Se pot face jocurile în Consiliul Judeţean şi fără liberali

USL gata să se rupă la Iaşi! Adomniţei, înfrânt de consilierii judeţeni

vineri, 13 decembrie 2013, 02:50
6 MIN
 USL gata să se rupă la Iaşi! Adomniţei, înfrânt de consilierii judeţeni

Raportul de forţe politice din Consiliul Judeţean a fost dat peste cap. Preşedintele CJ, Cristian Adomniţei, a suferit ieri prima înfrângere în plen de când a preluat conducerea instituţiei. Adomniţei s-a văzut confruntat în plenul CJ cu o coaliţie care a reunit consilierii PDL, PPDD, PC în jurul aliaţilor teoretici ai preşedintelui CJ, consilierii PSD. Singurii care au rămas alături de Adomniţei au fost liberalii. Votul împotriva lui Adomniţei este cu atât mai semnificativ cu cât miza a fost reprezentată de doar câteva sute de mii de lei. Deşi principalii protagonişti au afirmat oficial că a fost vorba doar de o chestiune de principiu, soliditatea coaliţiei USL nefiind afectată, unii consilieri vorbesc deja de negocieri pentru o nouă majoritate de îndată ce fricţiunile dintre PSD şi PNL vor deveni mai serioase.

Scandalul care a schimbat ieri raportul de forţe din CJ a avut o miză de aproximativ 400.000 lei. Concret, plenul CJ urma să împartă două milioane lei pentru echilibrarea bugetelor consiliilor locale. Sumele sunt repartizate, conform legii, în funcţie de populaţia şi suprafaţa localităţii, ponderea celor doi indicatori aflându-se însă la latitudinea CJ. La precedentele repartizări de sume, populaţia conta în proporţie de 60%, iar suprafaţa lo­calităţii, în proporţie de 40%. Preşedintele CJ a propus schimbarea procentelor, astfel încât populaţia să fie luată în calcul doar în pro­porţie de 10%, grosul banilor urmând să fie repartizaţi în funcţie de suprafaţa localităţii. Adomniţei nu a ascuns faptul că intenţionează să dirijeze mai mulţi bani către comune, municipiul Iaşi fiind principalul perdant. „Ce împărţim noi, înseamnă o cincime din banii alocaţi judeţului. Restul de patru cincimi este împărţit de Direcţia de Finanţe. Deja cele cinci oraşe au primit grosul banilor. Noi încercăm să îi ajutăm pe cei mai amărâţi. Nici măcar nu este un principiu liberal. Este un principiu social-democrat. Eu încă aş fi vrut ca oraşele să nu primească nimic. Pentru un oraş ca Iaşul, 100.000 de lei nu contează. Pentru o comună, este enorm“, a explicat Adomniţei. În varianta folosită până acum la repartizarea banilor, municipiului Iaşi i-ar fi revenit, luând în calcul proporţia populaţiei şi a suprafaţei în total judeţ, aproximativ 470.000 lei. În varianta propusă de Adomniţei, Iaşul mai primea doar 115.000 lei, cu 355.000 lei mai puţin. Aceşti bani ar fi urmat să fie împărţiţi comunelor pentru plata datoriilor. Favorizate ar fi urmat să fie 12 comune care înregistrează arierate totale de 6 milioane lei.

„Şah politic“ împotriva primarului

Propunerea lui Adomniţei a stârnit protestul vehement al liderului consilierilor PSD, Cristian Stanciu. Acesta a afirmat că mişcarea propusă reprezintă un „şah politic“ îndreptat împotriva municipiului, condus de social-democratul Gheorghe Nichita. „Iaşul, Hâr­lă­ul, Târgu Frumos şi Paşcani, toate sunt ora­şe PSD. Propunerea vine chiar în contra­dicţie cu legiuitorul. Banii pe care îi împart Finanţele se împart 75% în funcţie de populaţie şi 25% în funcţie de suprafaţă. Raportul este clar“, a argumentat Stanciu. Acesta a adă­ugat ca argument şi finanţarea învăţământului, care se face pe elev, nu pe număr de şcoli. La argumentele PSD s-a raliat şi PDL, prin vocea liderului de grup, Liviu Bulgaru. „Discutăm politic. Noi considerăm că, având un oraş (Podu Iloaiei este condus de un primar PDL, n.r.), ne avantajează raportul 60-40“, a spus Bulgaru. Aceeaşi variantă a fost susţinută şi de reprezentanţii PPDD, care au precizat că nu acceptă schimbarea regulilor în timpul jocului. Singurul reprezentant al unui partid care nu s-a pronunţat a fost Vasile Şalaru (PC). Acesta a stat aşezat printre consilierii PSD şi a votat alături de aceştia. În final, doar liberalii au mai rămas să susţină poziţia lui Adomniţei. „Doar liberalii mai ţin cu primarii“, a concluzionat Adomniţei.

Cum s-ar face jocurile fără PNL

Înfrângerea preşedintelui CJ în plen ridică problema solidităţii alianţei PSD-PNL-PC. În CJ sunt reprezentate cinci partide, trei dintre ele, PSD, PC şi PNL fiind teoretic aliate. PSD dispune de 13 consilieri judeţeni, PNL are 11 consilieri, iar PC unul singur. În total, partidele aflate la putere dispun de 25 de voturi din cele 36. Cele 11 fotolii ale opoziţiei sunt împărţite între PDL, care dispune de 7 consilieri judeţeni şi PPDD, care are patru consilieri. O posibilă alianţă care să excludă PNL ar trebui însă să reunească toate celelalte partide. Astfel, PSD, PDL şi PC dispun în total de 21 de voturi, cu trei voturi mai puţine decât majoritatea absolută de 24 de voturi care permite adoptarea oricărei hotărâri de CJ şi cu doar două voturi în plus faţă de majoritatea simplă. De asemenea, doi dintre consilierii PDL sunt consideraţi nesiguri, fie din cauza legăturilor personale cu preşedintele CJ, fie pentru că lucrează la instituţii pe care preşedintele CJ le poate controla. Cu doar 19 voturi la dispoziţie, o coaliţie PSD-PDL-PC ar fi vulnerabilă în cazul fie şi a absenţei sau „de­zertării“ unui singur consilier. Cele patru vo­turi ale PPDD devin esenţiale pentru orice altă coaliţie decât cea actuală. Iar reprezentanţii PPDD sunt dispuşi la discuţii. „În ţară au mai fost cazuri în care s-a rupt USL. La Iaşi, cu doi lideri cum sunt Fenechiu şi Nichita şi cu Adomniţei la mijloc, se poate întâmpla orice. Noi, ca partid, vrem să ne îndeplinim promisiunile electorale şi să ne impunem proiec­tele. Îmi permit să joc cu cine mă respectă mai mult“, a spus liderul consilierilor PPDD, Alin Aivănoaiei.

PSD: „A fost o situaţie punctuală şi o discuţie principială“

Liderul consilierilor PSD, Cristian Stanciu, a negat existenţa vreunor negocieri cu celelalte partide din CJ pentru realizarea unei ma­jorităţi alternative. Acesta susţine că incidentul din şedinţa de ieri a CJ a fost unul izolat, determinat de o problemă de comunicare. „A fost o situaţie punctuală şi o discuţie principială. Deocamdată convieţuim, dar asta nu înseamnă că avem acelaşi punct de vedere mereu. Nu suntem maşină de vot. Proiectul nu a fost dezbătut în comisii, unde se pot re­zolva astfel de divergenţe. Nimeni nu-şi pune problema unei ruperi a alianţei“, a spus Stanciu. O poziţie similară a fost adoptată şi de liderul consilierilor PDL, Liviu Bulgaru. „A fost pură întâmplare că am votat toţi împotriva liberalilor. Noi ne-am opus, pentru că, de exemplu, pentru Podu Iloaiei erau prevăzuţi 20.000 de lei. Vorbim de un oraş, orişicât. Păi, cu banii ăştia, nici spaţiul verde nu-l tunde“, a spus Bulgaru.

Comentarii