De Business

Punem punctul pe știi

(VIDEO&FOTO) Crama Gramma te învaţă cum să-ţi faci singur vinul acasă

miercuri, 20 septembrie 2017, 01:50
2 MIN
Un proiect inedit a luat naştere toamna aceasta la via din dealul Vişanului, unde se află crama Casei Olteanu. Începând de anul acesta, ieşenii care doresc să primească ponturi despre cum se face un vin bun, ori cei care doresc să-şi facă acasă Aligote-ul lor au la Gramma primul instructor de acest gen din judeţ, care le va împărţăşi din secretele unui viticultor. Marian Olteanu mărturiseşte că le va sta la dispoziţie tuturor celor interesaţi de licoarea lui Bahus. 

„Am observat că oamenilor le place să-şi facă vinul acasă, cu părinţii, cu socrii, bând un pahar de must. Vinificaţia domestică face parte din cultura românească, aşa că m-am gândit, de ce să nu dăm indicaţii, să îi învăţăm pe oameni  cum să facă un vin bun, să le dăm efectiv sfaturi. De exemplu, ei trebuie să ştie că strugurii nu se culeg în saci, pentru că se oxidează. Noi culegem doar în lădiţe”, povesteşte Marian Olteanu.

După o scurtă vizită în crama familiei acesta ne mai explică faptul că este important să ai o fermentaţie lină şi nu una bruscă. În cisternele speciale, mustul fermentează controlat, la temepraturi de 14 grade Celsius iar în cramă miroase puternic a drojdie şi până la 18 zile. Pe lângă acest training de pregătire, Casa Olteanu mai oferă şi produse prime pentru un vin reuşit. Struguri din via proprie, veche de 50 de ani, şi must proaspăt. „Ca să avem vânzări trebuie să crească consumul. Ne-am gândit să vindem struguri, pentru cei care doresc să-şi facă acasă Aligote-ul lor dar şi must, pentru cei care nu vor să mai piardă timp şi vin direct la noi. Când îşi dă omul la teasc strugurii bagă şi ciorchinele, care e amar. Noi avem bandă transportoare, unde îndepărtăm frunzele manual şi dezciorchinător. Alţi producători nu au acest mecanism pentru că îngreunează, îi încetinesc, însă noi, la o producţie mai mică, nu avem nicio problemă”, adaugă acesta.  

Spune că deja are clienţi, unii mai vechi, unii mai noi şi că are certitudinea că ideea lui o să prindă la public. Chiar dacă e vorba de sute de litri de must, ori doar de 50, în cazul ieşenilor care îşi fac vinul în balcon şi nu în beci, crama Gramma îşi doreşte să-i ajute pe toţi cei care vor să încerce o astfel de experienţă. Preţurile diferă în funcţie de cantitate şi de soiuri, cei interesaţi putând luat legătura direct cu familia Olteanu. Crama Gramma este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate crame mici din ţară, drept dovadă fiind faptul că în luna august a fost pe locul 9 în Topul celor mai vizibile branduri de cramă, în mediul online din România, după mari nume precum Jidvei, Cotnari, Purcari, Recaş, etc. Casa Olteanu SRL a fost înfiinţată în anul 2005 de familia preotului din satul Vişan, Gabriel Olteanu, care deţinea, în această zonă, prin moştenire, 20 de hectare de teren. 

 

 

Comentarii