De Business

Punem punctul pe știi

Brambureala de nedescris datorita majorarii TVA peste noapte

Subtitlu

miercuri, 07 iulie 2010, 18:58
5 MIN
 Brambureala de nedescris datorita majorarii TVA peste noapte

Modificarea TVA de la 19% la 24%, peste noapte, a provocat un haos de nescris in rindul comerciantilor care vind produse cu plata in avans, iar livrarea marfurilor se face ulterior.

Printre cei afectati sint si dealerii auto si clientii lor. De toata aceasta tevatura este vinovat Ministerul de Finante care, odata cu cresterea TVA, nu a venit si cu precizari clare, in ceea ce priveste cota perceputa in cazul produselor achitate integral in luna iunie si a caror livrare a avut loc abia in iulie.

"Ziarul de Iasi" a descoperit un caz concret si va prezinta in rindurile urmatoare povestea uluitoare a unei persoane care a achitat o masina integral, iar citeva zile mai tirziu s-a trezit ca dealerul auto ii cere citeva sute de euro in plus in contul cresterii TVA. Si aceasta nu este o situatie unica, chiar comerciatii sustin ca se confrunta cu mult mai multe cazuri.

Cazul pas cu pas

Ioan V. s-a prezentat luna trecuta la showroom-ul Gold & Platin, dealerul Chevrolet pe Iasi, pentru a-si achizitiona un autoturism. A optat pentru un Chevrolet Spark a carui pret final a ajuns la aproximativ 8.000 de euro. "Pe 16 iunie am achitat un prim avans de 2.000 de lei, plus trei vouchere a cite 3.800 de lei fiecare. Ulterior, pe 24 iunie, am achitat toata contravaloarea masinii, urmind ca autoturismul sa-mi fie livrat in maximum 22 de zile lucratoare de la data semnarii contractului. Pentru platile facute firma mi-a eliberat doua facturi avans si bonurile de casa in care era stipulat clar TVA-ul de 19%", relateaza ieseanul de 55 de ani.

Potrivit documentelor, pe factura cu seria GPA si numarul 201070582 valoarea TVA-ului de 19% era de 319 de lei, iar pe cea de-a doua factura cu seria GPA, numarul 201070628 TVA-ul se ridica la suma de 3.098 de lei. "Cind m-am dus pe 6 iulie la ei, la showroom, sa vad in ce stadiu este livrarea masinii mele directorul de vinzari si directorul general mi-au spus ca masina inca nu a ajuns dar, chiar si asa, nu mi-o pot da, pentru ca trebuie sa achit diferenta dintre TVA-ul vechi si cel nou, adica 5%. Le-am spus clar ca nu dau nimic atit timp cit am achitat masina integral de luna trecuta, fara sa fie inca majorat TVA-ul. Au tinut-o pe-a lor. M-am enervat asa de tare, incit am dat si cu mina in masa si le-am spus ca am sa merg si la Politie, si la Garda Financiara. Banii astia i-am muncit, nu i-am furat si nici nu i-am gasit pe strada. Daca-i gaseam le ziceam «mai ia 500 de euro si gata», dar sint bani munciti", a mentionat Ioan V.  

Fata in fata cu Codul Fiscal

Reprezentantii Gold & Platin sustin ca TVA-ul se aplica retroactiv la toate contractele pe care le au in derulare in momentul de fata. "Unele autoturisme le avem pe stoc, iar unele trebuie importate. Masina persoanei in cauza a trebuit importata si prin urmare factura de vinzare-cumparare se va parafa luna aceasta, cu noul TVA, cind clientul va intra in posesia masinii. Chiar daca domnul a achitat masina integral, banii au fost considerati ca avans, pentru ca nu puteam emite o factura de vinzare-cumparare pentru un bun pe care noi inca nu-l avem. Cum a intervenit noua lege, pentru toti clientii cu care avem contracte in derulare acest TVA nou va fi aplicat retroactiv. Este o situatie ingrata si pentru noi pentru ca nu este singurul caz cu care ne confruntam. Clientii au dreptate, dar, din pacate, nu tine de noi ci de legile statului", a sustinut Razvan Agavriloaei, coordonator vinzari si logistica Gold & Platin Iasi.

Pe de alta parte art. 134 secund din normele de aplicare ale Codului Fiscal il contrazice pe reprezentantul dealerului auto. "Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator. Prin derogare de la prevederile de mai sus, exigibilitatea taxei intervine: a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator; b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator", se arata in Codul Fiscal.

Fiscul vede TVA de 19%

In schimb aliniatul doi din articolul citat mai sus vine in sprijinul dealerului si spune ca: "Fac exceptie de la aceste prevederi avansurile incasate pentru plata importurilor si a taxei pe valoare adaugata aferente importului, precum si orice avansuri incasate pentru operatiuni scutite sau care nu sint impozabile. Avansurile reprezinta plata partiala  sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii sau prestarii acestora", se mai arata in Codul Fiscal.

Totusi, in facturile emise, cit si in contractul dintre parti se mentioneaza clar care sint elementele care caracterizeaza automobilul respectiv: culoare, an de fabricatie, serie sasiu si serie motor. Cu alte cuvinte, chiar daca automobilul nu era in fizic la sediul dealerului, in momentul platii se stiau toate datele despre el, ceea ce inseamna ca odata cu plata ultimei facturi avans, TVA devenea exigibila, deci cu valoarea de luna trecuta. Acest lucru este confirmat si de catre Fisc.

"Atit timp cit facturile au fost emise inainte de 1 iulie si este stipulat clar in coloana aferenta TVA-ului 19%, atunci societatea nu mai poate solicita un alt TVA. Asteptam sa primim normele metodologice de aplicare a noii cote de 24% privind TVA-ul pentru a vedea clar modul de aplicare a acestuia", a sustinut Maria Taran, purtator de cuvint la Directia Generala a Finantelor Publice Judetene Iasi.

Ajutor de la OPC si avocat

Cu toate acestea, o prevedere din contractul dintre parti lasa loc inca unei interpretari. In documentul respectiv este specificat faptul ca in momentul semnarii actului, pretul de tranzactie a autoturismului cu toate taxele si impozitele legale incluse, se ridica la 7.600 de euro, iar toate platile facute de catre client sint cu titlu de plata partiala, in avans, in vederea lansarii comenzii de productie sau rezervarii autovehiculului.

"Prin aceasta clauza firma in cauza este acoperita. In contract, din punct de vedere fiscal, plata facuta este considerata un avans, chiar daca s-a achitat toata valoare masinii. In principiu se aplica valoarea TVA in vigoare la data transferului dreptului de proprietate", este de parere Eugen Hutanu, expert contabil in cadrul Cabinet Expert Contabil BP SRL Iasi.

Hutanu lasa insa sa se inteleaga ca Ioan V. are totusi dreptatea de partea sa. "Cu toate acestea, pe 24 iunie cam toata lumea stia ca urmeaza sa se majoreze TVA-ul, prin urmare cred ca este vorba de o minciuna prim omisiune. Eu il sfatuiesc pe client sa apeleze la un avocat si la OPC", a sustinut Hutanu.

Toate acestea se intimpla din cauza ca reprezentantii Ministerului de Finante nu au venit cu norme clare, care sa specifice ce cota de TVA se aplica in cazuri ca cel descris mai sus. Si este dureros atit pentru client, cit si pentru comerciant, sa nu stie exact cum sa aplice o lege ciunta plina de imperfectiuni.

Comentarii