Unui pacient internat la Iaşi i s-a cerut adeverinţă care să ateste că nu e mort

În pijamale, a umblat prin oraş după documente.

sâmbătă, 13 aprilie 2013, 14:41
3 MIN
 Unui pacient internat la Iaşi i s-a cerut adeverinţă care să ateste că nu e mort

Un ieşean care a ajuns la spital pentru a-şi rezolva o problemă de sănătate avea să aibă surpriza vieţii lui: a descoperit că, de fapt, el este mort de mult.

Ioan Pînzaru, bărbatul care a fost „îngropat“ fără ştirea sa, este din localitatea Mădârjac şi a venit în Iaşi, la Spitalul „Sfântul Spiridon“, pentru o banală operaţie de lipom. A fost internat în baza trimiterii, dar surpriza uriaşă avea s-o aibă la final, la externare.

Internat pe bază de trimitere

Ioan Pînzaru a fost internat în baza biletului de trimitere, a buletinului şi a talonului de pensie. Înainte de a se interveni chirurgical, personalul medical i-a făcut analizele necesare preoperatoriu şi, în urma testelor, s-a constatat că pacientul avea un număr foarte scăzut de trombocite în sânge. Având această afecţiune, bărbatul nu putea fi operat pentru că funcţia de coagulare a sângelui nu era susţinută corespunzător şi s-ar fi putut ajunge oricând la hemoragie. Astfel, bărbatul a fost transferat în Secţia Clinică de Hematologie a Spitalului „Sf. Spiridon“, pentru îngrijiri medicale de specialitate şi tratament. Totul a decurs apoi foarte bine, intervenţia chirurgicală nu a pus probleme, iar recuperarea a fost uşoară. Când credea că se poate întoarce liniştit acasă, o surpriză de proporţii avea să-i dea planurile peste cap. În ziua externării, când medicul care l-a îngrijit a vrut să-i prescrie medicamentele pe reţetă, s-a trezit că este decăzut din drepturile de asigurat. Sistemul Informatic de Prescripţie Electronică se încăpăţâna să dea aceeaşi eroare, la nesfârşit, deşi bărbatului i s-a reţinut lunar din pensie contribuţia de sănătate. Nu era însă vorba de o eroare obişnuită. Bărbatul, în carne şi oase lângă medicul care-i prescria reţeta, figura „decedat“. Cazul s-a complicat brusc: cine plăteşte tratamentul medical?

„Mortul“ umbla prin oraş în pijamale

Managerul Spitalului „Sf. Spiridon“ a confirmat acest fapt şi, imediat ce i s-a adus la cunoştinţă cazul pacientului din Mădârjac, l-a direcţionat pe acesta şi pe aparţinătorul său spre instituţiile competente, ce l-ar fi putut repune în drepturi. Astfel, bărbatul a pornit la drum alături de fiul său, colindând Iaşul în vederea rezolvării problemei. „Trei ceasuri s-a tot plimbat prin oraş, în pijamale şi papuci de casă, cu taxiul, pentru o hârtie care să demonstreze că e în viaţă, deşi e plătitor de contribuţie de sănătate şi niciodată nu au fost alte probleme“, povesteşte soţia lui Ioan Pînzaru. „Mortul“ a mers întâi la Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor din Iaşi şi, în urma verificărilor, statutul bărbatului se dovedea a fi cel conform – viu şi nevătămat. Totuşi, nu a putut pleca de aici cu actul doveditor, întrucât el aparţinea, în mod direct, de Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor din Târgu Frumos. S-a prezentat, într-un final, la Starea Civilă din cadrul Primăriei Târgu Frumos, de unde a primit hârtia ce demonstra că el, Ioan Pînzaru, este în viaţă. Cu documentele necesare în mână, bărbatul a mers la CJAS Iaşi şi, în cele din urmă, a fost „înviat“ dintr-o simplă apăsare de tastă. Ce spun cei de la CJAS Iaşi? „Nu mi s-a adus la cunoştinţă nimic despre acest caz. Dacă a fost într-adevăr aşa, se poate să fi existat o eroare informatică. În momentul de faţă (n.r. – ieri) nu pot să comentez pe marginea acestei situaţii“, a precizat Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi. Important e însă că problema a fost rezolvată, pensionarul şi-a recâştigat statutul şi drepturile de om viu, iar vizita medicală de la Iaşi s-a finalizat cu succes. Cât despre prescrierea reţetei electronice, nicio eroare bizară nu şi-a mai făcut apariţia.

Comentarii