De Business

Punem punctul pe știi

Cum a fost smintinita complet SC Lactis SA

Subtitlu

joi, 31 mai 2007, 18:10
5 MIN
 Cum a fost smintinita complet SC Lactis SA

Conducerea de la Lactis SA, in complicitate cu „capusa" Euro-lact, firma ce-l are in spate pe patronul lui Galmopan Galati, a reusit sa „smintineasca" societatea pina la ultima picatura, inapoind acum statului doar ruine fara valoare. Inainte ca Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) sa devina actionar majoritar, din Lactis, fosta intreprindere de industrializare a laptelui care ajunge din nou la stat dupa o privatizare fara succes prin PAS, nu au mai ramas decit halele goale si amintirea unor utilaje folosite in productie. Asta pentru ca, imediat ce societatea si-a incetat activitatea in octombrie anul trecut, conducerea Lactisului a vindut la preturi de zeci de ori mai mici, doar daca se ia in considerare numai valoarea materialului, toate bazinele si utilajele din inox. In plus, din raportul administratorilor, rezulta ca Lactis a incheiat contracte de transport cu Euro-lact, firma infiintata de actualii directori de la Lactis in parteneriat cu patronul lui Galmopan Galati, omul de afaceri Petrica Herascu, la jumatate din pretul pietei si chiar fara sa aiba tariful precizat in contract. Acestea sint doar o parte din jongleriile care lasa Lactis SA practic la pamint.

„Astia au depasit orice imaginatie"

Devalizarea Lactisului a luat amploare inca din 2003, cind fosta conducere a vindut un spatiu de 177 de metri patrati in Bulevardul Independentei, spatiul fostului restaurant Miorita din zona UMF, la un pret de jumatate din valoarea spatiilor comerciale in zona. „Este incredibil ceea ce s-a intimplat. Am lucrat 25 de ani in intreprinderea asta, am contribuit la schimbarea fostului director, dar astia au depasit orice imaginatie. Au vindut tot, tot ce se putea vinde. Am dus si bani de acasa, mi-am pus casa gaj,  iar astia care n-au nici o legatura cu societatea au dat pe nimic utilajele fara sa se gindeasca. Au dat la Galmopan utilaje unice in Moldova, cum este linia de lapte praf, inca in buna stare de functionare", a descris situatia Vasile Procovanu, actionar si fost sef al autobazei Lactis.

Maruntis din vinzarea utilajelor din inox

Potrivit raportului administratorilor, Lactis a incasat 3.685 RON din vinderea catre Galmopan a crintelor (n.r. – spatii folosite pentru prelucrarea laptelui) de inox si 8.077 lei pentru bazinele de inox. Dupa cum sustine Vasile Procovanu, la Lactis au existat pina la incheierea activitatii 15 crinte de inox, cu o greutate de 700 de kilograme si 16 bazine, cu o greutate de 400 de kilograme fiecare. Potrivit specialistilor din domeniu, un kilogram de inox este cotat pe bursa la o suma de aproximativ 9 lei. „Un kilogram de inox se vinde in medie cu 9 lei si poate ajunge chiar la 11 lei. Depinde foarte mult de cererea de pe piata", ne-a spus Constantin Comanescu, proprietarul Grupului de Firme Pieta, specializata pe reciclari. Astfel, printr-un calcul sumar, care nu ia in calcul valorea data de procesarea materiei prime, rezulta ca toate crintele vindute la fier vechi ar fi costat 94.500 lei,  adica de 25 de ori mai mult decit s-a obtinut, iar bazinele 57.600 lei, adica de 7 ori mai mult. Acelasi calcul poate fi aplicat si in cazul vanei de fermentare, care cintarea in jur de sapte tone, si care a fost vinduta la un pret de 5.944 in loc de 63.000 cit ar fi valorat vinduta ca fier vechi. Pe linga aceste utilaje, au fost vindute si instalatiile de pasteurizare, de ambalat unt si cea de imbuteliat lapte. „Instalatia de ambalat pakuri si pepakuri era adusa in societate cu trei ani in urma si valora cel putin 2 miliarde, iar ei au vindut-o cu 140 de milioane. La fel s-a intimplat cu linia de lapte praf. Ei s-au grabit sa vinda tot pentru ca banuiau ca o sa devina statul proprietar", a argumentat Procovanu.

Contracte incheiate pe genunchi

Acestea nu sint decit o parte dintre favorurile facute de Lactis firmei Galmopan. Astfel, firma ieseana a incheiat contracte de transport cu 2,15 lei pe kilometru cu firma Euro-lact, ceea ce s-a dovedit a fi la jumatate din pretul pietei. „Ziarul de Iasi" a consultat o firma din domeniu pentru a compara cu pretul cerut de Lactis. „Daca se incheie un contract pe o perioada indelungata, ceea ce include si RCA-ul, asigurarea CASCO, licenta  si uzura, iar in cazul de care imi vorbiti si parcarea, pot spune ca transportul poate ajunge la 4 lei pe kilometru", a precizat Costel Pristavu, director al societatii Minibus. Un alt exemplu de vinzare subevaluata a activelor Lactis este spatiul fostului local Miorita de 177 metri patrati, din Bulevardul Independentei, linga reprezentanta Volksbank. Potrivit contractului de vinzare-cumparare incheiat cu societatea Impex Reval, spatiul a fost vindut cu 250.000 lei, adica 66.000 euro la cursul din vremea respectiva. In paginile de anunturi din acea perioada, un apartament de 54 de metri patrati se vindea cu 25.000 de euro. Cum spatiul vindut de firma ieseana avea o suprafata cit trei apartamente, inseamna ca spatiul valora cel putin 75.000 euro. Dar agentii imobiliari sustin ca un spatiu comercial are o valoare de doua ori mai mare decit locuintele. „De citiva ani, un spatiu comercial intr-o zona centrala costa de doua- trei ori mai mai decit o locuinta", a explicat Gabi Corneanu, agent imobiliar. Un calcul aritmetic simplu arata ca spatiul respectiv putea fi vindut cu aproximativ 150.000 euro. Contactat de „Ziarul de Iasi", patronul Impex Reval a refuzat sa comenteze aceasta tranzactie. „Nu stiu de ce va intereseaza. Lactis nu a lucrat numai cu firma mea, iar noi sintem o societate privata. Nu am timp sa vorbesc despre aceste lucruri", ne-a spus Relu Dumitru Chelaru.

Sefii fabricii parca au intrat in pamint

„Ziarul de Iasi" a descris la sfirsitul lunii septembrie anul trecut modul in care Euro-lact a capusat Lactisul timp de patru ani de zile prin contracte de transport avantajoase si vinzarea liniei de inghetata la un pret de patru ori mai mic. Conform site-ului Ministerului de Finante, daca in 2004 Lactis SA raporta o cifra de afaceri de 69 miliarde lei vechi, in 2005 acest indicator era de numai 55 miliarde lei. In acelasi timp, cifra de afaceri a lui Euro-Lact a crescut de la 4 miliarde lei in 2004 la 30 miliarde in 2005, iar profitul de la 53 milioane lei la 655 milioane lei. Petrica Herascu, patronul Galmopan-ului si actionarul majoritar la Euro-lact, nu a vrut sa comenteze tranzactiile in care a fost implicat. „Nu aveti ce sa discutati cu mine. Ati scris numai minciuni. Si eu am ziar, dar nu scriu asemenea minciuni in el", a declarat Herascu. Actualii directori de la Lactis, Constantin Gilca si Maria Micu, nu au putut fi gasiti la sediul societatii si nu au raspuns la telefon pentru a explica deciziile pe care le-au luat.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii