Un sezon contrastant

luni, 12 iunie 2017, 01:43
17 MIN

 Povestea CSM Politehnica Iaşi în campionatul  2016-201. Ieşenii au început toamna cu meciuri europene în premieră şi au încheiat neînvinşi faza play-out. Între aceste perioade, au fost multe momente întunecate

  

 
 
 
 
Sezonul de toamnă: circ la stadion
 
Vara trecută, lapte şi miere părea că va curge la CSM Politehnica Iaşi în sezonul 2016-2017. Calificarea conjuncturală obţinută în Cupele europene (clasată pe locul VII, Iaşul a profitat de faptul că două cluburi nu aveau viză de Europa şi a prins ultimul loc, participarea în Europa League fiind o premieră în istoria fotbalului ieşean), apropierea primarului Iaşului, Mihai Chirica, de echipă în campania electorală, veniturile oferite de acesta preşedintelui Florin Prunea (40 000 de euro primă de reinstalare, retribuţie de 7 000 de euro pe lună, plus multe alte bonusuri, de joc, de obiectiv ori deconturi) şi antrenorului Nicolo Napoli, comparabile cu ale lui Prunea, cei doi devenind cei mai bine plătiţi conducător, respectiv antrenor din istoria fotbalului ieşean, dădeau impresia că la CSM se va huzuri. Drept urmare, gestionarea proastă a verii, cu politică de efectiv greşită (de exemplu, lui Llullaku nu i s-a activat clauza de prelungire a contractului, albanezul devenind apoi golgeterul campionatului, noii veniţi, Roman, Martin ori Ciucur, au decepţionat însă din start) ori neglijarea semnalelor de alarmă apărute încă din sezonul trecut legate de modul în care Nicolo Napoli antrena echipa, semnale confirmate chiar de jucători precum Viveiros sau Enescu, au fost privite cu superficialitate.
Asta mai ales după ce startul a fost decent: eliminare onorabilă din cupele europene, după o dublă cu Hajduk Split în care Iaşul a condus acasă cu 2-0 şi a fost egalată în prelungiri, ca urmare a unei erori mari comisă de Grahovac, şi un eşec în deplasare, când golul decisiv a căzut pe final, şi un start bunişor în campionat, după şase runde Iaşul situându-se pe locul V.
Problemele ascunse sub preş au ieşit însă repede la iveală. Au urmat 11 reprize fără gol marcat, două dintre acestea în Cupa Ligii, postul lui Napoli, care scăpase de mult hăţurile, fiind salvat de actul secund bun din disputa cu Pandurii.
Eşecul suferit în Copou în faţa unei echipe adunată de pe stradă de Ionuţ Popa, ACS Poli Timişoara, l-a făcut însă până şi pe Prunea, care fusese luat de val nu numai în privinţa felului în care trata suflarea fotbalistică ieşeană, modul în care a gestionat deplasarea de la Split ori limbajul folosit fiind doar două dintre exemplele elocvente, să revină cu picioarele pe pământ. După ce l-a demis pe Napoli şi mai ales după reacţia italianului, care, deşi fusese concediat legal, a forţat intrarea la vestiar, făcând circ la stadion, Prunea, părăsit şi de Chirica, şi-a făcut mea culpa şi în privinţa antrenorului şi a modului în care a gestionat vara şi a încercat să redreseze corabia. După telenovela Isăilă, anunţat a fi antrenor pentru câteva ore, preşedintele a mers pe mâna lui Eugen Neagoe. Şi i-a ieşit!
Olteanul a pornit prost, cu patru înfrângeri şi o remiză cu iz de eşec acasă, cu ASA Târgu Mureş, însă, necriticat, avându-se răbdare cu el, a reuşit să trezească echipa la finele lui 2016: patru victorii în ultimele cinci meciuri, toate obţinute ca urmare a unor prestaţii bune şi nu a unor momente norocoase.
 
Sezonul de primăvară: play-out salvator 
Ajunsă la cinci puncte de play-off în iarnă, CSM Poli a început să viseze frumos. Pregătirea bună din cantonament, readucerea lui Golubovic, pansamentul uşor acordat de Primărie, care a deblocat finanţarea echipei în luna decembrie, primarul Mihai Chirica renunţând apoi la cererea de reducere a salariilor cu 30%, lansată pe parcursul sezonului, atmosfera mult mai bună din echipă au creat iluzia că Iaşul se poate bate pentru locurile fruntaşe.
Golul primit pe finalul primului meci din 2017, meci pe care l-a avut în mână, pe terenul modestei Pandurii, după o eroare a lui Mihalache, a destabilizat însă rapid o trupă care a resimţit din plin şocul şi care a suferit apoi trei eşecuri consecutive, după derulări ciudate ale partidelor: ratări multe la Timişoara, gol primit în prelungiri contra CFR, la câteva secunde după ce Cristea egalase cu un golazzo, eşec cu Astra, pe care Iaşul a condus-o la pauză, după o eroare mare a lui Grahovac. Rezultatele nu numai că a scos Iaşul de pe culoarul spre play-off ci au dus-o spre subsol, pe locul X, cu o rundă înainte de finalul sezonului regulat, când a apărut deşteptarea.
Victoria de la Voluntari a fost semnalul care a trezit trupa lui Neagoe, care a avut un play-out fabulos. Intrată în faza a doua a campionatului pe locul IV, la cinci puncte de lider, Gaz Metan Mediaş, CSM a trecut după doar patru runde în frunte, unde a rămas până la final, chiar dacă nu a marcat în trei meciuri. Acest lucru a fost posibil pentru că Iaşul a fost de neînvins (şapte victorii şi şapte remize), modestele echipe din play-out necreând probleme cu adevărat serioase în niciun meci. Cu o apărare în care Mihalache, Frăsinescu şi apoi Ciucă au excelat, cu un tandem ofensiv eficient, Cristea – Golubovic, cu un Böle jucând la nivel înalt, Ştefănescu având şi el perioade bune, CSM a fost nu numai greu de depăşit (doar cinci goluri primite!), ci şi eficientă (la un gol de primul loc în topul ofensivelor), remarcându-se printr-o foarte bună organizare a jocului, simţindu-semâna şi modul de lucru a lui Neagoe, antrenor foarte preocupat de tactică.
 
Mai bine ieşea clubul  pe locul VIII!
Rezultatele sportive au contrastat cu rezultatele economice ale clubului, care încheie anul cu datorii de peste 2 milioane de euro. Managementul lui Prunea a început să fie criticat chiar de cei care i-au dat mână liberă totală în ultimii ani, preşedintelui reproşându-i-se cheltuielile prea mari făcute şi modul în care a gândit strategia clubului, care, de exemplu, ieşea mai bine, din punct de vedere financiar dacă încheia campionatul pe locul VIII decât pe locul VII! Asta pentru că din drepturile TV se obţin circa 90 000 de euro pentru un loc superior, în timp ce premierea echipei pentru câştigarea play-out-ului mai scoate din conturi la final circa 430 000 de euro!
Prunea a replicat spunând că impasul major a fost generat de faptul că promisiunile de finanţare a echipei de către Primărie nu s-au concretizat, scăderea continuă a aportului oficialităţilor locale în ultimii ani (7,7 milioane lei în 2014, 5,8 milioane lei în 2015, 5,5 milioane lei în 2016, când clubul a plătit şi scaunele de pe arena din Copou) fiind, în opinia fostului portar, principala cauză a crizei severe în care CSM Poli se află.
Ţinând cont de datoriile ameţitoare existente şi de faptul că venirea ruşilor nu a adus şi garanţia echilibrului financiar, viitorul rămâne în ceaţă, teama ca Iaşul să nu calce pe urmele FC Pandurii sau ASA Târgu Mureş existând în rândul suporterilor, în ciuda vorbelor frumoase lansate de noua conducere.
 
Durii din Copou: opt “roşii”!
 
^ În sezonul de toamnă, Iaşul s-a clasat pe locul VII în clasamentul meciurilor de pe teren propriu şi a suferit în deplasare, fiind pe locul XII, la egalitate cu ASA şi Chiajna! Ieşenii au avut după Concordia, cel mai slab atac în partidele din afara Iaşului, la egalitate cu ASA şi Astra. ^ CSM a primit cele mai multe cartonaşe roşii din Liga I, opt, la egalitate cu FC Botoşani. Şase în sezonul de toamnă – Voicu, în minutul 90^3 al partidei de acasă cu FC Botoşani şi în minutul 90 al meciului cu Pandurii, Frăsinescu, la Giurgiu, în minutul 90^3, Boiciuc – direct, în minutul 6 al duelului de acasă cu FC Steaua, Frăsinescu şi Ciucur în prelungirile partidei de la Botoşani – şi două în primăvară: Stenio, în minutul 76 al partidei de la Timişoara şi Ţigănaşu, în minutul 62 al disputei din play-out cu ACS Poli. În sezonul de primăvară, adversarii Iaşului au încasat în Copou două “roşii”, în dispute din play-out: Soljic (ACS Poli Timişoara – min. 64) şi Eric (Gaz Metan – min. 88). ^ În sezonul de toamnă, Iaşul a primit patru penaltiuri, toate fiind transformate: Cristea (2), Böle (1), Gheorghe (1). În primăvară, CSM a primit tot patru lovituri de pedeapsă, trei fiind transformate de Cristea (2) şi Gheorghe (1), una fiind ratată de Cristea, în minutul 37 al partidei de acasă cu Gaz Metan, din play-out. Iaşul a fost sancţionată în toamnă cu două lovituri de pedeapsă, una fiind transformată, de Budescu (Astra), alta – ratată de Rocha în minutul 75 al partidei de la Craiova şi în primăvară cu un penalty, transformat de Săpunaru (Astra). CSM este echipa împotriva cărora s-au acordat cele mai puţine lovituri de la 11 metri!
 
CSM POLITEHNICA IN CIFRE
 
REZULTATE
 
SEZONUL DE TOAMNA
 
TUR
Steaua – CSM Poli 1-1 (1-1) Vâlceanu (’20) – Böle (’42). – disputat după etapa a VI-a’
CSM Poli – Mediaş 3-1 (1-1) Ţigănaşu (‘5), Böle (’81), Cristea (’90) – Axente (’34).
ASA – CSM Poli 0-3 (0-0) Böle (’16), Cristea (’35), Târşa (’43).
Craiova – CSM Poli 2-0 (1-0) Kay (’42), Ivan (’87).
CSM – Viitorul 0-0
Chiajna – CSM 0-0
CSM – Botoşani 0-1 (0-0)  I.Fülöp (’16).
Dinamo – CSM 3-1 (2-0) Maric (’14), Grahovac (’18 – autogol), Nemec (’55) – Piccioni (’65).
CSM – Pandurii 3-2 (1-1) Ciucur (’35), Boiciuc (’53), Piccioni (’62) – Alexandru (‘5, ’57)
Astra – CSM 1-0 (0-0) Budescu (’78, penalty).
CSM – Timişoara 0-1 (0-0) Drăghici (’61).
CFR – CSM 1-0 (0-0) Nascimento (’58).
CSM – Voluntari 1-2 (0-2) Piccioni (‘90^5) – Bălan (’33), Căpăţînă (’34).
 
RETUR
CSM – Steaua 0-2 (0-1) Tamaş (’34), Man (’87).
Mediaş – CSM 2-1 (0-0) Axente (’73), Trtovac (’90) – Mihalache (’47).
CSM – ASA 0-0
CSM – Craiova 2-1 (1-1) Ciucur (‘4), Böle (’70, penalty) – Băluţă (’44).
Viitorul – CSM 1-0 (0-0). Nimely (’72).
CSM – Chiajna 1-0 (1-0) Cristea (’31).
Botoşani – CSM 1-3 (0-2) Burcă (’70) – Böle (’23, ’61), Cristea (’37 – penalty).
CSM – Dinamo 3-1 (1-1) Cristea (’25, penalty), Ştefănescu (’72), Gheorghe (‘90^1, penalty) – Nedelcearu (‘7).
 
SEZONUL DE PRIMAVARA
 
RETUR
Pandurii – CSM 1-1 (0-0) Negruţ (’80) – Gheorghe (’60).
Timişoara – CSM 2-1 (1-0) P. Henrique (’35), Soljic (’55) – Cristea (’51, penalty).
CSM – CFR 1-2 (0-1) Cristea (‘90^1) – Larie (’18), Peteleu (‘90^2).
CSM – Astra (restanţă din etapa XXIII) 2-3 (2-1) Ştefănescu (’39), Cristea (’43, penalty) – Niculae (’12), Săpunaru (’57, penalty), Teixeira (’72).
Voluntari – CSM 0-1 (0-0) Golubovic (’82).
 
PLAY-OUT
CSM – Chiajna 3-1 (2-0) Cristea (’12, ’54), Golubovic (’33) – V. Alexandru (’50).
Pandurii – CSM 0-0.
CSM – Timişoara 1-0 (0-0). Böle (’46).
Mediaş – CSM 0-2 (0-1). Gheorghe (’45, penalty), Ştefănescu (’85).
CSM – Botoşani 2-1 (2-0). Ştefănescu (4), Bosoi (’25) – Golofca (’57).
Voluntari – CSM 0-0.
CSM – ASA 0-0.
Chiajna – CSM 0-0.
CSM – Pandurii 3-0 (1-0). Golubovic (’34, ’80), Răuţă (’86).
Timişoara – CSM 1-1 (0-1). Fucek (’48) – Böle (’42).
CSM – Mediaş 1-0 (1-0). Böle (‘7).
Botoşani – CSM 0-1 (0-0). Cristea (’55).
CSM – Voluntari 1-1 (1-0). Golubovic (’34) – G. Deac (’82).
ASA – CSM 1-1 (0-1) Nicoliţă (’82) – Moldovan (’14).
 
Clasament sezon regulat
1. Viitorul       26        16        3          7          39-22 51 (^12)
2. Steaua       26        13        8          5          34-22 47 (^8)
3. Astra           26        13        5          8          32-28 44 (^6)
4. CFR           26        14        7          5          42-23 43 (^10) *
5. Craiova      26        13        4          9          36-26 43 (^4)
6. Dinamo      26        12        5          9          40-33 41 (^2)
7. Mediaş       26        10        9          7           36-27 39 (0)
8. Botoşani    26        9          5          12        30-31 32 (-7)
9. Voluntari    26        8          6          12        30-37 30 (-9)
10. Iaşi            26        8          5          13        28-31 29 (-10)
11. Chiajna    26        6          7          13        17-32 25 (-14)
12. Pandurii   26        6          7          13        24-42 19 (-14)*
13. Timiş.       26        7          7          12        25-42 14 (-11)***
14. ASA         26        5          6          15        20-37 12 (-15)**
 
* Echipe penalizate cu câte 6 puncte
** Echipă penalizată cu 9 puncte
*** Echipă penalizată cu 14 puncte
 
 
Clasament play-out iniţial
1. Mediaş 20p; 2. Botoşani 16p; 3. Voluntari 15p; 4. Iaşi 15p; 5. Chiajna 13p; 6. Pandurii 10p; 7. ACS 7p; 8. ASA 6p.
 
Clasament  final play-out
1. Iaşi              14        7          7          0          16-5   43
2. Mediaş       14        4          7          3          17-11 39
3. Voluntari    14        6          4          4          17-16 37
4. Botoşani    14        4          5          5          15-12 33
5. Chiajna      14        4          4          6          14-18 29
6. Timiş.         14        5          5          4          16-14 27
7. Pandurii     14        4          5          5          12-18 27
8. ASA            14        1          5          8          5-18   14
 
 
 
LINII DE CLASAMENT – TOAMNA
Acasă: 11       5          2          4          13-11  17 (-16) – loc VII
Deplasare:     10        2          2          6          9-12 (^8) – loc XII
Total   21        7          4          10        22-23  25 (-8) – loc IX
 
LINII DE CLASAMENT – PRIMAVARA
Acasă             9          5          2          2          14-78 17 p
Deplasare      10        3          6          1          8-5     32 p
Total   19        8          8          3          22-13  32 p
CLASAMENT SEZON REGULAT
Acasă             13        5          2          6          16-16  17 – locul XI
Deplasare      13        3          3          7          12-15  12 ; locul IX
Total   26        8          5          13        28-31  29 – locul X
 
CLASAMENT PLAY-OUT
Acasă                        7          5          2          0          11-3    17
Deplasare     7          2          5          0          5-2     11
Total               14        7          7          0          16-5   28
 
CSM în mandatul Napoli   11        3          3          5          10-12  12
CSM în mandatul Neagoe            20        12        9          8          33-24  45
 
 
Meciuri amicale
Vară
CSMS – Neftci Baku (Azerbaidjan) 3-3 (2-1) Ţigănaşu, Ciucă, Cristea (penalty)
CSMS – Osmanlîspor (Turcia) 1-1 (1-0) Roman.
CSMS – Selecţionată africană 1-1 (1-0). Roman.
CSMS – FC Voluntari 1-0 (1-0) Cristea.
CSMS – Fenerbahçe (Turcia) 2-2 (2-0) Piccioni, Cristea.
Iarna
CSM – Şahtior Karagandî (Kazahstan) 0-0
CSM – Jagiellonia Bialystok (Polonia) 1-0 (0-0) Cristea (pen.)
CSM – Vereya Stara Zagora (Bulgaria) 2-0 (0-0) Cristea (pen), Boiciuc.
CSM – FC Tosno (Rusia II) 3-3 (1-2) Ciucă, Panţîru, Bădic.
CSM – Dunav Ruse (Bulgaria) 2-1 (0-0) Böle, Gheorghe.
 
EUROPA LEAGUE – turul II preliminar
14 iulie: CSM – Hajduk Split 2-2 (2-0) Cristea (’19), Piccioni (’23) – Ohandza (’48), Said (‘90^4).
21 iulie: Hajduk Split – CSM 2-1 (1-0) Tudor (’22), Ohandza (’90) – Ciucur (’26).
 
CUPA LIGII
FC Botoşani – CSM 1-0 (1-0) Lorand Fülöp (‘9).
 
CUPA ROM+NIEI
Metalurgistul Cugir – CSM 0-2 (0-0) Frăsinescu (’52), Cristea (’62).
CFR Cluj – CSM 2-0 (1-0) Bud (‘6), Roman (’73).
 
FLUXUL DE JUC|TORI
Mutaţiile verii
PLECARI
Golubovic (Steaua), Llullaku (Mediaş), Viveiros (Madeira), Enescu (Achnas, Cipru), Goge (Braşov), Crenganiş (Miroslava), Moisi (Miroslava), Huţanu.
SOSIRI
Roman (FC Botoşani – plecat după puţin timp), Ciucur (Pandurii), Martin (Rapid, –plecat după puţin timp), Sato (Global), Ştefănescu (împrumut Steaua), Boiciuc (revenit Rapid CFR Suceava), Chelaru (revenit Cugir).
 
Mutaţiile iernii
PLECARI
Creţu (Olimpia Ljubljana – 100 000 euro), Saric, Piccioni, Hotoboc – contracte reziliate.
Chelaru (Miroslava – împrumut), Boiciuc (Milsami Orhei – împrumut).
SOSIRI
Panţîru (Ştiinţa Miroslava), Răuţă (Pandurii), Golubovic (FC Steaua), Stenio (Botev Plovdiv).
 
GOLGETERI
Toamnă: Böle 6 – 1 penalty, Cristea 5 – 2 penalty, Piccioni 3, Ciucur 2, Boiciuc 1, Ţigănaşu 1, Târşa 1, Mihalache 1, Ştefănescu 1, Gheorghe 1, din penalty.
Primăvară: Cristea (6, 2 din penalty), Golubovic (5), Ştefănescu (3), Böle (3), Gheorghe (2, 1 din penalty), Bosoi, Răuţă, Moldovan.
Total (44 goluri): Cristea (11, 4 din penalty), Bole (9, 1 din penalty), Golubovic (5), Ştefănescu (4), Piccioni (3), Gheorghe (3, 1 din penalty), Ciucur (2), Boiciuc (1), Ţigănaşu (1), Târşa (1), Mihalache (1), Bosoi (1), Răuţă (1), Moldovan (1).
 
TOP JUC|TORI
 
TOAMNA
 
            Top jucători cu minimum 11 notări
 
1-2. Böle 5,47 (17 jocuri) – start şi final de sezon foarte bun, a fost golgeterul echipei.
1-2 Cristea 5,47 (17 jocuri, 1 fără notă) – deşi a suferit mult din cauza lipsei de susţinere şi a puţinelor mingi avute la dispoziţie, a rămas un element cheie în angrenajul echipei.
3. Mihalache 5,41 (17 jocuri) – start ezitant, s-a eliberat după plecarea lui Nicolo Napoli, cu care a avut un conflict dur în sezonul trecut; a avut un final excelent, în ultimele opt partide bifând o singură notare sub 6.
4. Sato 5,33 (12 jocuri) – s-a integrat mai greu, determinarea exemplară etalată apoi valorând în ochii tribunei mai mult decât carenţele pe care le are.
5. Creţu 5,27 (11 jocuri) – nefolosit de Napoli în primele zece meciuri, a avut nevoie de timp pentru a reajunge la turaţia competiţională normală, urcând, după ce în primele trei apariţii nu a primit notă de trecere.
6. Frăsinescu 5,20 (20 jocuri) – pe final de sezon a format, împreună cu Mihalache, unul dintre cele mai redutabile cupluri de stoperi din Liga I.
7. Grahovac 5,20 (15 jocuri) – a făcut drumul de la demon (gafe mari în meciul cu Dinamo, din deplasare şi, mai ales, Voluntari) la înger, evoluţiile din finalul de sezon, cu excepţia disputei de la Botoşani, în care a avut o nouă eroare, reamintind de portarul care, în trecut, a câştigat un astfel de top.
8. Ţigănaşu 5,06 (19 jocuri, 1 fără notă) – întârzie să confirme că este unul dintre cei mai dotaţi jucători de flanc stâng din campionat.
9. Mitic 4,94 (18 jocuri, 1 fără notă) – continuă căderea din primăvară.
10. Gheorghe 4,80 (20 jocuri) – lipsa de inspiraţie s-a simţit din plin în calitatea construcţiei; în mai mult de jumătate din partide (11) a primit sub nota 5.
11. Voicu 4,80 (15 jocuri) – mult prea nervos în mai multe partide, a avut un parcurs sub aşteptări, pierzăndu-şi locul de titular în ultimele cinci runde.
12. Ciucur 4,72 (17 jocuri, 1 fără notă) – o altă dezamăgire; nu a reuşit să arate de ce a fost privit lovitura verii la capitolul “achiziţii” şi să justifice de ce este cel mai bine plătit jucător din lot.
13. Ştefănescu 4,45 (12 jocuri, 1 fără notă) – doar trei note de trecere, un singur meci bun, cel cu Dinamo; mult prea puţin atât pentru calităţile pe care le are cât şi pentru nivelul la care este plătit.
 
Top jucători cu mai puţin de 11 notări
 
1. Danale 6,00 (1 joc) – un final de meci bun, contra Craiovei, la debutul în Liga I.
2. Caparco 5,50 (7 jocuri) – conform obiceiului: jocuri bune (cu excepţia meciului cu FC Steaua) cu rezultate modeste ale echipei, o singură victorie în meciurile în care a apărat.
3. Bosoi 5,43 (8 jocuri, 1 fără notă) – a demonstrat că a fost marginalizat pe nedrept de Nicolo Napoli, renăscând sub bagheta lui Neagoe.
4. Boiciuc 5,00 (11 jocuri, 1 fără notă) – câteva momente bune, însă nu a exploatat culoarul foarte bun pe care l-a avut.
5. Bădic 4,90 (6 jocuri, 1 fără notă) – în pierdere de turaţie.
6. Roman 4,87 (4 jocuri) – a fost adus ca înlocuitor al lui Golubovic, a primit primă de instalare, a intrat în patru meciuri din postura de rezervă, bifând 16, 23, 45 şi 25 de minute şi a fost pus pe liber.
7. Moldovan 4,83 (5 jocuri, 2 fără notă) – crud pentru Liga I.
8. Ciucă 4,80 (6 jocuri, 1 fără notă) – sub aşteptări.
9. Chelaru 4,75 (4 jocuri, 2 fără notă) – fost internaţional de juniori, a pierdut duelul cu Târşa, apoi cu Ştefănescu ori Boiciuc în cursa pentru ocuparea locului de jucător under 21.
10. Târşa 4,71 (7 jocuri) – a profitat în start de culoarul avut, însă s-a accidentat grav, repede.
11. Piccioni 4,27 (16 jocuri, 3 fără notă) – a trebuit să plece Nicolo Napoli pentru a nu mai primit credit inutil.
12. Saric 3,50 (4 jocuri, 1 fără notă) – ca şi Piccioni, un alt jucător care a ocupat degeaba un loc în lotul echipei.
13. Martin 3,00 (2 jocuri, 1 fără notă) – transfer ratat.
 
PRIMAVARA
 
            Top jucători cu minimum 9 notări
 
1. Böle 6,13 (15 jocuri) – nu numai media, singura din lot peste 6.00, reflectă faptul că a fost cel mai bun jucător al echipei.
2. Cristea 5,97 (18 jocuri, 2 fără notă) – golgeter al sezonului de primăvară, a marcat şi câteva goluri de senzaţie, unele fiind determinante pentru echipă.
3. Frăsinescu 5,73 (17 jocuri) – a fost cel mai sigur fundaş, faptul că în play-out echipa a avut cea mai sigură defensivă datorându-i-se în mare parte.
4. Voicu 5,72 (9 jocuri) – a început sezonul ca rezervă, a gafat contra CFR, apoi, când a intrat în echipă a avut evoluţii constant bune.
5. Ştefănescu 5,59 (18 jocuri, 1 fără notă) – mult schimbat în bine faţă de prima jumătate a sezonului, câteva meciuri în care a fost determinant.
6. Golubovic 5,56 (18 jocuri, 1 fără notă) – a început modest, lipsa pregătirii de iarnă simţindu-se, a urcat apoi ritmul, muncind mult şi înscriind câteva goluri frumoase.
7. Grahovac 5,53 (15 jocuri) – a redus numărul gafelor mari din toamnă la una, comisă cu Astra, a combinat meciurile bune cu cele în care norocul sau apărarea i-au salvat ezitările.
8. Răuţă 5,47 (16 jocuri) – şi-a câştigat destul de uşor locul de titular.
9. Gheorghe 5,42(16 jocuri, 3 fără notă) – în creştere faţă de sezonul de primăvară.
10. Ţigănaşu 5,37(17 jocuri, 1 fără notă) – a dat senzaţia că poate mai mult.
11-12. Bosoi 5,36 (15 jocuri, 1 fără notă) – în slujba echipei ori de câte ori s-a apelat la el.
11-12. Mihalache 5,36(14 jocuri) – start extrem de modest, s-a accidentat în momentul când ajunsese la turaţie normală, a revenit pe final.
13. Mitic 5,21 (16 meciuri, 4 fără notă) – accidentarea din cantonament s-a simiţit în start, care a fost modest, în primele şapte etape neprimind notă de trecere, şi-a revenit pe final, când a adus aminte de evoluţiile din trecut.
14. Sato 4,95(12 jocuri, 2 fără notă) – a început ca titular, a regresat apoi, nedepăşindu-şi  condiţia de om de lot.
15. Ciucur 4,67(14 jocuri, 2 fără notă) – nu a reuşit să-şi revină nici în partea a doua a sezonului.
 
Top jucători cu mai puţin de 9 notări
 
1. Moldovan 6,50 (2 jocuri, 1 fără notă) – o singură notă, cu ASA, în ultima rundă, meci în care a înscris primul gol în Liga I.
2. Danale 6,00 (2 jocuri, 1 fără notă) – tupeu în cele două jocuri în care a evoluat.
3. Ciucă 5,69 (8 jocuri) – folosit în ultimele şapte meciuri, după o pauză de nouă runde, a dat dovadă de profesionalism.
4. Caparco 5,60 (5 jocuri) – nu a profitat de suspendarea lui Grahovac în disputele cu ACS Poli şi CFR, a rămas apoi doar soluţie de rezervă, fiind scos din poartă chiar şi după două meciuri fără gol primit, la Chiajna şi cu Pandurii.
5. Asăvoaei 5,50 (1 joc) – 35 de minute bifate în Liga I în utlima rundă.
6. Panţîru 5,14 (12 jocuri, 5 fără notă) – a primit cel mai mult credit dintre jucătorii tineri locali, nu a reuşit încă să se impună.
7. Bădic 5,00 (1 joc) – nu a fost nici pe placul lui Neagoe, care l-a folosit doar jumătate de repriză, în ultima rundă.
8. Stenio 4,50 (3 jocuri) – nu a confirmat cuvintele frumoase spuse în momentul venirii la Iaşi.
 
CAMPIONAT
 
Top jucători cu minimum 20 de notări
 
1. Böle 5,78 (32 jocuri) – sezon foarte bun, care l-a adus în atenţia multor cluburi.
2. Cristea 5,72(35 jocuri, 3 fără notă) – golgeterul sezonului, a marcat un sfert din golurile Iaşului, a dat dovadă şi de caracter şi spirit de sacrificiu.
3. Frăsinescu 5,45 (37 jocuri) – cel mai sigur fundaş din acest sezon.
4. Mihalache 5,39 (31 jocuri) – a onorat banderola, cu puţine excepţii.
5. Bosoi 5,38(23 jocuri, 2 fără notă) – condamnat de Napoli, resuscitat de Neagoe, care l-a transformat într-un jucător pe care echipa s-a bazat; media ridicată a fost generată şi de faptul că a avut şansa de a juca în perioade bune pentru echipă.
6. Grahovac 5,36 (30 jocuri) – pe primul loc al topului acum doi ani, pe locul III anul trecut, a regresat la capătul unui sezon în care, pe lângă meciuri bune, a avut mai multe erori incredibile.
7. Ţigănaşu 5,21 (36 jocuri, 2 fără notă) – poate mult mai mult.
8. Voicu 5,15 (24 jocuri) – sezon sub nivelul celor trecute, salvat de evoluţiile din play-out.
9. Ştefănescu 5,15 (30 jocuri, 2 fără notă) – sezon de toamnă foarte slab, revenire în primăvară, când şi-a etalat calităţile pe care le are.
10. Sato 5,15 (24 jocuri, 2 fără notă) – determinat, profesionist, lipsuri de orientare.
11. Gheorghe 5,05 (36 jocuri, 3 fără notă) – şi-a mai revenit în primăvară după o toamnă modestă.
12. Mitic 5,05 (34 jocuri, 5 fără notă) – accidentările suferite în cantonamentele premergătoare celor două perioade ale sezonului l-au scos din ritm pentru etape bune.
13. Ciucur 4,70 (31 jocuri, 3 fără notă) – un sezon pe care ar trebui să-l şteargă cât mai repede din memorie.
 
Top jucători cu mai puţin de 20 de notări
 
1. Golubovic 5,56 (18 jocuri, 1 fără notă) – revenirea lui în primăvară s-a simţit.
2. Caparco 5,54(12 jocuri) – nu a reuşit să devină titular, rezervă de calitate.
3. Răuţă 5,47 (16 jocuri) – a profitat de culoarul favorabil existent în linia mediană şi a devenit cel mai util mijlocaş central.
4. Ciucă 5,35 (14 jocuri, 1 fără notă) – sezon început modest şi salvat de final, perioadă în care experienţa lui a ajutat serios echipa.
5. Creţu 5,27 (11 jocuri) – are posibilitatea la Ljubljana de a demonstra celor care nu i-au dat credit că are valoare.
6. Panţîru 5,14 (12 jocuri, 5 fără notă) – nu a rupt gura târgului, potenţial de creştere.
7. Boiciuc 5,00(11 jocuri, 1 fără notă) – rămâne de văzut cum se va întoarce din Republica Moldova.
8. Bădic 4,92 (7 jocuri, 1 fără notă) – sezon ratat.
9. Piccioni 4,27(16 jocuri, 3 fără notă) – unul dintre cei mai contestaţi jucători ieşeni ai ultimilor ani.
 
Top jucători cu mai puţin de 5 notări
 
1. Danale 6.00 (3 jocuri, 1 fără notă) – cel mai tupeist junior folosit.
2. Asăvoaei 5,50(1 joc) – a debutat în ultima rundă.
3. Moldovan 5,25(7 jocuri, 3 fără notă) – calităţi, are de lucru la capitolul forţă.
4. Roman 4,87(4 jocuri) – nu a confirmat în puţinele momente în care a jucat.
5. Chelaru 4,75(4 jocuri, 2 fără notă) – sub aşteptări.
6. Târşa 4,71(7 jocuri) – ascensiune blocată de o accidentare serioasă.
7. Stenio 4,50 (3 jocuri) – transfer neconfirmat.
8. Saric 3,50 (4 jocuri, 1 fără notă) – a ocupat degeaba un loc în lot.
9. Martin 3,00 (2 jocuri, 1 fără notă) – deziluzie.
 
 
 
 

Comentarii