize şi controverse!

sâmbătă, 31 octombrie 2015, 02:50
6 MIN

În clasamentul realizat de revista Capital au intrat anul acesta şapte ieşeni faţă de opt în urmă cu un an. În total ei au o avere cuprinsă între 651 şi 684 milioane de euro, ceea ce înseamnă 3% din total. Printre milionarii din top se află şi persoane care au acţiuni la firme aflate în faliment.

 

Şapte ieşeni au prins un loc în top 300 cei mai bogaţi români, clasament realizat de revista Capital. În ediţiile precedente topul cuprindea opt ieşeni. Clasamentul surprinde prin faptul că include oameni de afaceri care au firme în faliment sau cu datorii imense. Averea cumulată a celor 300 de români prezenţi în top se ridică la 20,8 miliarde euro, adică 14% din PIB. Ieşenii prezenţi în clasament sunt trecuţi cu o avere cuprinsă între 651 şi 684 de milioane de euro, adică 3% din total.

 
 
„M-am plictisit să fac mall-uri”
 
 
 „Regele mall-urilor“ deţine prima poziţie în rândul oamenilor de afaceri din Iaşi, la mare distanţă de principalii urmăritori. Iulian Dascălu este creditat cu o avere de 430-450 milioane euro, cu aproape 20 de milioane mai mult comparativ cu topul precedent realizat de Capital, fiind pe locul 5 la nivel naţional. Firmele controlate de Iulian Dascălu realizează 40% din total cifrei de afaceri din domeniul afacerilor imobiliare raportate în tot judeţul Iaşi. În urmă cu trei luni, Dascălu a început extinderea spaţiului de birouri din ansamblul Palas, fiind demarate lucrările de construcţie la a şasea clădire United Business Center. Imobilul de patru etaj, ce va fi inaugurat la începutul anului 2016, va adăuga alţi 9.000 de metri pătraţi la suprafaţa totală de birouri de la Palas, ce va ajunge la 62.000 de metri pătraţi. Peste drum de ansamblul Palas, pe strada Sfântul Lazăr, o altă clădire de birouri marca Iulian Dascălu se ridică într-un ritm accelerat, urmând a fi gata la începutul anului viitor. Noul pariu al acestuia este însă proiectul OpenVille din Timişoara. Lucrările de construcţie la ansamblul multifuncţional din inima Banatului au fost începute la finele lunii precedente. Peste 220 milioane de euro vor fi investite în ansamblul urbanistic din imediata vecinătate a Iulius Mall Timişoara, sumă ce reprezintă cea mai mare infuzie de capital privat în sectorul de real estate din vestul ţării. OpenVille va avea o suprafaţă construită de 594.000 de metri pătraţi, iar cea mai mare pondere o va avea componenta de birouri clasa A. „M-am plictisit să fac mall-uri. Vreau să dezvolt proiecte mixte, cu investiţii în arhitectură, în simboluri proprii pentru oraşul în care sunt construite”, a declarat Dascălu pentru Capital.
 
 
La diferenţă de 59 de poziţii
 
 
Şi afacerile familiei Fiterman au mers ca pe roate anul trecut. Dan Fiterman, al doilea ieşean din Topul Capital, ocupă locul 64 la nivel naţional cu o avere estimată la 74-78 de milioane de euro. Cu investiţii îndeosebi în domeniul serviciilor medicale şi farmaceutice, dar şi în imobiliare sau consultanţă de business, afacerile derulate în 2014 de firmele familiei depăşesc valoarea de 235 milioane lei. Cele mai însemnate figurează în dreptul societăţilor Fiterman Pharma – cifră de afaceri de 99, 8 milioane lei şi un profit net de 9,9 milioane lei anul trecut – respectiv Fiterman Distribution. Pe ultima amintită, în 2014 s-a realizat o cifră de afaceri de 99,5 milioane lei din comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice, potrivit datelor din bilanţ. Locul trei pe Iaşi a fost adjudecat de familia Apostol, ocupanta poziţiei 112 în Top 300 Capital. Cei trei acţionari ai grupului Kosarom, Neculai Apostol şi cei doi fii ai săi, sunt creditaţi împreună cu o avere de 46-48 de milioane de euro. Producătorul de carne din Paşcani are planuri mari pentru anul viitor. Acţionarii companiei au anunţat că vor să ajungă la 50 de magazine proprii în 2016 faţă de 28 câte sunt în prezent, scrie publicaţia de business. După ce a pătruns puternic pe pieţele din Vestul Europei, producătorul de carne şi produse din carne din Paşcani tinteşte acum China.
 
 
Un apropiat al lui SOV
 
 
Constantin Duluţe, catalogat de Capital cu o avere în jurul a 40-42 milioane de euro este un „new entry” în top, pe poziţia 127 la nivel naţional. Prezentat de presa centrală drept interfaţa politicianului Culiţă Tărâţă până la decesul acestuia în noiembrie 2014, Constantin Duluţe controlează firma Agricost SRL, societate ce administrează 57.000 hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei. Anul trecut Agricost a raportat în bilanţ o cifră de afaceri în valoare de 334,2 milioane lei, cu 18 milioane lei mai consistentă comparativ cu 2013. Cu un număr mediu de 1.007 angajaţi, Agricost SRL a raportat la 31 decembrie 2014 un profit net de 57,5 milioane lei. Intrat în premieră în acest top, pe locul cinci între oamenii de afaceri din Iaşi,  este omul de afaceri Dan Iulian Stratan, fost colaborator al controversatului Sorin Ovidiu Vântu. Averea acestuia, estimată la 23-25 milioane euro, îl plasează pe locul 221 în clasamentul celor mai bogaţi români. Firma de consultanţă Romcapital Invest SA, controlată de Stratan, şi-a înjumătăţit afacerile din 2014, comparativ cu datele din urmă cu doi ani: anul trecut compania declara în bilanţ o cifră de afaceri de 10,5 milioane lei. În acest an, Stratan a început demersurile birocratice pentru construcţia unei clădiri de birouri, servicii şi locuinţe colective pe teren privat dar nu singur, ci împreună cu Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD Ion Solcanu. Pe locul şase între cei mai bine cotaţi ieşeni în topul Capital este “latifundiarul” Ioan Zapodeanu. Ieşeanul în vârstă de 61 de ani nu deţine nici o firmă şi are o avere estimată la 21-23 milioane euro, având afaceri imobiliare în Moldova dar şi alte zone ale ţării. În clasamentul anterior întocmit de aceeaşi publicaţie, Zapodeanu avea o avere de 20-22 milioane euro. Pentru puţin timp, acesta a „cochetat” şi cu lumea fotbalului, ca finanţator la clubul de fotbal Politehnica Iaşi.
 
 
Una caldă, una în faliment
 
 

Ultimul ieşean la masa bogaţilor este Adrian Butucă, clasat pe locul 291 la nivelul întregii ţări. Cu o avere estimată la 17-18 milioane de euro, Butucă deţine în portofoliul de firme şi Editura Polirom, una din cele mai renumite pe plan naţional. Polirom a derulat în 2014 afaceri anul trecut de 20,9 milioane lei şi a obţinut un profit net de 1,4 milioane lei. Diametral opusă se prezintă situaţia în cazul unei alte societăţi deţinute de acesta. În urmă cu o lună, Tribunalul Constanţa a dispus intrarea în faliment a fabricii Moldomobila Iaşi, după deschiderea procedurii insolvenţei în 2011. Potrivit tabelului definitiv de creanţe publicat la finalul anului 2012, creditorii Moldomobila au de recuperat de la fabrica ieşeană peste 150 milioane lei. Comparativ cu topul celor mai puternici 300 de oameni de afaceri publicat în 2014 de aceeaşi publicaţie, nu a mai fost nominalizat pe listă omul de afaceri Ioan Prisecaru, proprietarul grupului de firme Conex. Anul trecut, redactorii Capital îl indicau cu o avere estimată la valoarea de 16-18 milioane euro, fiind pe locul cinci în topul celor mai bogaţi ieşeni.  

 

Comentarii