Vânător muşcat de gât de mistreţ, în comă la spital. Când atacă porcul sălbatic

sâmbătă, 28 ianuarie 2017, 02:57
2 MIN
 Vânător muşcat de gât de mistreţ, în comă la spital. Când atacă porcul sălbatic

Care sunt cazurile, extrem de rare, când porcul mistreţ atacă omul?

Un vânător din Roman, judeţul Neamţ, este internat în comă la Spitalul „Sfântul Spiridon“, după ce a fost atacat de un porc mistreţ încolţit. Pacientul, în vârstă de 55 de ani, a fost rănit în cursul zilei de joi, când se afla la vânătoare. Iniţial, victima a primit ajutor medical la Spitalul din Roman, unde i-au fost cusute rănile. Ulterior, elicopterul SMURD Iaşi a transferat pacientul la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Bărbatul a fost internat în clinica ORL cu prognostic pozitiv.

„Pacientul prezenta secţiune de trahee, de vase, de ţesut. Bărbatul a fost rănit de un porc mistreţ, în timp ce se afla la vânătoare“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

În prezent, pacientul este intubat şi ventilat mecanic. Medicii nu ştiau detalii despre atacul animalului.

Site-urile de specialitate dedicate vânătorii spun că sunt o raritate cazurile când mistreţul atacă omul, acest animal ferindu-se de el. Cazurile particulare în care totuşi se întâmplă acest lucru sunt fie când mistreţul este rănit şi nu are posibilitate de fugă decât pe direcţia vânătorului sau gonacului, fie atunci când un purcel este în pericol şi guiţă, el urmând a fi apărat de mama sa prin atac. Atacul mistreţului se întâmplă cel mai ades la vânătoare când acesta nu are altă cale de retragere. Atacul este scurt, din fugă, mistreţul continuându-şi fugă fără să repete atacul. Situaţia se schimbă când animalul este împuşcat în picioare şi este ţinut pe loc de câini. În acest caz, de cele mai multe ori, la vederea omului, mistreţul lasă câinii şi se repede la vânător, cu urmări din cele mai tragice.

De aceea, spun site-urile de profil, este foarte important ca, la vânătorile la goană, vânătorii să nu-şi părăsească standurile în urmărire a mistreţului rănit, din motivele arătate mai sus. Urmărirea vânatului rănit se va face doar de vânători cu experienţă, desemnaţi de regulă la începutul vânătorii.

Comentarii