De Business

Punem punctul pe știi

Creditele ieftine de la CEC – pe loc repaus!

luni, 29 iunie 1998, 23:00
2 MIN
 Creditele ieftine de la CEC – pe loc repaus!

De mai bine de doua saptamini, potentialii "clienti" pentru creditele CEC cu dobinda subventionata pentru cumpararea sau constructia de locuinte sint complet in ceata, intrebindu-se daca mai pot spera la un acoperis propriu deasupra capului. Acest lucru se datoreaza in primul rind declaratiilor contradictorii facute de conducerea CEC, care a dat diverse termene pentru demararea imprumuturilor.
La jumatatea lunii iunie, vicepresedintele CEC, Constantin Cioscu a declarat ca nu se pot acorda aceste credite cu dobinda subventionata, pentru ca rectificarea bugetara va avea loc abia dupa vacanta parlamentara, iar suma acordata de Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului nu acopera nici dobinzile pentru creditele deja acordate. Dupa nici 10 zile, CEC si-a "rotit" parerea la 180 de grade, afirmind ca aceste credite pentru locuinte ar putea fi reluate, in cazul in care se incheie un protocol cu MLPAT prin care sa se inceapa derularea lor, urmind ca diferenta sa fie acoperita dupa rectificarea bugetara. Ieri, Casa de Economii si Consemnatiuni a anuntat ca nu poate relua, pentru moment, acordarea de credite cu dobinda subventionata in vederea cumpararii sau constructiei de locuinte de catre persoanele fizice.
Constantin Cioscu, vicepresedintele CEC, a declarat, ieri, ca CEC nu poate relua creditarea ca urmare a faptului ca Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT) nu are prevazuta in bugetul sau intreaga suma necesara acoperirii diferentei de dobinda pentru creditele acordate in perioada 1996-1997. "CEC a solicitat o suma de 201 miliarde de lei pentru acest lucru, in timp ce in bugetul MLPAT este prevazuta o suma de 170 miliarde lei", a afirmat Cioscu.
Vicepresedintele CEC a aratat ca, pentru reluarea acordarii creditelor si in acest an, ar fi nevoie de o suma de 225 miliarde lei, din care 201 miliarde lei ar reprezenta acoperirea diferentelor de dobinda pentru creditele acordate in perioada 1996-1997. "Diferenta de 24 miliarde lei ar putea permite CEC sa acopere diferenta dintre dobinda pietei si cea pe care cetatenii o platesc de 15%, pentru un plafon de credite de circa 400 miliarde lei", a adaugat vicepresedintele CEC.
Constantin Cioscu a afirmat ca, in urma discutiilor cu ministrul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, Nicolae Noica, s-a convenit ca suma necesara reluarii procesului de creditare a populatiei, sa fie acordata CEC dupa rectificarea bugetului.
Cererile pentru acordarea de credite cu dobinda subventionata a cetatenilor din zonele afectate de inundatii, vor fi aprobate in regim de urgenta. "Vom incerca sa rezolvam cu prioritate aceste cereri. Totusi, cetatenii trebuie sa indeplineasca toate conditiile necesare acordarii acestor credite", a aratat Constantin Cioscu. (A.C.)

Comentarii