UPDATE Vălenii şi Delenii n-au fost lăsaţi să se ciomăgească (GALERII FOTO&VIDEO)

marți, 31 decembrie 2013, 02:50
4 MIN
 UPDATE Vălenii şi Delenii n-au fost lăsaţi să se ciomăgească (GALERII FOTO&VIDEO)

31 decembrie 2013

ORA 12:30

Mii de persoane au fost pe uliţele din Ruginoasa în această dimineaţă. Câteva sute erau tinerii ce plănuiau, conform tradiţiei, să se ciomăgească. Alte câteva sute erau vecinii lor curioşi de toate vârstele. Alte sute de persoane au fost reprezentanţii forţelor de ordine din Iaşi şi Bacău.

 

GALERIE FOTO I

 

"Bătăuşii" au umplut localitatea din zorii zilei, iar la amiază mulţimea s-a risipit.

 

GALERIE FOTO II

 

ORA 09:20

Reprezentanţii IPJ Iaşi au confirmat faptul că în cursul dimineţii nu au fost incidente.

ORA 09:00

În faţa căminului cultural din Ruginoasa a început să cânte fanfara. Poliţiştii încă sunt la faţa locului.

ORA 08:50

Mascaţii au fost izgoniţi de jandarmi. Ei s-au retras la o casă unde au lăsat bâtele şi de unde au ieşit cu nişte coceni. Au cântat, au dansat pe stradă şi i-au ironizat pe reprezentanţii forţelor de ordine. Au pornit spre primărie pentru a-l ura pe "întâiul gospodar" al localităţii.
 
Sătenii s-au arătat nemulţumiţi, ca şi anul trecut, de faptul că bătaia a fost înăbuşită şi că, astfel, tradiţia a fost oprită. Ei au glumit spunând că anul acesta a fost "meci egal".
 
Anul trecut, situaţia a fost asemănătoare, dar atunci au fost consideraţi câştigători delenii deoarece vălenii s-au retras primii.

ORA 08:20

Mascaţii au intrat în curtea unui sătean. Jandarmii i-au somat pe bătăuşi să renunţe la bâtele pe care le aveau la ei. Primarul din localitate a precizat că i-a rugat pe tineri să renunţe anul acesta la bâte, având voie să poarte doar bice.

ORA 07:50

Tinerii din Vale şi-au făcut apariţia. Lumea a început să se agite. Cele două grupări se vor întâlni în curând.

ORA 07:30

O parte dintre tinerii din Deal şi din Vale s-au adunat deja la Ruginoasa. Ei se provoacă pocnind din bice. Dar deocamdată spiritele sunt calme. Poliţiştii şi jandarmii sunt la faţa locului.

ORA 02:50

Autorităţile vor să evite scenele violente care în ultimii ani au trimis mai multe persoane la spital. Jandarmii şi poliţiştii au împânzit astăzi localitatea Ruginoasa, acolo unde sătenii s-au adunat pentru tradiţionala bătaie din ultima zi a anului. Paza va fi asigurată de către reprezentanţi ai Grupării Mobile de Jandarmi din Bacău, dar şi de reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi. Marius Ţăranu, purtătorul de cuvânt al grupării de jandarmi, a declarat, ieri, pentru „Ziarul de Iaşi“ că, potrivit planului comun de acţiune de la Ruginoasa, 150 de jandarmi şi poliţişti vor fi mobilizaţi astăzi în localitatea ieşeană pentru a asigura ordinea publică. El a menţionat că forţele de ordine respectă tradiţiile sătenilor, însă că acestea trebuie să se desfăşoare fără încălcarea legilor în vigoare.

Reprezentanţii IPJ Iaşi au precizat, de asemenea, că la Ruginoasa a început deja, de câteva zile, o campanie de prevenire şi de informare cu privire la evenimentul de astăzi. Între 27 şi 29 decembrie, poliţiştii şi jandarmii au controlat 11 unităţi de alimentaţie publică, au legitimat 193 de persoane şi 71 de vehicule, 4 persoane fiind conduse la sediul poliţiei pentru verificări. Cu ocazia verificărilor, asupra a doi tineri au fost descoperite arme albe. Acestea au fost confiscate, iar sătenii s-au ales cu dosare penale. „Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi respectă obiceiurile locului, însă manifestările prilejuite de acestea nu justifică nerespectarea legii. Astfel, atragem atenţia tuturor participanţilor că vor fi luate măsurile prevăzute de lege împotriva celor care vor încălca normele contravenţionale sau penale. Încăierarea, ultrajul contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul ilegal de armă albă în locuri publice, vătămarea corporală distrugerea, blocarea drumurilor publice, constituie fapte cu caracter penal care pot fi sancţionate, conform legii, cu închisoarea. Solicităm locuitorilor comunei Ruginoasa să se manifeste paşnic în cadrul evenimentului, pentru ca toţi participanţii să se bucure, în linişte, de un obicei străbun“, au transmis reprezentanţii Poliţiei ieşene.

În ultima zi a anului, potrivit tradiţiei, sătenii din zonele de vale şi deal din localitatea Ruginoasa se întâlnesc la jumătatea satului, mascaţi cu bâte în mână, şi se bat pentru supremaţie. Tradiţia spune că sătenii care câştigă bătaia au dreptul ca în anul viitor să îşi aleagă cele mai frumoase fete din sat şi să organizaze balurile din localitate. Ultimele incidente grave de la Ruginoasa au avut loc în 2011, atunci când patru persoane au ajuns la spital, una dintre acestea în stare gravă. Anul trecut, bătaia a fost înăbuşită din faşă de forţele de ordine.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii